Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Микола Іщук: У місцевих бюджетах має бути закладений добробут людей

Кабмін підготував і виніс на розгляд парламенту остаточний варіант закону про державний бюджет 2019 року. У бюджеті до другого читання видатки на уряд збільшили на 32%, на Раду - на 18%, втім залишились незмінними показники щодо прожиткового мінімуму, мінімальних зарплати та пенсій.

Олег Ляшко і народні депутати, члени фракції РПЛ, продовжують боротьбу за те, щоб цей документ були закладені радикальні підвищення доходів українців, відновлення державного регулювання цін на ліки, соціально значущі продукти харчування та продукти першої необхідності.

Адже держбюджет має ухвалюватися не для отримання кредиту МВФ, а для підвищення добробуту українців. Саме тому Олег Ляшко подав до нього свої пропозиції про підвищення мінімальної зарплати до 6 тис грн. Нагадаю, що 2 млн українців отримують мінімальну заробітну плату. 5 млн пенсіонерів отримують мінімальну пенсію у 1,5 тис грн на місяць. Підвищення мінімальної зарплати дасть можливість перерахувати пенсії і цим 5 млн людей, які отримують сьогодні 1,5 тис грн пенсії - вони додатково отримають 1 тис грн.

Через підвищення ціни на газ дорожчають також ліки в аптеках. Тому кожен другий українець відмовляється від лікування, бо не має за що купити медикаменти. Стабілізувати ціни можна, лише знизивши ціни на газ. Зниження тарифів на газ та відновлення державного контролю за цінами на ліки і продукти першої необхідності дасть можливість зберегти зарплати, пенсії та заощадження людей, які з’їдає інфляція, а також зупинити ненажерливі апетити торгашів, які наживаються на українцях.

Боротьба наших однопартійців в парламенті має важливе значення та наслідки для регіонів, в яких зараз триває робота над місцевими бюджетами на наступний рік. Львівщина є далеко не найгіршим регіоном в Україні за основними показниками соціально-економічного розвитку, але останнім часом все більше фіксується тривожних сигналів про те, що і в нашій області накопичуються негативні тенденції.

Неспокій, перш за все, викликає ситуація із нехваткою коштів на зарплати працівникам державних і  комунальних підприємств та установ. Шахтарі Червонограду у листопаді вдались до крайніх заходів – голодування та перекриття дороги, щоб змусити Кабмін виділити кошти на покриття заборгованості по зарплаті. В останню хвилину відмовились від проведення масштабної протестної акції викладачі вищих навчальних закладів Львівщині, адже уряд пообіцяв підвищити їм зарплату наступного року на 20%.  Натомість вчителям області вже сьогодні не вистачає 90 млн грн на зарплати до кінця року і де їх взяти поки що не знають ні уряд, ні обласна влада.

На 1 жовтня 2018 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати підприємств, установ та організацій Львівщини, нагадаю, становила 89,8 млн. грн. Порівняно з початком 2018 року сума боргу збільшилась на 7,0 млн.грн, або на 8,5%.

Вкрай незадовільною є демографічна ситуація в області. До негативних міграційних процесів – масового виїзду працездатного населення додалась ще тривожна тенденція значного падіння рівня народжуваності.  За десять місяців 2018 року у Львівській області народилось 19 тисяч немовлят, в той час як померло більше 27 тисяч людей. Тобто смертність перевищила народжуваність на 8 тисяч.

У січні–вересні 2018 року субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначені лише для 89,9 тис. домогосподарств (у січні–вересні 2017 року – для 428,1 тис.).

В умовах, коли держава та обласна влада відмовились від контролю за цінами на соціально важливі продукти та ліки, останні продовжують невпинно зростати. Інфляція на Львівщині галопує такими ж високими темпами,  як в Києві та інших великих містах України. 

Народні депутати Радикальної партії Олега Ляшка у ВРУ, члени Львівської обласної організації РПЛ  сьогодні проводять багато  зустрічей та обговорень з представниками різних категорій та груп населення, політиками та громадськими діячами Львівщини, а також представниками регіональної влади з метою підготовки пропозицій до місцевих бюджетів всіх рівнів,щоб зробити їх більш соціально орієнтованими, захистити найбідніші верстви населення. Наприклад, це може бути створення дієвих обласних та місцевих програм підтримки соціальних магазинів чи розширення коштом місцевих бюджетів програми «Доступні ліки», включення до їх переліку хоча найнеобхідніших антибіотиків, потрібних для лікування найбільш поширених інфекцій. Ми переконані, що в місцевих бюджетах, повинні зростати видатки не на утримання місцевих чиновників, а в першу чергу на те, щоб зростав добробут наших людей.

Микола Іщук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ