Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Як розкрадають землю в селі Оброшиному біля Львова

У селян Оброшиного, що біля Львова (Пустомитівський район), хочуть вкрасти 10 га землі. Про це Гал-інфо повідомив голова комісії земель та земельних відносин Львівської обласної ради, депутат від БЮТ Євген Буба.

 

За словами депутата, йому з достовірних джерел стало відомо, що насправді 10 га землі мають бути надані стороннім особам для перепродажу, а не для ведення сільського господарства. Хто конкретно стоїть за цим, Євген Буба не назвав, однак запевнив, що найближчим часом буде звернення до прокуратури.

  

10 га землі, які Пустомитівська РДА хоче віддати невідомим особам начебто для ведення окремого сільського господарства, розміщується за межами села Оброшиного, хоча фактично належать селянам.

 

Процедура надання землі приватним особам для ведення сільського господарства передбачає проведення громадських слухань. В Оброшеному, за словами Є.Буби, таких слухань не було.

 

Також Є. Буба повідомив, що земельна афера в Оброшиному нині перебуває на тій стадії, коли є відповідне розпорядження голови Пустомитівської РДА, а відтак, оформляються акти на приватну власність.

 

Нагадаємо, що приблизно рік тому селяни Оброшиного пікетували  Пустомитіську РДА з вимогою дозволити їм відповідно до закону приватизувати городи, які довший час перебувають у їхньому користуванні. Ця тема тоді неабияк збурила село. Наразі приватизація проведена частково – одні мешканці отримали землю. Інші – ні.

 

Гал-інфо звернулося за коментарем до голови Пустомитівської РДА Романа Фольтовича.

 

«Євген Буба як голова земельної комісії мав би ліпше орієнтуватися у земельних питаннях, – розпочав Роман Фольтович і продовжив: «У Пустомитівському районі є села Чижки, Миклашів, Старе село, Давидів, Годовиця - Басівка і Оброшино. На їхній території були і є науково-дослідні господарства Міністерства агропромислового комплексу. Внаслідок цього при паюванні земель селянам цих сіл земельні паї не дісталися. Тобто, де були колгоспи і радгоспи, там майно і землю поділили, а де були науково-дослідні господарства – ні. Уся нерозпайована земля потрапила у землі запасу. Далі землі запасу поділили на дві категорії –  які в межах сільської ради і які за її межами. Першими відають сільради, другими – РДА. І от селяни, що залишилися без паїв, а це стосувалося насамперед тих сіл, де люди не отримали паї, почали звертатись до влади – дайте землю. Почали роздавати. Відтак, наскільки мені відомо, сільська рада Оброшиного вже давно роздала ті землі,  що їй дістались. Як роздавали – це окреме питання. Тепер дійшли до земель, що поза межами сіл, якими, як я вже сказав, розпоряджається РДА.

 

І тут слід взяти до уваги ще один фактор. Відповідно до чинного законодавства, будь-який громадянин має право на середню земельну частку 2 га для ведення сільського господарства.  Людина може звернутися і в сільську раду, і в РДА. Із земель запасу, якими відає РДА, заявнику може бути надана ділянка і жодного погодження сільської ради не потрібно.

 

Щодо села Оброшиного, то було так. Наприкінці минулого року Оброшинська сільська рада подала до РДА список  людей, які начебто хочуть отримати землю для окремого ведення сільського господарства за підписом сільського голови. Мовляв, ми свої землі запасу вже роздали, а люди хочуть ще. Такий список жодним законом не передбачений, але є така практика.  І мої попередники дали дозвіл на розгляд тих заяв та виготовлення розпорядження. У списку було 67 осіб. В середньому по 10 сотих кожному. І це розпорядження вже підписав я - 19 січня цього року. Я прийшов на посаду 30 грудня, тільки-но переймав справи. Мені пояснили, що йдеться про городи, якими люди вже давно користуються. Очевидно, це і є ті 10 га. До речі, з цього приводу ми тепер проводимо службове розслідування щодо відповідності списку. 

 

Тепер ця ж рада звернулася вже до мене, що їм ще треба 80 га. Своєю чергою я звернувся до Української академії аграрних наук з проханням про припинення користування земельною ділянкою з боку  Інституту рослинництва і тваринництва Західного регіону України. Щоб передати ту землю оброшинцям.  Крім того, є окреме звернення працівників інституту. Загалом йдеться про 142 га. Але тепер ми ці списки добре перевіримо". 

 

Також Р.Фольтович розповів про недавній конфлікт щодо землі інших приміських сіл Годовиці та Басівки. За його словами, йому подали список. Він підписав розпорядження, а потім, 16 березня, селяни прийшли пікетувати його кабінет, бо у них виникли підозри щодо списку. "Я скасував розпорядження і попросив підготувати нові списки. Але попередив, що особисто їх перевірю". Нагадаємо, що йдеться про 140 га приміської землі.

 

Довідка. 

Голова Оброшинської сільської ради – Орест Вовчко.

 

Гал-інфо. Фото content.foto.mail.ru

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ