Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

"Вийди отсюда, розбійник!": чим ще запам’ятались 100 днів Зеленського?

Сьогодні, 27 серпня, правлінню Володимира Зеленського виповнюється рівно 100 днів.

Гал-інфо вирішило написати про найяскравіші момент цього періоду. Що запам’ятають українці про першу «сотню» Зе – читайте в нашому матеріалі.

Перші десять днів

Інавгурація Зеленського відбулась 20 травня. Під час своєї промови він розпускає Раду та призначає позачергові парламентські вибори. Наступного дня Зеленський робить адвоката Коломойського Андрія Богдана керівником своєї Адміністрації, яку згодом перейменує в Офіс Президента. А свого друга Сергія Шефіра – першим помічником. Ще один товариш – Іван Баканов – став в.о. голови СБУ.

Перші кроки Зеленського на посаді одразу викликають хвилю негативу. Суспільство вимагає звільнити Богдана, оскільки той підпадає під закон про люстрацію. Петиція з такою вимогою набирає 60 000 за кілька днів, але Президент її згодом успішно проігнорує. У кількох містах України проводять мітинги за імпічмент Зеленському. У Рівному двох неповнолітніх учасників затримують та складають адмінпротоколи. Сам президент у facebook збрехав, написавши, що ніякого затримання не було.

Також у перші десять днів Зеленський по дорозі до сімей загиблих шахтарів фотографується з шаурмою, потім повертає громадянство Саакашвілі, а його соратник – глава РНБО Олександр Данилюк влаштовує скандал довкола серверів із ситуативної кімнати, які нібито люди Порошенка забрали (насправді – ні).

Позеленіння країни на парламентських виборах

Як ми писали вище, у своїй інавгураційній промові Зеленський оголосив, що розпускає парламент і країна йде на ще одні вибори. Так, 21 липня президентська партія «Слуга народу» забирає рекордні 254 місця і формує монобільшість. У подальшому – формує свій Кабінет Міністрів та отримує ключові комітети у Верховній Раді.

Перевага «Слуги народу» на виборах – тотальна. У всіх регіонах, окрім Львівщини, Луганщини та Донеччини – кандидати від СН, будучи маловідомими, громлять своїх іменитих суперників. Відтак, Рада оновлюється майже на 80% - заходять нові обличчя, з яким країна потроху знайомиться. Серед депутатів, що пройшли є скандальний Олександр Дубінський, Макс Бужанський, Олександр Куницький тощо. Ще про кілька десятків не таких відомих, але не менш сумнівних депутатів ми вже писали.

Депутат зі "Слуги народу" обізвав журналістку "тупою вівцею"

Рейди Зеленського на дрібних чиновників

Розпочав свою каденцію президент із поїздок в регіони, де публічно розносив чиновників та змушував їх звільнятися. Спойлер: звільнилися не всі. Зеленський обрав метод чайки або seagull-management. Він раптово нападав, наводив безлад та сум’яття серед чиновників і так же раптово зникав, лишаючи все на тих же бідолашних чиновників. Детальніше про таку поведінку Володимира Зеленського ми писали в матеріалі Seagull-management, або Чому Зеленський-чайка?

На одному з таких рейдів народився мем «Вийди отсюда, розбійник». Так Зеленський звернувся до секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка, бо президент дізнався, що той має судимість, тому вирішив вигнати чиновника з сесійної зали. Трохи пізніше Зеленський видав ще один перл, заявивши, що подзвонить «Баканову по поводу этого черта».

Розширення люстрації

11 липня Зеленський записав ролик, де запропонував розширити люстрацію. Збіг, але напередодні подібним грозився юрист Януковича Андрій Портнов. Тепер під «Закон про очищення влади» версії Зеленського підпадають ті, «які в період із 23 лютого 2014-го до 19 травня 2019 року обіймали посади Президента України, Голови Верховної Ради, Генерального прокурора, Голови СБУ, голів Антимонопольного комітету та Фонду державного майна, голів Державної фіскальної служби та митниці, Секретаря РНБО, керівників оборонних підприємств. Люструвати також пропонують народних депутатів України та членів уряду цього періоду».

Очевидно, що це абсолютно популістична пропозиція заради підвищення градусу ненависті до попередників. Але команда Зеленського не помітила, як цією пропозицією сама собі вистрілила в ногу. Адже в оточенні президента та серед імовірних міністрів є й ті, хто працював за Порошенка. Цю ініціативу новообраного президента не сприйняли в Європі. G7 назвали помилкою – порівнювати чиновників Януковича з постмайданною владою.

Скасування параду на День Незалежності

Більш, ніж за місяць до Дня Незалежності, Зеленський відмінив проведення військового параду. Натомість він запропонував провести Ходу Гідності, оскільки класичний парад – дорого, а зекономлені гроші можна роздати як премії військовим.

Рішення президента викликало дуже бурхливу реакцію та обговорення потреби параду з технікою та військовими впринципі. Але консенсусу в суспільстві не виникло. У результаті на параді, який організовував ОП військові були, але техніки – ні. Для організації урочистостей від Зеленського був запрошений відомий кліпмейкер Алан Бадоєв та співачки Тіна Кароль, що виконала гімн, і Аліна Паш, що зачитала реп.

Співачка, що читала реп на День Незалежності, фотографувалася в російських кольорах

Також був альтернативний парад – Марш Захисників України, який організували ветерани війни з Росією. Він вийшов масштабнішим, чисельнішим та не таким мирним як у Зеленського.

Війна на Донбасі

Незавершена війна – була однією з головних тем, яку розкручували прихильники Зеленського перед виборами президента. Відповідно, рішучих кроків до її розв’язання чекали і від нього. Він їх робив, і навіть домігся припинення вогню. Але обстріли продовжуються, а українські солдати гинуть. Після нічних обстрілів 7 серпня, під час яких загинуло четверо наших військовослужбовців, Зеленський навіть зателефонував до Путіна та попросив його «вплинути на ту сторону». Проте і це нічого не дало. Конфлікт на Донбасі і досі залишається в тому ж статусі, що й був при Порошенку. Навіть попри відчайдушні спроби Зеленського «вплинути на ту сторону», обстріли та смерті фіксують щодня.

До цього виклику також додались і проблеми на міжнародному фронті. Напередодні саміту G7 Франція та США заговорили про відновлення формату G8 з Росією, а Трапм навіть запропонував запросити наступного року на захід РФ як гостя. Тобто перед Зеленським стоїть завдання – стримати та всіляко протидіяти примиренню Заходу та Росії. Або ж – шукати нових надійніших партнерів.

Андрій Богдан та Сен-Тропе

На подив багатьох, керівника Офісу Зеленського Андрія Богдана на урочистостях з нагоди Дня Незалежності не було. Усі звикли, що президент та Богдан усюди разом. Останнього навіть стали називати «перший леді».

Але замість святкування Дня Незалежності Богдан розважався на весіллі «смотрящого» за Мін'юстом Андрія Довбенка. Цей факт виявили журналісти bihus.info, які поруч з Богданом зафіксували київського забудовника Вавриша. Весілля проходило у французькому Сен-Тропе.

Богдан відреагував на ці факти словами «парахаботіки узбагойтесь», заявивши, що може їздити, куди захоче – хоч на весілля в Сен-Тропе, хоч на фронт в Піски.

Парахаботіки узбагойтесь))) - Богдан відреагував на матеріал bihus.info

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ