Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Зіткнення цивілізацій

Минулий політичний тиждень був багатим на міжнародні події й відбувся під знаком зіткнення двох антагоністичних світових культур – «Цивілізації моря» і «Цивілізації орди», а також змін у керівництві ООН.

Про неминучість зіткнення міждержавних військово-політичних союзів ще раніше попереджали знані політологи Збігнев Бжезинський і Самуель Гантінгтон. Останній, щоправда, з якогось дива у своїх футуристичних умовиводах ототожнював українців і руских одним народом, що дивно як для відмінника Єльського університету і докторанта Гарварда.

Ще впродовж тижня провідні політики Заходу відмовились зустрічатись із Путіним і вимагають притягти його до відповідальності за бомбардування у Сирії, а в Білому домі повідомили Кремль, що «кібер-атаки не бувають виключно односторонніми».

Волонтер для бідняків – відтепер генсек ООН

Першого січня 2017 року відбудуться зміни у генеральному секретаріаті ООН. Новим очільником міжнародної організації стане Антоніу Мануел де Олівейра Гутерреш – португальський політик-соціаліст, прем'єр-міністр Португалії у 1995-2002 роках, а також верховний комісар ООН у справах біженців у 2005-2009 роках, – повідомило агентство «Reuters».

Відомо, що кандидатуру Гутерреша активно просували США і настільки ж активно не хотіла бачити його на цій посаді Росія, яка наполягала на своїй кандидатурі – болгарці Ірині Боковій, прокремлівській прихильниці й випускниці Московського інституту міжнародних відносин, де готують професіоналів для  невидимого фронту РФ. Завдяки кремлівським впливам вона, Бокова, вже раніше отримала призначення на посаду генеральної директорки ЮНЕСКО.

З посиланням на португальську газету «Diario de Noticias» агентство «Reuters» повідомило, що поставлений на чолі ООН колишній глава уряду однієї з держав-учасниць НАТО, який володіє потужними інструментами міжнародного спілкування і великим досвідом роботи у гуманітарній сфері, може стати для Кремля серйозною проблемою. А в останні тижні перед головуванням португальська дипломатія доклала потужних зусиль, щоби домогтись обрання лісабонського кандидата на посаду генсека ООН.

Переконавшись, що креатура Кремля не пройде, у Путіна вирішили, очевидно, не загострювати ситуацію, не «валити» Гутерреша, а приберегти міжнародний дипломатичний майданчик для вагоміших інсинуацій. Тим більше, що Антоніу Гутерреш  все одно самостійно ключових рішень приймати не буде, крім суто адміністративних і процедурних. За статутом ООН, генсек має право доводити до відома Ради безпеки про будь-які питання, які, на його думку, можуть загрожувати підтримці міжнародного миру і безпеки. А якщо Кремль вкотре затіє яку-небудь міжнародну авантюру, Радбез про це дізнається і без допомоги Гутерреша. Учасників ООН першою, як завжди, поінформує Саманта Пауер, постійна представниця США.

Антоніу Гутерреш не стане відверто підігравати Путіну, як Пан Гі Мун, який у 2015 році з'їздив на військовий парад у Москву, а в 2016 році – у Санкт-Петербург на Міжнародний економічний форум, де нахвалював «важливу роль» Росії у вирішенні нагальних глобальних проблем, зокрема і  «припинення конфліктів у Сирії та Україні». Виступаючи як кандидат на пост генсека перед делегатами Генасамблеї ООН, Антоніу Гутерреш розповів, що починав свою громадську діяльність волонтером, надаючи допомогу біднякам лісабонських нетрів. Він наголосив, що в центрі уваги всіх програм та проектів ООН повинні бути «інтереси найбільш знедолених верств населення». Десятирічний досвід Антоніу Гутерреша на посаді верховного комісара ООН у справах біженців дозволяє сподіватися, що новий генсек ООН буде першочергово шукати можливості допомогти вимушеним переселенцям з окупованих Криму і Донбасу, а не докоряти Києву безліччю невирішених проблем. А це вже можна вважати позитивом для України.

Нейтралізувати кіберкремлівців

У відповідь на регулярні атаки прокремлівських хакерів на американську політичну систему, президент Барак Обама нещодавно заявив, що відповідь США буде «пропорційною». Джеймс Ставрідіс, адмірал ВМС США, декан Школи права і дипломатії ім. Флетчера й колишній головнокомандувач НАТО, задався питанням, що означають запевнення президента США. Адже випадок із кремлівськими кіберзлочинцями – безпрецедентний, а належна реакція США створить прецедент для майбутніх відповідей на аналогічні злочини у Всесвітній інтерактивній мережі. Джеймс Ставрідіс вирішив дати поради Білому дому на сторінках провідного міжнародного видання «Foreign Policy».

Перше, що адміністрації необхідно визначити, вважає Джеймс Ставрідіс, так це вирішити, чи дії хакерів підпадають під визначення будь-якого рівня «атаки», що вимагає прямої відповіді США. «Злив» переписки Гілларі Клінтон з метою вплинути на виборчий процес у США порушив безліч американських законів, і ці дії Росії «наносять шкоду в самому серці демократії», а це означає, що політичне і символічне значення цих дій вимагають «прямої відповіді США».

Наступний крок – визначити відповідального. Американська розвідка вже це зробила, хоча Кремль застосовував «розумну тактику», перекладаючись відповідальність на вільних агентів (типу Джуліана Ассанжа), що дозволяє Путіну заперечувати провину Москви.

Фінальний крок – визначити, якою повинна бути відповідь. Кіберпростір регулюється міжнародним законодавством, яке фіксує необхідність «пропорційного відповіді» (тобто у відповідь на хакерську атаку не можна наносити удари по електромережам противника).

Адмірал Ставрідіс пропонує розглянути такі варіанти:

• публічно викрити участь високопоставлених осіб російського уряду в організації зазначених кібератак, наприклад, опублікувавши їхнє електронне листування;

• представити кіберзасоби, якими Кремль послуговується для цензурування інтернет-простору всередині Росії. Агентство національної безпеки, наприклад, може надати відповідні коди кіберактивістам і громадянським журналістам;

• застосувати кіберможливості США, щоби виявити і оприлюднити закордонні банківські рахунки та фінансові ресурси всіх російських чиновників – аж до Путіна;

• застосувати технічні засоби США для адекватної відповіді російським хакерам та ураження їхнього апаратного забезпечення (однак, у цьому випадку існує ризик ескалації);

• заручитись допомогою союзників, таких як, наприклад, країни НАТО, але діяти виважено і обережно.

Над Мосулом «чисте небо»

Збройні сили Іраку, Франції та США почали військову операцію зі звільнення стратегічного іракського міста Мосул від ІДІЛ. Про це розповів командир курдських збройних формувань Омар Хусейн, – повідомило турецьке агентство «Anadolu».

Зі слів курдського командира стало відомо, що американські військові завдають ударів із гаубиць по позиціях терористів, артилерія США розташована за 20 кілометрів від центру міста. Хусейн також розповів, що позиції ІДІЛ у Мосулі обстріляли й із військових літаків США і Франції. «Терористи ІДІЛ почали палити шини та канави із нафтою довкола міста, щоби зменшити видимість після того, як літаки коаліції почали бомбардувати їхні позиції», – акцентував командир.

Джерело агентства «Anadolu» у Пентагоні заявило, що «повномасштабний наступ сил коаліції ще не почався».

Населений пункт Мосул – це лігво ІДІЛ, їхня база і командний штаб. А ще ІДІЛ – це один із бойових підрозділів ФСБ РФ. Серед бойовиків армії «Ісламської держави» найбільше громадян із РФ та колишніх азійських республік СССР, багато з яких завербували в ІД серед гастарбайтерів на території РФ.

Водночас й урядові лівійські війська у жорстоких боях із терористами ІДІЛ змогли просунутися вперед у середземноморському місті Сірт. Про це повідомило агентство «Reuters».

При цьому під час сутичок загинуло 14 і отримало поранення більше 20 лівійських військових. За словами одного з речників урядових сил Ахмеда Хадіа, терористи навіть спробували використати проти лівійських військових нашпигований вибухівкою автомобіль, який, утім, вдалося вчасно знищити із повітря. «Для звільнення захоплених ІДІЛ будівель у районі Гіза Бахрія велися складні вуличні бої зі залученням авіації, танків і броньованих автомобілів, озброєних важкими кулеметами», – пише «Reuters».

ІДІЛ захопила місто Сірт минулого року, перетворивши його на базу для лівійських та іноземних джихадистів. Із часом терористи змогли поширити свій контроль на 250 км лівійського середземноморського узбережжя, втім не спромоглися отримати підтримку деінде. Втрата Сірту стане стратегічною поразкою прокремлівського ісламістського угрупування.

«Cyber Intelligence» готує Путіну персональний сюрприз

Адміністрація Обами розглядає безпрецедентну таємну кібер-операцію проти Росії у відповідь на втручання Росії у президентські вибори США, заявив неназваний представник розвідки під час бесіди з кореспондентом агентства «NBC News».

Діючі та колишні посадові особи, які безпосередньо знайомі зі ситуацією, розповіли, що ЦРУ запропонувало Білому дому різні сценарії атак у кіберпросторі, які можуть застати зненацька кремлівське керівництво. Джерела не конкретизували заходи, які розглядає ЦРУ, проте пояснили, що американські спецслужби вже почали відкривати «кібер-шлюзи», вибирати цілі та здійснювати інші заходи, спрямовані на підготовку до операції. Розвідники розповіли «NBC News», що відомству вдалося зібрати чимало документів, які викриють непривабливу тактику безпосередньо президента Путіна.

Зі свого боку й віце-президент США Джо Байден заявив, що американська влада за кібер-втручання у виборчий процес США подасть Москві «сигнал» про початок контратаки. «У нас є можливості зробити це, і сигнал буде поданий. Він [Путін] дізнається про це, і це відбудеться у той час, який ми виберемо, і за тих обставин, які матимуть найбільший ефект», – наголосив Байден, пояснивши, що інформація про відправлений «сигнал» не буде доступна публічно. Байден також зазначив, що Москві не вдасться вплинути на результат виборів у США.

Шон Канук, який нещодавно служив старшим офіцером розвідки США з питань аналізу російських кібер-можливостей, пояснив, що відповідь із боку Америки неодмінно має настати, оскільки бездіяльність підточить авторитет державної системи безпеки. «Якщо ви публічно звинувачуєте когось і не застосовуєте після цього відповідних заходів, тоді це може деформувати впевненість у вашій здатності постояти за себе», – коментував він.

Кібер-операцію ЦРУ готує спеціальний підрозділ «Cyber Intelligence». Команда має у своєму розпорядженні штат із понад сотнею осіб і бюджет у сотні мільйонів доларів. Ця секретна структура має завдання захистити систему виборів США, а також гарантувати, що кремлівські хакери не можуть 8 листопада перешкодити голосуванню. Підрозділові «Cyber Intelligence» ще доручено дати зрозуміти Кремлеві, що він перетнув межу дозволеного.

У той час як Агентство національної безпеки є центром американського електронного шпигунства, ЦРУ – це провідна установа для проведення таємних операцій. Вона має свої власні кібер-ресурси, хоча періодично звертається за технічною допомогою до АНБ і Пентагону.

Саме ЦРУ стояло за застосуванням Інтернету для тиску на Слободана Мілошевича в Сербії у 1999 році, а також на іракське керівництво у 2003 році. Згідно з документами, отриманими від «кремлівського крота» Едварда Сноудена, у 2013 році ЦРУ подало в Конгрес США запит на бюджет у $685,4 млн для операцій у Мережі, а центр АНБ – майже на $1 мільярд.

Кремлівський спрут охоплює Європу

Росія провадить агресивну, але маже непомітну кампанію з руйнування  базисних основ ЄС, застосовуючи «вивірену економічну і політичну тактику». Москва нарощує свій політичний вплив через дружніх політиків у Болгарії, Угорщини, Латвії, Сербії та Словаччині. Крім того, кремлівська влада намагається взяти під контроль ринок енергоносіїв і брати під свій протекторат уряди цих держав, нівелюючи їхнє антикорупційне законодавство. Такого висновку дійшли американські аналітики, досліджуючи тему «Кремлівський сценарій: розуміння російського впливу у Східній та Центральній Європі». Своїми напрацьованими даними вони поділились на шпальтах видання «New York Post».

«У певних країнах Східної Європи російський вплив став настільки всепроникаючим і зухвалим, що навіть створив загрозу для їхньої національної прозахідної орієнтації, а також для євроатлантичної стабільності», − вважають експерти вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

У своєму розслідуванні аналітики з'ясували кілька способів, за допомогою яких Москва планує розширити й утвердити свою присутність в Європі. В першу чергу, мова йде про «дуже великі фінансові угоди». Так, за словами авторів «Кремлівський сценарій», Росія вже забезпечила собі отримання контракту на суму 12 мільярдів євро на будівництво в Угорщині 2 атомних енергоблоків.

Хітер Конлі, директорка CSIS й одна із співавторів «Кремлівського сценарію», вважає, що результат зазначених досліджень становить чималу причину для занепокоєння. «По-перше, треба усвідомити, що саме відбувається, – наголосила вона. – На кону знаходиться наше уявлення про нас самих і функціонування світової демократії».

До Росії необхідно ставитись як до отруйної речовини

Колумніст Ілай Лейк прокоментував виступ Сергея Кісляка, посла РФ у Вашингтоні, який заявив, що Росія і США втягнені в «недружні дискусії», а також побідкався, що світ був би стабільнішим і безпечнішим, якби обидві держави налагодили стосунки. Автор публікації не погодився з меседжем Кісляка і заявив, що саме Росія не докладається до посилення світового порядку, а навпаки – системно займається руйнацією  угод, законів та інституцій, які підтримують світовий правопорядок. А найбільш знакові приклади російської дестабілізації «сьогодні вже добре усім відомі», написав Ілай Лейк у статті «До Росії необхідно ставитись як до отруйної речовини», яку опублікував на ресурсі «Bloomberg View».

Найбільш кричущі приклади російської дестабілізації світового порядку – це війна в Грузії, анексія Криму, війна у Сирії, збитий боїнг МН17, хакерські атаки на Демократичну партію США тощо. Водночас Росія також «отруює міжнародний порядок малими справами», наприклад, зловживає можливостями Інтерполу для політичних переслідувань критиків Путіна – Білла Браудера, Миколи Коблякова, Володимира Ашуркова. Зазначені дії Росії дискредитують американську зовнішню політику.

Після завершення  «Холодної війни» всі президенти США намагалися інтегрувати Росію у міжнародну систему правопорядку і партнерства у сподіванні, що вона стане відповідальним членом світової спільноти. Але така політика виявилася хибною.

У цьому році виповнилося 10 років із моменту вбивства Анни Політковської та Олександра Литвиненка – подій, після яких Росія перетворилася на державу-ізгоя, на державу, яка нехтує міжнародні норми, – наголосив Ілай Лейк.

Відтепер США та їхнім союзникам необхідна нова стратегія щодо Росії – «жорстке щеплення». А замість інтеграції в міжнародні інституції, США повинні захищати їх від Росії. Серед найперших заходів: не допускати Росію назад у G8, розробити чіткі правила для відновлення роботи Ради Росія-НАТО, опублікувати розвіддані, які викривають причетність Росії до атак на союзників США тощо.

Також необхідно переглянути підхід США до Ради безпеки ООН, де Росія часто зловживає своїм правом вето. Цей орган необхідно позбавити міжнародного престижу, щоб у такий спосіб  делегітимізувати дії Росії. Це не означає припинення дипломатичних відносин із РФ, але при цьому потрібно пам'ятати, що обіцянки Кремля нічого не варті.

Ілай Лейк дійшов висновку: «Росія – це конгломерат паріїв, а ізгоїв не запрошують до міжнародної співпраці, вони не повинні бути партнерами у дипломатії та проводити у себе чемпіонати світу з футболу. Їхнє місце – у міжнародній резервації. Саме це і потрібно зробити США та їхнім союзникам, щоби врятувати міжнародні інституції від російського руйнівного впливу».

Контролювати Росію за допомогою санкцій

На початку 2014 року мало хто в Європі сподівався, що санкції проти Росії протримаються більше двох років. Незважаючи на рішучість Заходу, Кремль зберігає незворушний спокій, будучи впевненим у своєму контролі над Кримом і Східною Україною, – пише Андерс Фог Расмуссен, колишній генсек НАТО, на сторінках видання «Financial Times».

Оскільки досі санкції не змінили міжнародну поведінку Росії, Расмуссен рекомендує європейським лідерам продовжити їх під час наступного саміту не на шість місяців, як зазвичай, а відразу на рік. Подібний крок не змінить суть різних пакетів санкцій (про який ЄС від початку було складно домовитись), однак цикл дії санкцій необхідно подовжити, оскільки термін у шість місяців стосувався вимоги до Москви виконати за цей період умови Мінської угоди.

Сьогодні очевидно, що Росія не має наміру цього робити, тому ЄС потрібно бути готовим до тривалого протистояння. Расмуссен навів три аргументи на користь своєї пропозиції:

• річний цикл санкцій полегшить політичний кремлівський тиск на ряд європейських країн, серед яких, наприклад, Франція і Німеччина, які готуються до чергових виборів;

•  річний санкційний цикл сприятиме єдиному трансатлантичному фронту, адже США, на відміну від ЄС, продовжують свої санкції раз у рік;

•  річний цикл надішле потужний сигнал Москві: Путін побачить, що, незважаючи на його спроби захитати західну систему, Європа і США готові рішуче йому протистояти навіть у складні часи.

Маскарад завершено

З посиланням на німецьку газету «Frankfurter Allgemeine»  англомовна преса теж поширила заклик президента Петра Порошенка до світових лідерів і міжнародного суспільства «змінити образ думок щодо Росії та спосіб її сприйняття».

Петро Порошенко наголосив, що російська агресія продовжує лютувати, а від початку домовленостей про припинення вогню, який співпав із початком навчального року, на Донбасі загинули 19 українських солдатів, а кількість обстрілів російських окупантів перевищила 800. Уже зібрано достатньо доказів, що Мінські домовленості не виконуються через постійний кремлівський маскарад. Урешті настав час виправити уяву про наміри Росії, оскільки вони представляють загрозу не тільки для України, але й для безпеки і стабільності всієї Європи.

Ще кілька років тому ніхто б не повірив, що Росія ініціює агресію і спрямує її проти дружнього сусіда, як це сталось в Україні. Після російської військової кампанії в Грузії багато-хто ще вірив, що Кремль повернеться до того післявоєнного устрою світу, який ґрунтується на правилах, а не насильстві. Але Путін придумав і організував у Криму маскарад «зелених чоловічків», а далі проник на Донбас, стверджуючи при цьому, що «Росії там нема». Однак правда все ж вийшла на поверню, коли Путін особисто визнав, що російські солдати стояли за кримчанами, щоби захистити їх під час так званого «референдуму», а вірніше – його сфальшований результат.

Увесь прогресивний світ не повинен у черговий раз потрапити в пастку і тішити себе порожніми запевненнями Росії, оскільки вони такі ж отруйні, як і кремлівські фальсифікації. Так, за даними українських спецслужб, на Донбасі знаходиться понад 700 російських танків та 1250 артилерійських систем, більше тисячі бронетранспортерів і понад 300 систем ракетно-залпового вогню. У проросійських бойовиків на Донбасі більше танків і РСЗВ, аніж у німецького Бундесверу. Але ця інформація анітрохи не заважає Кремлеві спростовувати своє перебування на українській території. «Російський  військовий потенціал, – наголосив Порошенко, – опинився у моїй країні без мого запрошення і лише задля залякування і вбивства українців. Він призначений, щоби кров на Донбасі проливалася стільки, скільки забажається його власникові».

«Ми всі повинні перестати бути такими ж наївними, – переконаний президент України, – щодо реальних намірів Росії, якими були у 2008 та 2014-2015 роках. Росія аніскільки не зацікавлена в тому, щоби припинити свою агресію, хіба що ми – увесь цивілізований світ – зупинимо її разом. Обман і фальсифікації дієві лише тоді, коли відсутні солідарність і далекоглядність. З цієї причини ми повинні мати як те, так й інше, а також санкції, які будуть залишатися в силі до часу, поки не будуть відновлені суверенітет і територіальна цілісність України».

Транзит газу – тільки через Україну

Президенти країн «Вишеградської групи» (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина) висловились категорично проти будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», який є політичним проектом і не має жодного економічного обґрунтування. Про це в суботу, 15 жовтня,  під час прес-конференції за результатами зустрічі президентів «Вишеградської групи» у Ряшеві заявив президент Анджей Дуда, – повідомив кореспондент «Укрінформу».

Як зазначив польський лідер, газогін «Північний потік-2» не буде сприяти конкуренції для постачання газу в Європу, а лише надаватиме політичну перевагу одній стороні – «постачальнику зі Сходу, яким є «Газпром», тобто Росія».

Отож транзит газу через територію України повинен бути продовженим і в наступні роки, бо такий фактор є важливим для загальної стратегії ринку газу в Європі. Про це під час зустрічі з президентами «Вишеградської четвірки» заявив Марош Шефчович, віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу. «Ми висловлюємо рішучу підтримку для кроків, які треба здійснити, щоби гарантувати збереження транзиту газу через територію України також і в 2019 році, оскільки це в інтересах «Вишеградської групи». Це є важливою частиною процесу нашої стратегії диверсифікації ринку газу в Європі», – наголосив Шефчович.

Представник Єврокомісії зазначив, що під час переговорів «четвірки» у Польщі значну увагу було приділено допомозі Україні в енергетичній сфері. Для Києва важливо завершити процес створення незалежного регулятора, затвердити нове законодавство в енергетичній сфері та реформувати «Нафтогаз».

Меркель прописала Путіну санкції

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Європейський союз запровадити нові санкції проти Росії, цього разу через кремлівські злочини в Сирії, – повідомило «Радіо Свобода» з посиланням на авторитетний німецький щоденник «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

За даними німецької газети, це питання обговорять 20-21 жовтня під час зустрічі Європейської ради. Такі санкції буде нелегко узгодити із партнером Меркель у коаліції в Німеччині, Соціал-демократичною партією, і на європейському рівні, але бомбардування гуманітарної автоколони в Сирії у вересні, яке, за даними Заходу, вчинила Росія, чи жорстокі дії Москви в місті Алеппо призвели до появи «невдоволення росіянами». Канцлер Ангела Меркель констатувала: «Чи є вони військовими злочинами – вирішувати Міжнародному судові ООН. Набагато важливіше сьогодні – зупинити масові вбивства цивільних і започаткувати політичний процес вирішення конфлікту».

У статті згадано, що президент США Барак Обама телефонував канцлерові Німеччини й пообіцяв «сувору реакцію» на дії Росії в Сирії, якщо її підтримають європейці. Йдеться про можливі санкції щодо авіабудівної промисловості Росії й тих галузей економіки, що пов’язані з Міністерством оборони Росії.

Останнім часом на Заході почали все активніше висловлюватись за нові санкції проти Росії через її злочини в Сирії, де Москва бере участь у громадянській війні на боці режиму Дамаска. При цьому, попри заявлену мету російських повітряних ударів – боротися проти екстремістського угруповання «Ісламської держави», – більшість своїх авіаційних ударів Росія завдає по тих угрупованнях, які мають підтримку Заходу й всього арабського світу.

ЄС подать до суду на Сирію і Росію

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу мають намір подати до Міжнародного кримінального суду на Сирію та її союзників і притягти до відповідальності за авіаційні удари по мирним кварталам сирійського міста Алеппо. Про це повідомило агентство «Reuters».

Такі вимоги містить чернетка заяви, яку сьогодні, 17 жовтня, оприлюднять у Люксембурзі очільники Міністерств закордонних справ країн ЄС. Сирію і Росію вирішено залучити до кримінальної відповідальності не тільки за авіаційні удари по мирним кварталам, а також і за бомбардування госпіталів, що може бути прирівняне до військових злочинів.

Крім того, глави зовнішньополітичних відомств ЄС вкотре закликали до припинення бойових дій у Сирії і відновлення гуманітарної допомоги.

Державний секретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон заявили, що розглядають можливість запровадження нових санкцій проти Росії та Сирії з метою зупинити бомбардування Алеппо.

До відповідальності перед Міжнародним кримінальним судом можуть бути залучені й союзники Сирії та Росії – організації Хізбулла, Шабіха, Корпус вартових ісламської революції.

Про міжнародні «успіхи» Росії за тиждень одним рядком

• ПАРЄ визнала Росію країною-агресором.

• США і ЄС пообіцяли Росії нові санкції.

• США пообіцяли незабаром покарати Кремль за кібер-атаки на американські комп'ютерні сервери.

• Австралія запропонувала відключити Росію від міжнародної банківської мережі SWIFT.

• Австралія запропонувала провести трибунал над Путіним в обхід рішення Ради безпеки ООН.

• Швеція закликала запровадити санкції проти Росії у зв'язку з ескалацією конфлікту в Сирії.

• Франсуа Олланд відмовився від зустрічі з Путіним.

• Франсуа Олланд заявив, що Україну необхідно терміново прийняти в НАТО.

• Ангела Меркель відмовилась від зустрічі з Путіним.

• Джон Керрі відмовився від зустрічі з Лавровим.

• Фатальний тиждень: світові лідери почали ставитись до Путіна як до політичного парії.

• Швейцарія цього тижня не видала візи шепетівській Матвієнко (ГРФФЗ РФ) і Слуцькому для участі у форумі БРІКС, який відбудеться у Берні.

• В'єтнам апріорі відмовив Росії у відновленні військової бази на своїй території.

• Єгипет відмовив Росії у відновленні військової бази на своїй території.

• Куба навіть не вважала за потрібне відреагувати на путінські забаганки відновити російську військову базу на острові.

• Ізраїль і Туреччина будуть прокладати додатковий газопровід у Європу, долучивши його до магістралі TANAP. «Газпром» із проекту «випав».

• «Вишеградська четвірка» сказала «Ні» газпромівському «Північному потоку-2».

• Сили коаліції почали бомбардувати в Іраку прокремлівську ІДІЛ.

•  Британія відправила  військову місію у Туніс для боротьби з ІДІЛ.

• Фонд страхування вкладів РФ практично вичерпаний, ЦБ РФ додрукує 220 млрд рублевих фантиків.

• Польська євродепутатка Анна Фотига переконала Європарламент прирівняти Росію до терористичної Ісламської держави.

• Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс скасував свій візит у Росію через «неприйнятні умови».

• Франція заявила про остаточну політичну ізоляцію Росії.

• Путін «випав» із «Нормандського формату», учасники вирішили залучити США.

• Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд провели телефонні переговори у тристоронньому форматі стосовно виконання Мінських угод.

• Нова Зеландія запропонувала резолюцію стосовно Сирії, яку обговорять члени РБ ООН із генсеком організації. У Кремлі вже негодують.

• Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович порадив Путіну «не вийожуватися», тому що Україна – надійний транспортер російського газу в ЄС.

• Країни ОПЕК відмовили Путіну зменшити видобуток нафти.

• Путін щиросердечно зізнався, що захопив Донбас задля «захисту російськомовного населення», а в Алеппо вбиває цивільних, бо «ними прикриваються терористи».

• NASA не продовжить контракт із «Роскосмосом» для доставки астронавтів до Міжнародної космічної станції (МКС).

У Лондоні 16 жовтня відбулись переговори стосовно Сирії, в яких взяли участь керівники МЗС Франції, Німеччини, Британії та США. У відомстві Лаврова істерика – їх не запросили поспілкуватись.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ