Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які громадські простори з’являться у Львові

Облаштувати нові громадські простори та завершити торішні проекти хочуть у Львові. Найбільше змін слід очікувати у Галицькому районі, зокрема, у центрі міста. Щодо новацій, то у планах перший громадський простір у Рясному, сад на площі Митній та відродження озера на Панча.

Деякі задуми доведеться реалізовувати не один рік. Про зміни, новації та креативні ідеї розповіла керівник відділу урбаністики «Інституту просторового розвитку» Олександра Сладкова.

Галицький район

Площа Маланюка, де торік забрали погруддя письменнику Степану Тудору, стане сучасним простором. Там вже замість плит поклали бруківку, висадили дерева. Тепер ремонтують сходи і підпірні стінки. Як і обіцяли раніше, тут будуть зручні лавки та питний фонтан.

Далі до скандального простору на Дорошенка, 9. Це біля трамвайної зупинки Над ним працюють вже не перший рік, все через проблеми із кіоском. Та цьогоріч, за словами Олесандри Сладкової, ідею таки втілять. Тут будуть дерева, зручні лавочки та сучасна підсвітка.

1/2

Більше зелені буде на площі Катедральній. Тут висадять дерева у спеціальних ящиках.

1/1

За схожою схемою озеленять і вулицю Лесі Українки. Також тут заберуть машини і поменшає лавочок, щоб на них не збиралися львів’яни вночі і не шуміли.

1/1

Площа Святого Теодора теж отримає нове життя. Тут висадять квітучі дерева біля пішохідної доріжки. Також буде сквер. Відзначать і місце, де раніше була однойменна церква. І у планах – продовжити вулицю.

1/1

А от дві вулиці в центрі можуть стати пішохідними. Це Фурманська, що сполучає Городоцьку з проспектом Свободи біля Львівської опери та Руданського. Це біля готелю «Жорж» на проспекті  Шевченка. Облаштують їх подібно до вулиці Леся Курбаса, щоб парковка,  літні майданчики і відпочинковий комплекс були розташовані збалансовано. Наразі це лише ідея, її реалізацію будуть обговорювати з мешканцями.

Друга частина проекту «Простір синагог» чекає своєї реалізації. До теперішнього комплексу додадуть ще частину. Деталі проекту ще уточнюють, проте вже відомо, що усі кафе та майданчики з території майбутнього простору заберуть.

Під час будівництва, планують ще реконструкцію площі Коліївщини. Проект будуть готувати до капітальних ремонтів вулиць Старознесенської та Братів Рогатинців, на перетині яких вона розташована. Обдумують і майбутню стратегію для площі Галицької, головне питання – чи залишити там кіоски і торгівлю. Щодо фонтану, то його можуть переробити у сухий, коли струмені води б’ють із плитки на землі.

Закінчать цього року площу «На Валах» - це біля Порохової вежі. Зараз тут доробляють водовідведення, докладають бруківку. А ще встановлять лавочки, ті, які раніше були на проспекті Свободи, лише відреставровані і оновлені.

І на останок площа Кропивницького, біля пам’ятника Степану Бандері. Тут відновлять мощення, прокладуть ще одну пішохідну доріжку і буде дитячий майданчик. Обіцяють і озеленення. Які саме рослини там висадять, поки що узгоджують.

Личаківський район 

Довгоочікувана площа Митна. Її до дня Львова обіцяють відкрити. Тут буде сухий фонтан, лавочки і багато простору для прогулянок, висадять оригінальне озеленення за проектом німецького ландшафтного дизайнера. Буде багато кущів та дерев. За словами Олександри Сладкової, площа Митна має перетворитися на квітучий сад, схожий на Бернардинський. До проекту закликають зголошуватися бізнесменів – бо це найдорожче озеленення зі всіх, які облаштовували у Львові.

1/1

Біля церкви Благовіщення на Пасічній теж буде свій сакральний громадський простір. Роботи там вже стартували. Висадять тут багато дерев, кущів, будуть креативні доріжки та освітлення.

1/1

Сихівський район

Продовжать роботи зі сквером Гідності. Тут має бути багато ландшафтних експериментів, велика територія для прогулянок, мощена бруківкою. Зараз тут висаджують дерева.

1/1

Пішохідну алею на вулиці Трильовського, яку виклали кольоровою бруківкою, доповнять квітучі кущі такої ж гами. До речі, цієї суботи всіх скликають на толоку, щоб допомогти висадити там рослини. Ще одна пішохідна алея – на Морозній. Цьогоріч її доповнять і продовжать до церкви Івана Хрестителя.  Біля храму будуть ще й дерева.

Франківський район

Алея на Пулюя матиме нове мощення і озеленення. Буде тут і новація – роботи відомого скульптора Михайла Дзиндри. Таких тут хочуть становити п’ять. Це буде своєрідна алея сучасної скульптури. Олександра Сладкова додала, для такого проекту потрібні додаткові гроші, тому закликає бізнес відгукнутися.

1/1

Сквер «Кінескоп» на Героїв УПА нарешті оживлять. До роботи долучають компанії, які зараз мають офіси на території колишнього підприємства.  Спільно з містом будуть фінансувати і готувати проект. Тут буде кілька зон.

1/1

Громадський простір буде  і на Привокзальній. Біля «Скрині» висадять дерева, будуть лавочки та велостоянки. Цього року проект мали б втілити.

1/1

Шевченківський район

Пішохідна алея з лавками, замість дороги буде біля церкви Оріоністів. Це між вулицями Лінкольна та Липинського. Доробляють мощення і освітлення.

1/1

Міні-парк на вулиці Богдана Хмельницького, де зараз є скейт-парк, продовжать аж до Галицького Перехрестя.

1/1

Нарешті перший громадський простір отримає і Рясне на вулиці Генерала Алмазова. Проект «Рясна алея» брав участь в кількох програмах міста. У спільному фінансуванні цього року його нарешті втілять. Тут буде територія для всіх вікових категорій.

1/1

Залізничний район

Тут реконструкція чекає на сквер на вулиці Сірка. Проект готовий, погоджений. Нові дерева, лавки і бруківка будуть тут ще цього року.

1/1
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ