Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи зможе сморід об’єднати львів’ян?

Сморід у місті стає все нестерпнішим. Він не тільки отруює наше життя, але скоро почне відлякувати туристів, яких ми з такими зусиллями намагаємось сюди запросити.

Окрім того ареал смороду постійно розширюється, якщо раніше – це була в основному тільки центральна частина міста, то зараз його можуть відчути і мешканці середмістя і навіть деяких спальних районів.

Тим часом, за останні кілька років, коли проблема смороду гостро врізалася усім до носа, не запропоновано не тільки вирішення цього питання, але навіть публічно не озвучено основної проблеми через яку Львів втрачає свою туристичну привабливість. Поки що останні два роки ми чуємо, що винними зробили кілька підприємств на чолі з «Ензимом». Не те щоб ці підприємства були невинні у поширенні неприємного замаху, однак насправді цю проблему потрібно розглядати значно ширше. По-перше очисні споруди Львова є застарілими і вже не витримують сьогоднішнього навантаження. Їх потрібно модернізувати – це єдиний вихід із ситуації, що склалася. Очевидно, що за сьогоднішньої бюджетної системи, коли Київ забирає майже все, а віддає на місця крихти, місто самотужки вирішити питання модернізації очисних споруд не зможе.

Водночас, це також не означає, що ми повинні просто чекати з Києва грошей. Потрібно розробляти проект, починати будівництво. І ось тут найважливіше: у Львові є над 50! підприємств, які так як і «Ензим» спричиняються до викидів нечистот. Деякі з них не мають можливості збудувати власні очисні споруди, оскільки не мають необхідної для цього території. Тому потрібно почати переговори із усіма цими підприємствами, щоб вони долучились до реалізації загальноміського проекту – модернізації головних очисних споруд. Думаю, що місто і підприємці змогли б знайти спільну мову. Принаймні це значно ефективніше, аніж постійно звинувачувати когось, розуміючи, що це ніяк не вирішить загальної проблеми.

Окрім того, є роботи, які міські господарники повинні вирішити самостійно. Наприклад необхідно хоч раз в місяць промивати каналізаційну систему, чого не робиться з метою економії коштів. З цієї ж причини перестали внизу водостоків ставити спеціальний фільтр, який не дозволяв смороду виходити назовні з каналізації. На сьогодні багато комунальників підводять водостоки на пряму в колектор. Всі ці кроки суттєвозменшили б неприємні запахи у Львові, однак для цього треба менше показувати пальцем один на одного, а більше працювати спільно заради власного ж здоров’я і комфорту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ