Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Я завжди казав, дякуйте Богу, а не мені, – отець Василь Вороновський

З отцем Василем Вороновським ми зустрілися у подвір’ї церкви св. Архистратига Михаїла у Львові. Незважаючи на свій 80-річний вік, священик-езорцист Вороновський жваво піднімався сходами рідного монастиря монахів-студитів. Здається, уже ніщо не нагадує про важку недугу, яка ще кілька місяців тому поклала ієромонаха в ліжко.

 

Встановивши страшний діагноз,  українські лікарі розводили руками. Єдиний порятунок – оперативне втручання за кордоном, найближче – в Австрії. Тоді, в оточення близьких о.Василя вибору не було: треба їхати, бо інакше… Операція тривала понад вісім годин…

 

Сьогодні, як каже сам о.Василь, почувається краще. Дякує лікарям, найближчим людям, меценатам, які виділяли кошти на лікування, а найперше

– Господу Богу, за те що повернувся до життя і може знову у молитві допомагати людям.

 

Особливо представляти о.Вороновського потреби немає, бо за більш тридцять років, які він віддав боротьбі з силами зла, як священик-езорцист,  його ім’я відоме не лише у Львові, Галичині, Україні. З вірою у зцілення молитвою, до нього їдуть люди навіть з-за кордону. У цілющих можливостях отець Василь своєї заслуги не бачить, каже, усе це – провидіння та дар Господній. «З 1970 року, коли я почав займатися екзорцизмом я фактично об’їздив усю Україну. Тішуся, що мої молитви допомагають багатьом людям, особливо тим, які потерпають від епілепсії, алкоголізму, інших хвороб, навіть від онкології, - розповідає о.Василь.

 

За словами священика, підчас очищення людей він не відчуває втрати енергії, так, як про це розповідає багато езорцистів. Усе відбувається навпаки: «Сам Ісус Христос казав, що злого духа виганяти можна лише молитвою та постом, тому перш ніж приступати до боротьби з нечистим, я завжди пощу. Інколи, за молитвами над недужими, не помічаю часу та занепаду сил. Подекуди, сніданок перетворюється у вечерю. Сили мені додаються, бо повсюди відчуваю підтримку Господа», - ділиться думками о.Вороновський.

 

Скільком віруючим допоміг о.Вороновський він не знає, каже, що статистики не веде. Що стосується слави, яка ходить про нього, то ставится до цього інертно, бо не його це слава: «Я завжди казав тим, які приходили до мене з подякою, дякуйте Богові, а не мені!».

 

Любов до Всевившнього до Василя Вороновського прийшла  з молоком матері. Виховуючись у побожній християнській родині, він щодня, зранку і ввечері молився у сільському храмі, а  вже у дев’ять років твердо вирішив ступити на монашу стежку, як це свого часу зробив його стрийко, ієромонах Йосиф Вороновський.

  

З розповідей о.Василя, у його житті траплялося різне. Особливо тяжко було за радянський часів, коли Українська греко-католицька церква перебувала у підпіллі. Три арешти, допити та переслідування, без сумніву, позначилися на здоров’ї.  «Скажу відверто, звичайно, ставало страшно. Але любов до Господа та віра - були набагато сильнішими від будь-якого страху.  Саме це допомогло вистояти не лише мені, але й іншим священникам, та Церкві назагал, – переконаний Вороновський. За його словами і серед комуністів у ті часи були люди побожні, яких о.Василь потай вінчав, хрестив дітей, відчитував молитви на оздоровлення, хоронив.

 

За 50 років священицької діяльності, о.Вороновський щодня, окрім Страсної п’ятниці, відправляє Службу Божу, і ніколи не молиться за здоров’я людей, отримуючи за це гроші. Для нього це не лише життєвий принцип, але й Господня настанова про одне стадо і одиного пастиря. «Я не ділю людей за грошовими статками, національністю чи конфесійною приналежністю, - продовжує ієромонах. – Для мені усі люди однакові, і усім я готовий прийти на допомогу. Головне, щоб це були християни, котрі щиро вирішили покаятися і впустити Ісуса Христа до свого серця. Інколи мене питають, які моливи слід відмолювати за здоров’я. Рецепт дуже простий: найперше висповідатися, прийняти Святе Причастя, покаятися. А ще - раджу протягом дев’яти місяців у першу суботу місяця молитися до Пресвятої Богородиці, а в першу п’ятницю - до Ісуса Христа. І ще хотів би дуже застерегти вірних: ніколи не заклинайте, ні себе ні когось, щоби потім не мучила совість. Тим паче, не засилайте прокльонів в ім’я Бога, бо це величезний гріх, не стягайте на себе Господньої кари, – дає настанови о.Вороновський.

 

Священик-екзорцист Ворновський категорично виступає проти екстрасенсів та магів. Вважає їх суспільним лихом: «Я застерігаю людей – якщо ви спочатку йдете до диявола, а потім до церки, то слід негайно перепросити Бога, – вважає священик.

 

Кожного понеділка у храмі Архистратига Михаїла о.Вороновський хоче відчитувати екзорцистські молитви. Люди, котрі були свідками цього знають якою силою володіє цей чоловік і що коїться у час молитов з тими, хто знесилений злим духом:  кричать, стогнуть, плачуть, навіть гавкають… Однак, після зустрічей з ієромонахом хворі одужують…

 

Через три місяці о. Василь Ворновський знову має проходити курс лікування в австрійській клініці. Він вірить, що Господь Бог буде милостивим до нього і  дозволить ієромонаху чудодійною молитвою і надалі лікувати людську душу і тіло.

 

Володимир Кожан, депутат Львівської обласної ради:

 

«Отець Василь Вороновський – унікальна людина, яка володіє надзвичайною позитивною енергією, неповторним Божим даром. Я щасливий, що ми є земляками і доля дозволила мені спілкуватися, радитися, сповідатися та приймати Святе Причастя з рук цього Божого чоловіка. Щирою молитвою, безкорисною відданістю о.Василь допоміг десяткам тисяч людей. Прийшла наша черга прислужится о.Ворновському. Думаю, що наша з Вами щира молитва та фінансова допомога з ласки Божої збережуть отцю здоров’я. Вірю у нашу небайдужість».

 

P.S.Депутат Львівської обласної ради Володимир Кожан один з тих, хто долучився до пожертв на лікування о.Василя Вороновського.

     

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ