Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра, 4 липня, Міжнародний день дельфінів що знаходяться в неволі

4 липня в Міжнародний день дельфінів що містяться в неволі по всьому світу щорічно проходять пікети на захист дельфінів. Ініціатива виходить від борців за права тварин, які вважають неприпустимим використання дельфінів і інших морських ссавців в мілітаристських цілях і утримання їх в неволі.

Дельфіни, кити і білухи так розумні, що для них необхідно прийняти білль про права. Це дозволить поводитися з ними, як з особистостями, що не відносяться до людського роду. Так вважають українські екологи і фахівці Гельсінкської групи, що включає в себе членів британського Товариства захисту китів і дельфінів.

- Декларація прав китоподібних, в разі її зведення в ранг закону, захистить їх від утримання в зоопарках і нападу з боку браконьєрів. Китобоїв прирівняє до вбивць. Організатори китових сафарі будуть зобов'язані дотримуватися правил поваги до приватного життя китів. А нафтові та будівельні компанії - враховувати наслідки своїх дій для життя цих створінь - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

У проекті закону говориться, що кожен представник китоподібних - кити, дельфіни і білухи - має право на життя, і ніхто не має права бути власником цих створінь або робити щось, що порушує їх права, свободи чи встановлені правила.

Зрівняти цих тварин в правах вирішили тому, що вони, мають неабиякі інтелектуальні здібності.

Декларація про права і свободи дельфінів і китів виникла не на порожньому місці, а стала результатом багаторічних досліджень вчених усього світу.

Чи справді ці тварини такі розумні, що заслуговують юридичних прав?

- Звичайно! - переконаний професор біології Хуан Гонсальво з НДІ «Тетіс» (Італія) - Дельфіни мають самосвідомість, тому що вони можуть впізнавати себе в дзеркалі, годують хворих родичів і допомагають рибалкам. Вони навіть сумують за загиблими дитинчатами, як люди.

Професор Гонсальво спостерігає за афалінами, що живуть в затоці Амвракікос біля західного берега Греції. Одного разу він звернув увагу на матір поруч з мертвим немовлям. Вона підняла трупик дитинча над поверхнею моря в очевидній спробі змусити його дихати.

- Це повторювалося знову і знову, з різним ступенем відчаю, протягом доби, - згадує Гонсальво. - Весь цей час мати з ним не розлучалася. Вона видавала звуки, торкаючись до дитинчати рилом і грудними плавниками. І покинула труп, тільки коли остаточно переконалася, що «воскресіння» неможливо.

У Болгарському, наприклад, законодавстві вбивство дельфінів класифікується як злочин, відповідно до нової поправки до Кримінального кодексу, яка передбачає до трьох років позбавлення волі і штраф в розмірі від 1000 до 10000 лев за жорстоке поводження з цими тваринами.

Інше людство...

Дельфіни і кити - істоти дивні. Таємничі. Люди, які плавали з дельфінами, в один голос стверджують, що відчуття, ніби ти гуляєш серед симпатичних людей по вулиці. Цікаво, що дельфіни обирають не всіх людей - від деяких вони просто пливуть, не беруть в компанію, і все. Дельфіни вміють спілкуватися, у деяких видів спостерігаються стійкі сімейні зв'язки. Вчені з'ясували, що у кожного дельфіна є ім'я, яке він отримує при народженні.

- Взагалі, вплив дельфінів на людей неймовірний! Ті, кого ці морські гіганти приймають в свою компанію і потім плавають з ними разом, часто не можуть стримати сліз. Вони відчувають те, що в давньогрецькому театрі називалося "очищення - катарсис". Чому так відбувається, пояснити неможливо - стверджують в Асоціації рибалок України.

Взагалі багато дослідників вважають, що дельфіни і кити створили свою морську цивілізацію. Люди вийшли з води на сушу, дельфіни залишилися, де були. У дослідників дельфінів є чудова фраза: "Людство створило гроші, телебачення і атомну бомбу. Дельфіни щасливі без усього цього". Є над чим замислитися, чи не так?

Що зробила з природою людина, яка відчуває себе її господарем, ми бачимо: екологічна катастрофа з кожним роком стає все більш реальною. Може, пора вже і повчитися у природи?

Сітки і гачки ...

В Україні в рік гинуть сотні дельфінів. Основна причина - браконьєрські сітки. З різних місць чорноморського узбережжя приходять відомості про страшні знахідки - мертвих дельфінів. Перший показник, що вони побували в сітках - це відрізаний браконьєрами верхній плавник. Дельфін заплутуючись в мережах задихається і гине. Ще одне красномовне свідчення - це рвані сліди на боках дельфінів. Браконьєри виставляють багатокілометрові варварські знаряддя лову на осетрових - гаки. Ось вони і наносять дельфінам страшні рани.

Так само дельфіни дуже чутливі до забруднення моря промисловими і побутовими стоками.

Мабуть, найбільш яскравим свідченням того, що відбувається інтенсивне забруднення акваторії моря стала історія 2017 року, коли всього за місяць на берег викинулися і загинули понад 100 чорноморських дельфінів.

Вчені губилися в причинах такої масової загибелі тварин, популяція яких в Чорному морі і так невелика. Були розглянуті кілька варіантів, але до єдиного висновку так і не прийшли.

Багато людей дуже трепетно ​​ставляться до дельфінів що потрапили в біду . Так в районі гирла Дунаю у Вилковому Одеської області три дельфіна опинплися на мілині. Завдяки небайдужим відпочиваючим дельфіни залишилися живі.

- Хлопці взяли ковдру, протягнули акуратно під дельфіном, і понесли в сторону глибокої води. Але, він чомусь не поспішав відходити від мілини і все намагався повернутися назад ... Хлопці повернулися до нашого човні, тільки зібралися вже продовжити шлях, як помітили ще двох дельфінів ... Тепер стало зрозуміло, чому перший все так не хотів йти і повертався, - розповіла Олена Сивак - Довелося зробити ще дві ходки ... У підсумку ми хоч і втомлені, але були безмежно щасливі, що вдалося врятувати цих благородних мешканців моря!

Людина створила «клітку» ...

Косатки вистрибують з води, щоб отримати жменю риби, а на дельфінах люди їздять, як на водних лижах. Працівники дельфінаріїв люблять говорити публіці, що дельфіни не стали б слухатися, якби не були щасливі - адже вони постійно посміхаються ... Але більшість відвідувачів дельфінаріїв не знають, що за цією уявною "посмішкою" стоять страждання тварин.

Косатки відносяться до сімейства дельфінових. Це найбільші тварини з тих, які утримуються в неволі. Діти все життя не розлучаються з матір'ю. Їх сім'ї складаються з матері, дорослих синів і дочок, і їх нащадків. Члени сім'ї спілкуються на своєрідному "діалекті", притаманному тільки цієї сімейної групі. Дельфіни плавають зграями, число тварин в яких коливається від трьох до десяти. Уявіть собі, який шок вони переживають, коли когось із них виривають з цієї міцної, згуртованої сім'ї.

- Навіть якщо забирають тільки одного дельфіна або касатку, то руйнується життя всієї родини - кажуть в Асоціації рибалок України - Наприклад, для того, щоб зловити дорослу самку, люди на моторних човнах женуть всю зграю на мілководдя. Дельфінів оточують сітками, які потім закривають і піднімають. Непотрібних дельфінів викидають в воду. Деякі з них помирають від психологічного шоку. У інших повільно розвивається пневмонія через воду, що потрапила в легені через дихало. У вагітних самок може статися викидень.

Ті косатки і дельфіни, які не постраждали під час цієї трагедії, пристрасно бажають побачити своїх полонених родичів, іноді вони навіть намагаються врятувати їх. Коли у канадських берегів спіймали і відвезли в Сіетл Наму, дику косатку, зграя її одноплемінників гналася за кораблем багато миль.

Адаптація до чужого світу.

У природі косатки і дельфіни пропливають до 160 км в день. Але в дельфінаріях їх садять в басейни довжиною і шириною 7,3 м, глибиною 1,8 м. Дикі косатки і дельфіни можуть перебувати під водою до 30 хвилин, вони зазвичай проводять тільки 10-20% часу на поверхні води. Але, оскільки басейни невеликої глибини, вони проводять більше половини часу на поверхні води. Фахівці вважають, що саме з цієї причини у більшості косаток в неволі слабшають спинні плавники.

Дельфіни пересуваються за допомогою ехолокації. За допомогою сонарних хвиль вони отримують інформацію про всі предмети, про їх форми, консистенцію і розташування. У басейнах реверберація їх власних сонарів, що відбивається від стін, зводить з розуму деяких дельфінів.

У басейнах чистота підтримується за допомогою хлору, сульфату міді та інших їдких хімікатів, тому багато дельфінів плавають з закритими очима. Колишній дресирувальник дельфінів О'Баррі, який дресирував їх для телевізійного серіалу і шоу "Флиппер", вважає, що деякі дельфіни осліпли через хлор. Департамент сільського господарства видав указ про закриття дельфінарію "Світ океану" після того, як з'ясувалося, що через занадто великий вміст хлору в воді у дельфінів злазить шкіра.

Спійманих дельфінів і косаток силою змушують вчитися трюкам. Колишні дресирувальники кажуть, що голод і утримання на самоті це звичайні види дресирування. Згідно з даними Ріка О'Баррі, поняття "тренування з подальшою заслуженою нагородою» - це слід трактувати як "позбавлення їжі". У дельфінаріях тварин перед виступом іноді недодають 60% їжі, щоб вони переживали гостре відчуття голоду, і, щоб отримати ласощі, виконували трюки краще. Також цих комунікабельних тварин в якості покарання тримають на самоті. Їх просто садять в загін і не звертають на них уваги. Це психологічні тортури . Не дивно, що через це, за словами О'Баррі, вони знаходяться в стані жорстокого стресу. Іноді стрес настільки сильний, що дельфіни кінчають життя самогубством. Жак-Ів Кусто і його син Жан-Мішель, які стали свідками того, як дельфін навмисно багато разів бився тілом об стіну, поки не помер, поклялися ніколи більше не брати з дикої природи жодного морського ссавця.

Трагічні наслідки полону

Якби дельфінам жилося добре в дельфінаріях, то тривалість їх життя була б значно довше, ніж на волі. У них, на відміну від їх родичів, що живуть на волі, немає небезпеки стати жертвою хижаків або загинути від брудної води. Однак, дельфінарій - це смертний вирок для косаток і дельфінів.

На волі дельфіни живуть від 25 до 50 років. Самці косаток живуть 50-60 років, самки - 80-90 років. Тим часом в дельфінаріях косатки рідко доживають до 10 років. Більше половини дельфінів помирають протягом перших двох років перебування в неволі, а ті, які долають цей термін, живуть в середньому 6 років.

Власником більшості дельфінів і акул є дельфінарій "Морський світ", який сумно відомий своїм поганим доглядом за тваринами. "Морський світ" викупив і таким чином ліквідував свого конкурента - Південнокаліфорнійський дельфінарій "Морська країна". Після переселення в "Морський світ" за рік загинули п'ять дельфінів, п'ять морських левів і два тюленя. Потім загинув Орки з "Морської країни", про нього говорили, що це найзнаменитіша косатка в світі. Через велику смертність тварин у дельфінаріях, а також через те, що морські ссавці дуже важко піддаються розведенню в неволі, постійно доводиться ловити нових тварин.

Закон один, але в ньому багато дірок...

Протягом десяти років Асоціація рибалок України, Всеукраїнська екологічна Ліга разом з іншими громадськими організаціями бореться за ПРАВА дельфінів в Україні, вимагаючи закрити всі дельфінарії в країні.

- Україна декларує світовій спільноті, що встала на шлях сталого розвитку. А він передбачає цивілізоване, дбайливе співіснування з навколишнім середовищем і шанобливе ставлення до живих організмів, що живуть поруч з нами. Як відомо, дельфіни є високоінтелектуальними ссавцями з високорозвиненою соціальною організацією. Згідно з останніми дослідженнями, вони звертаються один до одного по імені і можуть запам'ятовувати унікальні імена - звуки, що подаються старими друзями і почуті ними лише одного разу 20 років тому. Крім того, у дельфінів є своя мова. Для високорозвинених, що тонко відчувають дельфінів перебувати в замкнених просторах дельфінаріїв те саме як знаходитися в концтаборі, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Знаєте, мороз по шкірі, коли на питання «Як почувають себе дельфіни?», один із співробітників дельфінарію відповів: «А як себе відчував Іхтіандр в бочці з морською водою? Сумують вони ... часто хворіють ... Але, дельфіни настільки вірять і люблять людині, що на кожен виступ виходять зі своєю приголомшливою, тільки їм властивою посмішкою! »Скільки разів громадськості вдавалося домогтися, щоб різні державні служби закривали дельфінарії. Але ... все це було тимчасово ... і через якийсь час чиновники знімали всі заборони, закривши очі на плутанину з урахуванням дельфінів і морських тварин, а так само протиправну діяльність дельфінаріїв.

Те, що сьогодні відбувається навколо проблемної теми вилучення дельфінів з природного середовища і подальшого їх утримання в неволі є повна плутанина. У нашій країні не обійшлося без ложки дьогтю: закони, які приймалися в ім'я порятунку морських ссавців, насправді не працюють або мають такі «дірки», через які «заради бізнесу» можна легко пропхати навіть найсерйозніші порушення.

У 2003 році, коли Україна ратифікувала міжнародну угоду ACCOBAMS, вилучення з природи китоподібних стало можливим тільки з метою порятунку та реабілітації.

Теоретично дана угода допускає і, більш того, передбачає можливість вилучення з природного середовища хворих або поранених тварин для їх лікування і подальшого повернення в природне середовище (!). Однак саме з подальшим поверненням тварин в море стали виникати складнощі, і діячі екологічного руху підняли питання про те, що деякі центри під приводом порятунку ловлять навіть здорових дельфінів, щоб потім їх вигідно продати (орієнтовна вартість однієї особини доходить до 40 тисяч доларів).

Закони України, які суперечать один одному, стають каменем спотикання для гуманної місії порятунку тварин.

- Якщо закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» збігається з вимогами міжнародної угоди ACCOBAMS і говорить про те, що порушенням закону є ненадання допомоги тваринам, які потрапили в біду (тобто для цього не потрібні ніякі дозволи), то закон «Про Червону книгу України »говорить:« червонокнижні рослини і тварини можуть бути вилучені з природного середовища тільки на підставі дозволів Мінприроди. І поки вони не отримані, служби не можуть навіть з берега забрати пораненого дельфіна, якого ще можна врятувати - каже юрист ГО «Захист» Артем Висоцький.

Чисельність афалін в Чорному морі невідома: приблизно близько десяти тисяч особин (згідно з даними, опублікованими в 2008 р Міжнародним союзом охорони природи (IUCN). Ці, найпопулярніші в дельфінаріях тварини, мають дуже складну соціальну структуру. Від чого залежить чисельність груп, теж невідомо. Афаліни живуть до 50 років, досягають статевої зрілості на 10-15 рік. Самка народжує раз в три роки. У будь-якому віці певна кількість тварин гине. На сто особин приблизно припадає 15 статевозрілих самок. Якщо з такого стада вилучити три вагітні самки, то можна підірвати репродуктивну функцію всього стада. І це цілком може негативно позначитися на добробуті цілої популяції.

Тому в США і Європі, існують жорсткі рамки вилучення дельфінів з природного середовища: беруть ту мізерну кількість викинутих на берег дельфінів, які при цьому залишилися живі, але настільки хворі або поранені, що шансів вижити в природному середовищі, у них немає ніяких.

У нашій же країні таких обмежень не існувало: на око вирішувалося, що тварина безпорадна...

Але, існувала й інша практика: «Іхтіологи на швидкохідних катерах ганяються за дельфінячим стадом протягом декількох годин. Через годину-півтори від стада починають відставати ослаблені хворобами дельфіни. Ще через годину практично без сил залишаються найслабші. Їх і виловлюють ».

Мабуть, найбільш «слабкими» при такій гонитві можуть виявитися саме вагітні самки, які до того ж відчувають сильний стрес.

Другий дуже «слизький» момент - це післяреабілітаціоне повернення дельфінів в море, яке було прописано у всіх програмах і дозволах на вилов. Виявляється, зробити це практично неможливо, існуючі в світі методики в Україні не відпрацьовані.

- У дельфінаріях тварин годують розмороженої рибою, і корм дельфіни отримують не в воді, а в повітрі, що в природі трапляється дуже рідко. В умовах неволі дельфіни утримуються в невеликому об'ємі води, в замкнутому просторі, їх вчать підкорятися командам. Щоб випустити тварину на волю, його треба відучити від усіх цих «навичок» і звичок, що зробити вкрай важко і дорого, - зазначає екс дресирувальник дельфінів Олексій Потапенко - Зі свого досвіду скажу, що після півроку перебування в неволі дельфін не може адаптуватися до природного середовища: він взагалі не реагує на живу рибу.

Так само деякі вчені стверджують, що випускати тварину з неволі в природне середовище небезпечно для диких родичів. Цитологія та біохімія крові тварин показує, що до двох років перебування в неволі дельфіни відчувають стрес, потім протягом двох років йде процес адаптації, і тільки на п'ятому році вони звикають.

На тлі стресу виникають або пневмонія, або виразка шлунка, або інші ускладнення. При цьому тварина піддається впливу патогенної мікрофлори. І якщо в умовах дельфінаріїв вихованці постійно прищеплюються, знаходяться під наглядом і тому не заражають один одного, то, що може статися, якщо стадо прийме назад хворого родича, невідомо. Цей процес не вивчений. Тому їх у природне середовище треба випускати якомога швидше, або, якщо швидко це зробити неможливо, тоді необхідно створювати умови, наближені до природних.

Вчені і громадські працівники давно вже говорять, щоб розірвати це порочне коло, що дає нечистим на руку бізнесменам експлуатувати для отримання своєї вигоди дельфінів, необхідно на законодавчому рівні створити спеціалізований заказник загальнодержавного значення, в якому тварини будуть перебувати в природному для них середовищі (використавши для цього одну із заток Чорного моря), тому з подальшим їх випуском в море не повинно виникати особливих проблем.

Однак це питання Мінекології так і не був розглянуте. Так само можна було б вже давно скласти каталог ідентифікаційних ознак всіх дельфінів, що знаходяться в неволі, як це роблять в світі, і тоді стало б можливим відслідковувати долю кожної тварини.

- Але всі ці речі вислизають від уваги чиновників Міністерство екології та природних ресурсів. Хоча відсутність ясності в цих питаннях грає на руку нечесним людям, спокушаючи їх і відкриваючи можливість для корупційних діянь, - каже Олександр Чистяков.

«По водному етапу ...»

Яким чином в ці водні «катівні» потрапляють червонокнижні дельфіни? Скільки їх знаходиться в оренді у океанаріумів, а скільки народилося в неволі? Тільки людина могла собі дозволити зникаючі види які входять в список Червоної Книги України, експлуатувати в розважальних цілях.

- У сучасної людини стерлися поняття співчуття, любові до навколишнього природного світу, до живих істот навколо нього, які є рівноправними мешканцями планети Земля. На місце цих почуттів, прийшла жага наживи будь-якими методами і за всяку ціну, - каже Олександр Чистяков - Заробляють ці «дельфіноторговці» на екзотиці. Адже не кожна мама може звозити свою дитину до моря, де дельфінів ще можна побачити на свободі. Якщо йти за такою логікою, то не кожна людина може дозволити собі подорож в Африку, щоб побачити пігмеїв, або на Філіппіни, Гімалаї, Японію, але це ж не означає, що філіппінців, японців потрібно возити по країні в цирку шапіто, змушуючи їх проробляти всякі акробатичні трюки за юшку і поблажливе поплескування по голові. Все це вкрай жорстоко і нелюдяно, вбивати права і свободи оточуючих тебе живих істот.

Дельфінарій - це морські котики, тюлені, моржі, білі кити, дельфіни ... Вони теж мають право нарівні з нами на свободу!

Скільки легенд і правдивих історій супроводжують взаємини людини і дельфіна ... У всіх них дельфін в критичну хвилину приходить на допомогу до людини. Скільки людських життів врятував дельфін, часом ризикуючи власним життям ... І чим людина йому відповіла натомість? .. Він розумну тварину помістив в брудному, вузькому, дрібному резервуарі цирку, змушуючи робити за їжу різні нікчемні, дурні трюки. Про це можна говорити довго ... Але напевно безглуздо шукати мораль там де її не може бути, де править тільки дзвін монет ...

Необхідно закрити всі концтабори для дельфінів - Асоціація рибалок України

Асоціація рибалок України і багато інших організацій природоохоронної спрямованості всі ці роки проводять акції протесту, подають заяви до природоохоронних і правоохоронних структур, в суди, домагаючись закриття цих варварських розважальних закладів. Після відвідин дельфінарію у діточок формується почуття «надлюдини-беспредельщика», який з навколишнім світом може робити все, що він захоче.

Як потрапляють до нас з-за кордону морські леви, моржі, котики, білі кити? З цими тваринами трохи складніше, тому що найчастіше вони закуплені в Канаді чи Америці і тому по відношенню до них вступають в силу вже зовсім інші статті законодавства, так як тут проглядаються порушення, крім нашого законодавства, ще й ряду міжнародних угод і конвенцій, підписаних нашою країною.

- Людина винайшла клітку для себе подібних і для навколишнього його тваринного світу! Неволі в дикій природі існувати не може! - Асоціація рибалок України

- Закрити дельфінарій - це півсправи. Після цього необхідно вирішити, що робити і куди подіти тварин - каже Олександр Чистяков - Проблеми починаються з питання професійного максимально гуманного транспортування дельфінів. Друге важливе питання - це карантин. Адже тільки після перебування в карантині під наглядом вчених, можна зробити висновки чи готові дельфіни до життя на свободі, не вбив чоловік у них назавжди вміння виживати в рідній стихії, в тому числі самостійно добувати собі корм. Це не просте питання ... наприклад: дельфінята, які народилися в неволі, і ніколи не бачили вільне безкрайнє море ... і на «авось» їх випустити в нього смерті подібно для них.

Час допомагати!

Але закрити дельфінарії ― це пів справи. Після цього необхідно вирішити, що робити і куди дівати тварин. Адже тільки після перебування в карантині під наглядом вчених, можна зробити висновки чи готові дельфіни до життя на волі, чи не втратили вони назавжди вміння виживати в рідній стихії, у тому числі самостійно добувати собі корм, ― зазначають в прес-службі Асоціації ― Треба створювати Центри реабілітації дельфінів Адже повісити замок на двері - не означає допомогти дельфінам, які утримувалися в жахливих умовах. Що робити з тваринами далі? Ідеальний варіант - віддати їх в Центри реабілітації. Однак таких в Україні не існує. Тому склалася дивна ситуація. Суди приймали рішення про закриття дельфінаріїв, виявляючи порушення норм утримання тварин, але практично реалізувати ці рішення не вдавалося.

Також Асоціація рибалок України ініціює створення Курсів навчання допомоги диким дельфінам що опинилися в небезпеці. На них волонтери, дізнаються, що треба робити при виявленні пораненого дельфіна на березі, як надати йому першу медичну допомогу. В Асоціації дуже сподіваються, що грамотна допомогу громадськості буде дуже корисною. Адже тільки за минулий рік на Чорноморському узбережжі від різних причин загинуло кілька сотень китоподібних, в тому числі з вини браконьєрів.

Поступова відмова

Зараз все більше людей розуміють, що дельфінам, косаткам і іншим ссавцям не місце в неволі. У Канаді тепер заборонено ловити і експлуатувати білух. У Бразилії використання морських ссавців для розваги незаконно. В Англії всі дельфінарії закрилися під впливом протестів громадськості. В Ізраїлі імпорт дельфінів для використання в розважальних цілях заборонено. У США, в штаті Південна Кароліна дельфінарії повністю заборонені, в інших штатах також скоро з'являться закони, що забороняють або обмежують знаходження в неволі морських ссавців. Коста-Ріка стала першою в світі країною, яка заборонила утримання в неволі дельфінів і китів. Уряд Індії присвоїв дельфінам статус "особистостей, що не відносяться до людського роду і заборонив їх виступ в неволі - в дельфінаріях, акваріумах, океанаріумах  і т. д. Дельфіни в Індії матимуть «свої власні особливі права».

На сьогоднішній день половина країн Європейського союзу, а саме 14 з 28 його держав, можуть пишатися відсутністю дельфінаріїв. Багато з них вже заборонили використання диких тварин у цирках.

Співпродюсер фільму "Звільніть Віллі" Доннер говорить наступне: "Тримати цих прекрасних тварин в полоні заради комерційних цілей є дикістю. Цей жах повинен стати частиною минулого!"

Не питай, кого кличе на допомогу дельфін - він кличе тебе ...

****

P.S. У 2017 році волонтери в Австралії висловили своє негативне ставлення до полювання на китів і дельфінів. В знак протесту добровольці виклали на одному з полів в приміській зоні інсталяцію з 50 тисяч свічок.

Прес служба Асоціації рибалок України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ