Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Євген Захаров: «Наша Конституція - це сором'язливий капіталізм»

Конституційна Асамблея (КА) - альтернатива недієздатним політикам, вважає учасник «Громадянської асамблеї України» харківський правозахисник Євген Захаров
«24»: Як ви пропонуєте обирати Конституційну Асамблею?

Євген Захаров: Усенародно. Пропонується змішана система виборів 300 делегатів: третину - за пропорційною системою від політичних партій, третину - від мажоритарних округів, третину - із представників місцевих органів самоврядування. Делегати не повинні бути чинними політиками, народними депутатами, суддями, членами Кабміну й не зможуть займати ці посади протягом 5-10 років після закінчення роботи Асамблеї.

Наша пропозиція - досить дороге задоволення, однак обійдеться країні значно дешевше, ніж щорічні дострокові парламентські вибори.

Десь приймалися конституції в такий спосіб? Звичайно. Конституційні асамблеї в різний час успішно функціонували в Італії, в Естонії, на Кубі, у країнах Африки й Азії. Подібні установчі збори існували й у Росії на початку минулого століття.

«Громадянська асамблея» має намір запропонувати свій проект Конституції?

За півтора року ми провели кілька десятків конференцій по всій Україні й напрацювали свої пропозиції. КА може взяти за основу й ідеї політичних сил. Але проблема в тому, що, крім комуністів та ВО «Свобода», ніхто свій проект досі не презентував.

Чому, на ваш погляд, треба змінювати нинішню Конституцію? Основний Закон у редакції 1996 р.- типова посткомуністична Конституція, у якій держава обіцяє гарне життя й нічого для цього не

робить. Це «сором'язливий» капіталізм: слабка судова влада, купа повноважень і відсутність відповідальності у президента, як у політбюро ЦК КПРС, а також цілком залежний від президента уряд. Конституційну реформу 2004-го провели вкрай невдало: замість одного з'явилися два центри прийняття рішень, що й спровокувало перманентну боротьбу за повноваження. І це в умовах, коли політична система незріла, політична культура низька. Результат - наявність не парламенту, а клубу для багатих.

 

Віктор Коломієць, «24»

 
Цитата:

Є. Захаров: «Треба забрати у політиків право приймати Основний Закон»

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ