Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Пандемія COVID-19 і здоров'я медпрацівників, – звернення лікарів

Головна Управа Українського лікарського товариства у Львові звернулася до Голови Львівської ОДА Козицького М. З., директора ДОЗ ЛОДА Чемериса О. М. та начальника обласного штабу з ліквідації наслідків НС Васька А. Р.
1/2

Звернення Головної Управи УЛТ  у Львові

Здоровий медичний працівник – це запорука належного функціонування системи охорони здоров’я в умовах пандемії. Станом на 05.06.2020 року на Львівщині на COVID - 19 захворіли 400 медпрацівників, а це - 20% усіх пацієнтів. Загалом в  Україні захворіли 4963 медпрацівники, що становить 19% усіх пацієнтів. (у Італії цей показник становив 20%).  36 медиків померли від ускладнень COVID -19.

Нажаль, послаблення карантинних заходів зумовлене економічною необхідністю та не відповідає рівню зниження захворюваності в Україні. Це може призвести до,  так званої,  другої хвилі, тобто різкого підйому захворюваності та смертності від COVID - 19. Також, це ускладнює об’єктивну оцінку рівня епідемії та її кореляції. В Україні проводяться лише 8 тестів на 1000 населення, відповідно для послаблення карантинних заходів є недостатня кількість ПЛР-тестувань.

До прикладу, Польща та Чехія почали послаблення карантинних заходів лише після досягнення рівня ПЛР-тестувань 24 та 41 тестів на 1000 населення та після встановлення достовірного спаду кількості активних випадків.

Варто пригадати приклад Бразилії, де кількість тестувань становила 4 тестів на 1000 населення, а керівництво держави всіляко заперечувало необхідність карантинних заходів, змінювало міністрів охорони здоров’я та пропагувало прогулянки без маски. При персистуючому рівні захворюваності 1200-1500 випадків на день у середині квітня вже через 3 тижні у Бразилії реєстрували 17000-21000 випадків на добу з піком у 30000 випадків 30 травня.

Зараз Бразилія, яка має дуже подібну систему охорони здоров’я до України посідає 2 місце у світі за рівнем захворюваності на COVID - 19. 

Застосування скринінгу IgM серед потенційних стаціонарних пацієнтів як альтернативи ПЛР-тестуванню (в умовах значної затримки одержання результату) може виявитися недостатнім для локального контролю за епідемією у медичних закладах, адже не виявлятиме безсимптомних носіїв захворювання. Це у свою чергу формуватиме вогнища інфекції у медичних закладах, робота яких є критично важливою на даний час.

З огляду на це Українське лікарське товариство у Львові пропонує сконцентрувати наявні ресурси та зусилля на:

  •  забезпечення тримісячного запасу засобами індивідуального захисту медичних установ, що надають медичну допомогу під час пандемії;
  •  збільшення кількості  ПЛР-тестуваннь для вчасного отримання результатів  та зменшення черги очікування до 3 діб;
  •  наданні медпрацівникам пріоритету у проведенні ПЛР-тестування та отриманні результатів позачергово.
  • посилення інформування мешканців міста та області, щодо суворого дотримання правил безпеки, як запоруки зменшення кількості інфікованих на COVID -19.

Це дозволить оперативно виявляти та ізольовувати хворих у медичних закладах. Ефективно проводити епідрозслідування та локалізувати спалахи COVID-19. З іншої сторони дозволить функціонувати медичному закладу у штатному режимі надання медичних послуг, а не тотально закривати відділення та лікарні.

1/1

Голова ГО «Українське лікарське товариство у Львові» Дуда О. Р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ