Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кінець світу наблизить тільки людина ...

«Кінець світу наблизить тільки людина», - ці словами Митрополита Львівського та Сокальського УПЦ КП, Владику Димитрія актуальні й досі…

Довкола панує істерія – 21 грудня невпинно наближається. За віруванням окремих осіб, які начиталися страшилок і надивились голівудських фільмів, саме цього дня людству настане кінець. Тому, хтось риє бункер, хтось витрачає гроші, а хтось наживається на істериці своїх ближніх, продаючи їм різний непотріб, який начебто їх врятує. Інші ще оригінальніші, адже кінець світу використовують як бренд і навіть набори спеціальні продають - до кінця світу. Пам’ятаю, що читала, наче в Росії продають спеціальні «кінцеві» гаджети: горілка, сірники, мило та мотузка. Там, звичайно, було ще щось, але запитання «Навіщо?» у мене викликали саме ці елементи із списку.

Людина, здавалося б найрозумніше створіння на землі, а поводить себе геть по-дурному. Люди скуповують консерви, лампочки та сірники. Цікаве таке поєднання, правда? Ну якщо з консервами та сірниками все зрозуміло, то навіщо лампочка – для мене загадка. Складається таке враження, що лампочка врятує від кінця.

На фоні всього цього безглуздя пригадала, що ще минулого року запитувала про це в інтерв’ю Митрополита Львівського та Сокальського УПЦ КП, Владику Димитрія. Відповідь його залишається актуальною й досі…

Світ впадає в паніку, оскільки люди вірять, що закінчення календаря майя в 2012 році призведе до кінця світу. Яка позиція Церкви щодо 21 грудня 2012 року?

Взагалі, коли розпочиналося будь-яке тисячоліття, в людей завжди було багато паніки. Були й такі століття, в яких чекали кінця світу. В історії, наприклад, особливо апокаліптичні мотиви простежуються в 1612/13 рр. серед населення Московії, коли там був час великої смути. Хочу сказати, що людям притаманно завжди придумувати кінець світу. Однак ми ж усі є людьми віруючими, ми читаємо Священне Писання, а там написано, що про цей день, і цей час ніхто не знає – ні Син Божий, ні Ангели, ні люди, тільки Отець Небесний. Тому мені здається, що Господь дуже чітко сказав, що ніхто не зможе передбачити кінець світу.

В людській уяві кінець світу – це щось таке надзвичайне. Насправді ж, це Друге Пришестя у світ Сина Божого і ми, християни, в це віримо. Тому ці апокаліпсичні настрої є безпідставними. Звісно ж, є причина, мотивація, до того, щоб говорити про це, адже бачимо сьогодні війни, неспокій у світі, і про це Христос попереджав нас. Але перед Христом має прийти ще Антихрист, а вже потім прийде і нас судитиме Христос. Принаймні, картина кінця світу яскраво описана в Апокаліпсисі, який ніхто ніколи не брався тлумачити. Але мушу Вам сказати, що ті речі, які відбуваються у світі, навіть ці катастрофи, попереджають нас про те, що людина повинна спинитися.

Кінець світу наблизить тільки людина. Людина своїми руками знищує цей світ, і ознаки цього є. Коли людина викинула зі своєї душі Бога та поставила у центр буття своє «Я», це явище називають антропоцентризмом. Людина стала в центрі буття, і всі закони природи «підкорила» собі, це призвело до суцільних катастроф. Тепер одна катастрофа тягне за собою іншу, яка є ще страшнішою і яка є плодом людських рук. Останній приклад – землетрус, цунамі і ряд аварій на АЕС в Японії. Це ще один доказ того, що без Бога людина нічого не може на цьому світі і, навіть як наймудріша істота, вона не може гарантувати собі безпеку у цьому світі. Тому, якщо ми не будемо втручатися в Божественні Закони, то світ буде ще дуже довго існувати.

Що ж, думаю, що для тисяч українців кінець світу приходить щодня: хтось не може купити собі їсти, хтось втратив житло, хтось поховав дитину, хтось дізнався про смертельну хворобу, хтось залишився з розбитим серцем, у когось величезний борг, і він не знає, де взяти гроші. Для кожного кінець світу свій, але про справжній фінальний акорд в житті людства нам знати не дано…

Усім сьогодні треба заспокоїтись і припинити панікувати, зрештою мило і лампочка не врятує нікого у Судний День так само, як не врятують мільйони доларів на рахунках, грошові хабарі чи політичні переговори.

Цікаво, що самі індіанці, нащадки племені майя, вже втомилися пояснювати набридливим туристам, що ця дата для них та їхніх предків нічого особливого чи небезпечного не означає і не є ніяким пророцтвом. Для них більшою і жахливішою проблемою є не 21 грудня, а відсутність нормальної питної вони та посуха.

Хай що станеться 21 грудня, але 23 грудня я планую піти у Львівський оперний театр, чого і всім бажаю.

Віра та відчуття прекрасного врятує світ!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ