Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Люди чекають реальних справ, а їхню довіру потрібно виправдати

Бути відповідальним перед собою і людьми – основна позиція моєї діяльності. Я працював і працюватиму заради кращого майбутнього кожного із мешканців Тернопільщини, від маленької дитини до пенсіонерів.

Акценти діяльності

Кожен програмний пункт у моїй діяльності – важливий і взаємопов’язаний. А наголос я зробив на конкретних завданнях, які з допомогою своїх колег по фракції та при відчутній  підтримці лідера нашої партії і народних депутатів цілком реально вирішити у нашій області в цілому і, зокрема, на своєму виборчому окрузі. Це – відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, мораторій на закриття шкіл та садочків у так званих неперспективних населених пунктах, поліпшення транспортного сполучення і ремонт доріг між віддаленими селами тощо. Також постійно тримаю під контролем питання матеріального і соціального забезпечення учасників війни на Донбасі, а ще оперативно реагую на порушення екологічного законодавства, разом з виборцями дбаю про чисте довкілля. Наприклад, нещодавно через звернення людей та мої депутатські запити вдалося задіяти механізм заходів для притягнення до відповідальності напівлегальних виробників деревного вугілля, які і в прямому, і в переносному значенні цього слова отруювали життя мешканцям Новиків на Збаражчині.

Проблеми регіону

Найперша та найголовніша проблема нашого регіону – недофінансування освітніх та медичних галузей. Низькі зарплати, пенсійні виплати тощо… Наприклад, у вересні через постійні заборгованості із заробітної плати та можливе припинення діяльності Вишнівецької комунальної районної лікарні колектив кілька разів змушений був вдаватися до акцій протесту. Не набагато краща ситуація і в інших сферах. Як повідомили у Головному управлінні статистики у Тернопільській області, сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах області станом на 1 вересня 2017 р. становила 8,1 млн. грн., з них 6,7 млн. грн. – на економічно активних.У загальній структурі боргу області основна сума заборгованості припадає на підприємства, установи, організації охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (44,9%) і промисловості (44,2%).

Невтішними є дані і Держкомстату, який у вересні назвав нашу область регіоном, у якому найнижча середня заробітна плата – лише 5503 гривні. Причому, порівняно з попередніми місяцями вона знизилася на 4 відсотки. Натомість саме на Тернопільщині найбільше зросли ціни на продукти і товари першої необхідності, а отже можна зробити висновок, що купівельна спроможність краян знизилася. І на тлі цих невеселих реалій – всюдисуща корупція та кумівство, намагання окремих спритників навіть з числа депутатів облради щось вкрасти у громади – майно, землю…

Цьогоріч завдяки підтримці Олега Ляшка низку об’єктів Тернопільщини вдалося включити до списку областей, які отримають з держбюджету кошти – субвенцію. Для Тернопілля виділили близько 12 млн. грн. Це дуже важливий крок, адже до мене неодноразово зверталися громадяни з проханням посприяти в капітальному ремонті різних приміщень, а знайти кошти в місцевих бюджетах для таких цілей – майже нереально. Доводилося визначати приміщення, які першочергово потребують фінансування. уже відомо, що ці кошти на Збаражчині отримали будинок культури у с. Доброводах, школи в с. Стриївці й Залужжі, Збаразький ДНЗ №1. Також субвенції надійшли і в інші райони області – Лановецький (ДНЗ «Ромашка»), Кременецький (ДНЗ №2 «Золотий ключик»), Шумський (школи в Шумську, Рохманові, реконструкція НВК у Стіжку), Підволочиський (ДНЗ «Дюймовочка» в Підволочиську та амбулаторія в Токах).

Наголошую, що отримати субвенцію було дуже складно, адже проблеми з фінансуванням є в кожній області, однак наша радикальна команда на досягнутому не зупинятиметься, разом з колегами робитиме усе, аби й інші об’єкти області, які потребують оновлення, отримали фінансову підтримку з держбюджету.

Тепер щодо корупції, з якою на словах борються чи не всі, а на ділі – лише намагаються отримати від тіньових схем власну вигоду. Довший час я добивався, щоб правоохоронні органи звернули увагу на діяльність головного лікаря перинатального центру матері і дитини. І ось днями прокурор особисто вручив Віктору Куценку протокол про підозру у корупційних зловживаннях. Це – відповідь за всі прикрощі, зловживання, зневагу до людей і патологічну тягу до наживи за будь-яку ціну. Роками працівники центру терпіли зверхність свого керівника та його вседозволеність, не відважуючись на відкритий протест. Та, звернувшись за підтримкою до фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді, отримали перспективу, що своє слово скаже закон. До речі, на очевидні корисливі порушення Куценка неодноразово закривали очі владні мужі, депутати, правоохоронці. Та віра і впевненість людей у своїй правоті, підсилена нашим радикальним потенціалом, здатні зламати усі бар’єри на шляху до справедливості.

Про електронне декларування

Електронне декларування - важливий крок для реформування країни. Надважливою, як на мене, є робота НАБУ та НАЗК з перевірки цих декларацій. Особисто у мене є підозра, що багато із тих цифр у деклараціях взяті зі стелі. Відповідальність за подачу неправдивих відомостей чиновники повинні були нести не тільки з 2015 року, а і раніше. Кожен свідомий громадянин зобов'язаний показувати свої доходи та їх джерела. Але я вважаю, що декларування своїх статків чиновниками - це половина справи. Нагадаю, що стаття 67 Конституції України передбачає обов'язкове декларування доходів кожним громадянином. Тож наступним кроком має стати нульова декларація. Давайте визнаємо чесно, 26 років в України будувалося суспільство несправедливості - олігархічний лад. Усі крутилися, як могли, люди отримували зарплату в конвертах. Але Революція Гідності підвела риску під цим періодом. Зараз потрібно легалізувати усі статки громадян, за винятком статків, здобутих корупційним шляхом чи через насильницькі злочини, бо вони мають бути конфісковані на користь держави. Наша партія вважає, що декларування -  це реальний шанс змінити країну. Але декларувати статки повинен кожен громадянин.

Про освіту

Закон «Про освіту» є занадто рамочним, і не є реформаторським за своєю суттю, оскільки перекладає відповідальність за подальше функціонування освіти на законодавство, якого не існує в природі. Слід зауважити також про неприйнятність основоположного підходу розробників закону щодо створення в Україні так званих «освітніх округів» та мережі опорних шкіл, фінансування яких лягає на плечі місцевих бюджетів. Неприйнятним також є норма закону, яка зобов’язує місцеві бюджети фінансувати, організовувати та забезпечувати довіз школярів до навчальних закладів. Фактично, такою нормою, держава знімає з себе будь-які зобов’язання по відношенню до безумовності отримання дітьми повної безкоштовної середньої освіти. Норми закону також чітко не фіксують відповідальність держави щодо безоплатності середньої освіти. Навпаки, закон пропонує навчальним закладам обрати одну з трьох форм господарювання: бюджетна установа, неприбутковий заклад освіти та прибутковий заклад освіти. На думку партії, такі форми господарювання у підсумку призведуть до фактичного переходу середньої школи до надання широкого спектру платних послуг, в тому числі  - абсолютно невмотивованих. Більше того, закон жодним чином не врегульовує прозорого функціонування так званих батьківських фондів, залишаючи батьків один на один з системою примусово-добровільних поборів.

Про плани

Бути відповідальним перед собою і людьми – основна позиція моєї діяльності. Я працював і працюватиму заради кращого майбутнього кожного із мешканців Тернопільщини, від маленької дитини до пенсіонерів. Люди чекають реальних справ, а їхню довіру потрібно виправдати. Я боротимусь та радикально викорінюватиму головного внутрішнього ворога України – корупцію. Ця хвороба вразила усі рівні влади, починаючи із найнижчих сільських рад і завершуючи високими можновладцями. Вимагання хабарів, так званих відкатів, привласнення державних коштів вкорінилося у нас ще  з часів проголошення Незалежності. Усі спроби хоч якось її зупинити були невладними. Я переконаний, що саме після Революції гідності та війни, у якій Україна обов’язково переможе, українці свідомі того, щоб побороти ту чуму. Ми вже не ті! Але корупцію не можна здолати миттєво, галасливими обіцянками. Потрібно знищувати її поступово, крок за кроком. Я ці кроки знаю. І перший з них ми зробимо вже на цих місцевих виборах. Викорінення корупційних схем та притягнення до відповідальності їх учасників – обов’язок кожного, на кого люди покладатимуть надію. Ми, Радикальна партія, маємо чітку позицію: докорінно змінити корупційну та неефективну «радянську» систему влади. Ось подивіться: у нас на двох робітників – три чиновники, а на кожну дію підприємця – десятки довідок та погоджень. Цей зашморг душить Україну. А війна примушує діяти радикально та жорстко. Терпіння людей не безмежне!

Богдан Яциковський

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ