Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Волинь

«Західукргеологія» — провідне геологорозвідувальне підприємство Західної України

До 100-річчя Української геології: «Західукргеологія» — провідне геологорозвідувальне підприємство Західної України.

Дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії «Надра України» «Західукргеологія» є правонаступником тресту «Львівнафтогазрозвідка».

Трест «Львівнафтогазрозвідка» створений в липні 1957 року на базі об’єднання «Укргаз» згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР від 22.07.1957 року № 798 та на підставі наказу Головного управління геології і охорони надр Міністерства геології СРСР від 29.07.1957 року № 1.

Наказами Міністерства геології СРСР від 31.03.1978 року № 315 та Міністерства геології УРСР від 08.01.1980 року № 2 на базі тресту «Львівнафтогазрозвідка» шляхом приєднання Львівської геологічної та Закарпатської геологорозвідувальної експедицій, що відійшли від тресту «Північукргеологія» та Стрийської експедиції геофізичних досліджень свердловин тресту «Укргеофізика», в 1980 році було утворене Західно-Українське виробниче геологічне об’єднання «Західукргеологія».

Родовище «Боркут». Пішла перша вагонетка з рудою. 1961 рік.

Наказом Державного комітету України по геології і використанню надр від 21.11.1991 року № 15 Західно-Українське виробниче геологічне об’єднання «Західукргеологія» в листопаді 1991 року перетворено у Державне геологічне підприємство «Західукргеологія» Державного комітету України з геології і використання надр.

Відповідно до спільного наказу Міністерства екології та природних ресурсів України і Національної акціонерної компанії «Надра України» від 15.05.2001 року № 179/20 Державне геологічне підприємство «Західукргеологія» увійшло до складу Національної акціонерної компанії «Надра України» і на його базі наказом Національної акціонерної компанії «Надра України» від 16.05.2001 року № 24 з 23 липня 2001 року створено Дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії «Надра України» «Західукргеологія».

Геолого-зйомочний загін, який відкрив перші шліхові ореоли кіноварі. 1950 рік

Дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії «Надра України» «Західукргеологія» — єдине в галузі багатопрофільне підприємство, яке здійснює комплекс геологорозвідувальних робіт на всі види корисних копалин, зокрема на нафту, газ, вугілля, сірку, калійні і кам’яні солі, золото і кольорові метали, нерудну сировину, питні, мінеральні і термальні води, гідрогеологічні, інженерно-екологічні та геологозйомочні роботи на території шести західних областей України (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Чернівецька).

Колектив підприємства у різні періоди очолювали: Донцов М.К. (1957-1968), Кушнір В.А. (1968-1974), Спаський П.І. (1974-1982), Побережський В.О. (1982-2001), Фик З.В. (2001-2009), Халус С.С. (2009-2010), Жуковський О.А. (2010-2014), Дацишин С.П. (2014-2016), Штикало Д.І. (2016 – по теперішній час).

В. М. Зайцева з головним куратором по будівництву ртутного підприємства С.М. Мельниковим. Родовище «Боркут». 1965 рік

Багато фахівців, які пройшли свій трудовий шлях на підприємстві, стали відомими вченими, провідними науковцями. Зокрема докторами наук є:

Крупський Юрій Зіновійович — доктор геологічних наук, кандидат геолого-мінералогічних наук, академік Української нафтогазової академії, професор Львівського національного університету імені І. Франка, автор 200 друкованих праць, 9 монографій, зокрема навчального посібника для вищих навчальних закладів.

Рудько Георгій Ілліч — доктор геолого-мінералогічних наук, доктор географічних наук, доктор технічних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України, академік Академії гірничих наук України, голова Державної комісії України по запасах корисних копалин, професор кафедри гідрогеології та інженерної геології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, завідувач кафедри екології Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди України, автор понад 450 наукових праць, із них 37 монографій, 15 підручників для ВУЗів, 15 препринтів і брошур, більш ніж 40 методичних розробок та інструкцій ДКЗ.

Кандидатами геолого-мінералогічних наук стали: Курілець Й.Й., Щерба В.М., Маковський С.А., Леськів І.В., Денисевич А.М., Саксєєв Г.Т., Зайцева В.М., Петров В.М., Боєв М.І., Теплов В.П., Харкевич В.В., Мачальський Д.В., Шлапінський В.Є.

1 січня 1966 року Віра Миколаївна Зайцева призначена головним геологом Закарпатської ГРЕ.

За роки діяльності підприємства більше 50 працівників нагороджені високими державними нагородами. Більше 100 працівників підприємства удостоєні високих галузевих відзнак: «Почесний розвідник надр», медаль Лучицького В.І., медаль Лутугіна В.І.

Майже 300 працівників працювали в 15 країнах Європи, Азії, Африки та Латинської Америки: Болгарія, Польща, Німеччина, Норвегія, Афганістан, Пакистан, Монголія, В’єтнам, Ефіопія, Ємен, Алжир, Мозамбік, Марокко, Куба й Нікарагуа.

Колективом підприємства відкрито 70 родовищ вуглеводнів: 22 нафтових, 37 газових і 12 газоконденсатних. Це такі родовища як Заводівське, Мельничанське, Семигинівське, Верхньовільхівське, Південно-Стинавське, Блажівське нафтові родовища, а також Ретичинське, Старобогородчанське, Північно-Зарічнянське, Летнянське, Гаївське, Грудівське, Залужанське газові родовища.

У промислову розробку передано 23 нафтових родовища — ПАТ «Укрнафта», 13 газових родовищ — ПАТ «Укргазвидобування». Тільки з 1991 року передано в експлуатацію 4 нафтових і 11 газових родовищ.

З 1980 по 1993 роки проводились геологорозвідувальні роботи на нафту і газ в Тюменській області на Уренгойському родовищі силами Української нафтогазорозвідувальної експедиції. За період роботи працівники експедиції пробурили 82 продуктивних свердловини та відкрили 4 газоконденсатних родовища.

ДП «Західукргеологія» проводить геологорозвідувальні роботи по твердих корисних копалинах. У 1995 році в Україні на базі розвіданого Мужіївського родовища в Закарпатті створена золотовидобувна галузь. Україна отримала першу сотню кілограмів свого золота. У 2000 році промисловості передане друге родовище золота в Закарпатті — Сауляк. Апробовані прогнозні ресурси золота і поліметалів Берегівського району Закарпаття, отримані позитивні результати на рудопроявах золота Великий Банський та Білопотікський.

На родовищах, відкритих і розвіданих геологорозвідниками підприємства, побудований перший і єдиний в Україні Закарпатський золотополіметалічний рудник; 15 шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну; 4 гірничо-хімічні комбінати; підприємства хімічної, будівельної промисловості та сільського господарства; функціонує курорт у Східниці (вода типу «Нафтуся» та ін.), численні заводи з розливу столових та мінеральних вод.

Також на дочірньому підприємстві проводилися роботи по державному замовленню з пошуків і розвідки унікальних родовищ самородної сірки у Передкарпатті. За короткий термін були відкриті та розвідані Роздольське, Язівське, Немирівське, Подорожнянське, Гримнівське, Загайпільське родовища.

Колективом підприємства відкритий і вивчений Передкарпатський калієносний басейн, виявлено 15 родовищ калійних солей. На базі розвіданих родовищ калійної солі працюють гірничо-хімічні підприємства — Стебницький «Полімінерал» і Калуська «Оріана». Попередньо розвідується Доброгостів-Довголуцька група родовищ, на базі яких можливе будівництво нового підприємства.

Відкрито 5 родовищ кам’яної солі, одне з них, Губицьке, підготовлене до підземного вилуговування.

Завдяки відкритим і розвіданим запасам нерудної сировини, зокрема для будівельних матеріалів, працюють Миколаївський, Івано-Франківський (Ямницький) і Здолбунівський цементні комбінати, Львівський, Яворівський, Самбірський і Болехівський керамзаводи, домобудівельні комбінати, десятки заводів і заводоуправлінь із виробництва цегли, дренажних труб, дахівки та іншого. На базі розвіданих родовищ кварцевих пісків працюють заводи по виробництву скла, кришталю, склотари. Розвідані родовища вапняків, гіпсу, кам’яної сировини для буту і щебеню, глини, піску та інших матеріалів, які використовуються для будівництва виробничих споруд, житла, автодоріг.

На базі Берегівського родовища каолінів у 1995 році створене Українсько-Словацьке СП «Керамнадра», яке видобуває і експортує до 10 тис. т каоліну.

Всі великі міста та районні центри Західних областей України постачаються питною водою із водозаборів, розвіданих Львівською та Закарпатською геологорозвідувальними експедиціями. На базі розвіданих родовищ мінеральних вод функціонують відомі курорти і водолікарні: Трускавець, Моршин, Східниця, Шкло, Гусятин та інші.

ДП «Західукргеологія» володіє банком унікальної геологічної інформації і сучасною технологією її обробки. На сьогодні підприємство проводить геологорозвідувальні роботи з пошуку, розвідки родовищ нафти, газу, золота, вугілля, будівельних матеріалів, оцінки запасів мінеральних ресурсів, підземних вод та екологічного стану Західної України.

Надра України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ