Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Втратив совість, а потім пояси

Як налаштувати проти себе співвітчизників та змусити їх вболівати проти тебе. Ефект Ломаченка.

Об’єднавчий бій проти американця Теофімо Лопеса та поразка в ньому – не єдиний негативний момент, що трапився з Василем Ломаченком. Поєдинок, в якому Лома поступився практично на 10 років молодшому опоненту мав би викликати в українців одну цілком зрозумілу реакцію – співчуття та віра в те, що український боксер може повернутися. Лише не у випадку з Василем Ломаченком…

Передумови

За коефіцієнтами букмекерів більш досвідчений боєць Ломаченко, у якого було три пояси, був очевидним фаворитом двобою. На зважуванні та битві поглядів здавалося, що справу вже зроблено, адже погляд Лопеса бігав по залу та зовсім не фокусувався на супернику. Та навіть це не всіх українців переконало вболівати за «свого». Чому? Треба дивитися ще далі та вже за межі тренувального процесу та рингу.

На щастя, Василю Ломаченку випало «зашкварюватися» дещо менше, ніж його колезі Олександру Усику. Все тому, що не потрібно відповідати так часто на запитання «Чий Крим?». А то, напевно кількість «божих» та «людських» півостровів зросла би вдвічі. І це ще не все, адже в базу «Миротворець» українські боксери потрапили не просто так. Потрапили туди спортсмени після зйомок в російському пропагандистському фільмі "Здравствуй, брат! Христос воскресе". На сайті боксерів звинуватили в запереченні російської агресії, участі в організованих Росією антиукраїнських пропагандистських заходах і маніпуляції суспільно значущою інформацією.

2020 – рік непростий для всіх. Та навіть в такому році кількість проколів Ломаченка вражає. «Український» боксер Василь Ломаченко на початку січня поділився на своїй сторінці в Instagram відео про "силу православного духу". На відео російські спецпризначенці спочатку йдуть до церкви поставити свічку, а потім беруть у руки зброю і вирушають на поле бою. В кінці автор відео дякує за допомогу в фільмуванні "ввічливих людей". Останні два слова не наш перифраз, так дослівно завершується відео. Попри чималу кількість негативу в коментарях, відео досі на сторінці боксера.

Думки

Очікування бою, яке було подовженим через пандемію Covid-19, зібрало чимало реакцій на бій від людей світу спорту. До прикладу, український тенісист Сергій Стаховський ще в травні називав участь в вищезгаданому кліпі трешем та хотів би бачити іншу громадянську позицію Ломаченка, яка допомогла би поширювати меседжі про стан справ в Україні далеко за її межі. Напередодні бою Ломаченко-Лопес Сергій Стаховський провів спільне тренування з важковаговиком Владиславом Сіренком. На ньому були присутні й журналісти, які розпитали за ким з боксерів тенісист слідкує. Відповідь була: «Стежу за тими, хто мені подобається». Ломаченко в цей список не увійшов.

Вже після бою, попри непоодинокі слова підтримки, вистачало й критичних стріл. Так, Іван Редкач, боксер у напівсередній вазі, виділив одразу кілька причин поразки. «Василь, Папаченко і навіть промоутери загралися, вважаючи, що Лома – непереможний бог боксу. Як ми всі вже побачили - це не так. Не потрібно приміряти корону поки ти не завоював трон, а вона вже була надіта, знову ж таки, передчасно», – прокоментував Редкач додавши, що ця вагова категорія не для Ломаченка.

Якщо Іван Редкач критикував підхід до бою, то інший український боксер Євген Хитров – саму тактику бою. «Думаю, що команда Ломаченка обрала неправильну тактику на бій. Це війна, туди потрібно було йти як на війну. Не думати про 12 раундів, а починати з першого тиснути на Лопеса. Теофімо здивував усіх. Я, чесно, взагалі не такий бій очікував побачити. Думав, буде щось схоже на бій Ломаченка проти Лінареса», – розповів Хитров у коментарі ЗМІ, хоча й зазначив, що підсумкова перевага Лопеса за очками мала би бути менш вагомою.

Бій

Ломаченко, як і очікувалося не розпочав поєдинок активно, а придивлявся до суперника, вивчаючи його дії на рингу. Але це могло б тривати два, три раунди. Але ж не шість. Лише у другій половині поєдинку Василь Ломаченко почав діяти більш активно, наносячи кількість ударів, яка була співмірною зі спробами Теофімо Лопеса. До того, навіть попри спритність 32-річного українця, кількість точних ударів американця була вищою. Розрахунок на енергозатратний бій теж себе не виправдав: у передостанньому раунді Лома, здається, віддав практично всі сили і на останній більш свіжим вийшов американець. Американець, якого перед боєм подавали як боксера, що, в першу чергу, володіє потужним ударом, а не витривалістю, швидкість ударів чи багатим арсеналом прийомів.

Підсумкова перемога Теофімо Лопеса за рішенням суддів є фактом логічним. Можливо, не з такою різницею в очках, але зважайте на той факт, що Ломаченко боксував проти молодого американського боксера в Штатах. Симпатії були очевидними.

Цікаво як розвиватиметься спортивна частина історії зараз. За мотивами бою можна сказати, що ця вагова категорія є не надто зручною для Василя Ломаченка. І, можливо, він би спустився у легшу, але батько Теофімо Лопеса вже зробив заяву, що бачить свого сина в напівсередній вазі. Чи не означає це, що Ломаченко спробує зібрати всі пояси ще раз, або ж відбудеться реванш, попередньо не прописаний в умовах бою, в якому українець поверне собі титули?

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ