Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За кордоном перебуває 6,3 мільйона українських біженців

Німеччина, Польща та Чехія. В ООН назвали країни, де мешкає найбільше українських біженців.
фото - DW

Німеччина випередила Польщу за кількістю українських біженців: такі дні у своєму новому звіті оприлюднила Організація об’єднаних націй. Які ще країни обирають для прихистку українці та де втікачі від війни можуть отримати найбільшу фінансову допомогу, дізнавались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Країни-лідери з прийому українців

У Німеччині знайшли прихисток близько 1 мільйона 70 тисяч українців, у Польщі — майже 993 тисячі. Третє місце в Європі за кількістю втікачів з України посідає Чехія, у країні мешкає близько 342 тисяч наших людей.

За оцінками ООН, ще сім країн Європи є лідерами з прийому українців: 203 тисячі осіли у Великій Британії, по 182 тисячі — у Іспанії та Італії, понад 160 тисяч — у Болгарії, 134 тисячі — у Румунії, 109 тисяч — у Молдові та 102 тисячі — у Словаччині. У звіті також наводять інформацію, що понад 100 тисяч українських біженців перебувають у Канаді та США.

6,3 мільйони біженців з України, здебільшого — жінки та діти

Загалом, кількість українських біженців за кордоном нині сягає 6,3 мільйона людей. Це наймасштабніший потік утікачів з часів Другої світової війни. Більшість біженців — жінки і діти. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

«Люди продовжують тікати від російських атак, вони поза своїми домівками, і ми, як міжнародне товариство, маємо продовжувати надавати їм цю підтримку, і ми будемо продовжувати наголошувати на необхідності такої підтримки, важливості цієї теми», – наголосила вона.

Де для українських біженців найбільші виплати

Тим часом Видання NV дослідило, які країни надають українським біженцям найбільшу фінансову допомогу. У їхній перелік увійшли Велика Британія, Німеччина, Франція, Швецарія та Чехія, а також Норвегія, Бельгія та Ірландія. Для отримання допомоги у кожній країні є певні умови: часто виплати залежать від того, яке у вас житло та склад сім’ї. Враховують також чимало інших факторів.

Так у Норвегії, яка прихистила 48 тисяч українських біженців, наших громадян спершу селять у тимчасові табори. Тут вони отримують повне соціальне забезпечення, але можуть розраховувати лише на незначну суму виплат — близько 40 євро на місяць. Далі українців розподіляють до тимчасового житла, за яке вони сплачують комунальні послуги. На цьому етапі отримують близько 650 євро на дорослого та до 350 євро на кожну дитину. Під час інтеграційної програми, коли біженці починають відвідувати мовні курси, вони отримують близько 1400 євро. З цих грошей треба самим сплачувати за житло та комунальні послуги.

У Бельгії, країні, що прийняла понад 70 тисяч українських біженців, виплати визначають на основі сімейного стану: одинокі дорослі отримують щомісяця 1140 євро. Якщо сім'я складається з двох дорослих людей — кожен отримує по 758 євро щомісяця, а на кожну дитину додатково виплачують до 220 євро, але загальна сума виплат на місяць не може перевищувати 1538 євро на сім'ю. Щоправда, біженці не отримують фінансову допомогу, поки перебувають у соціальних притулках або тимчасовому житлі.

Ірландія, де знайшли прихисток майже 86 тисяч українців, має дуже розгалужену систему виплат: вони залежать від віку, наявності дітей чи дорослих родичів, які потребують опіки. Загалом, людині, старшій 23 років, платитимуть 826 євро на місяць. Ще 140 євро на місяць виплатять на кожну дитину до 16 років.

Варто зазначити, що в березні 2022 року цифра яку називали в ООН становила 2,5 мільйони біженців з України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ