Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Почнімо давати удар у відповідь, а не просто «бути в шоці»

Конституція України допускає відсторонення від займаної посади «хворого президента». Наш теперішній «гарант» також, здається,серйозно захворів: глухий, бо не чує своїх громадян; сліпий, бо не бачить,що коїться в країні; не сповна розуму, бо в його виступах відсутні адекватне сприйняття реальності в державі, здоровий глузд, аналіз і самокритика У виступахВ. Януковича переважають неправдива інформація і маніпулювання фактами, пустослів’я та самозакоханість, обіцянки й віра у власну непомильність. І взагалі, абетка в Президента України розпочинається з букви «Я».

Хвороба президента з катастрофічною вірусною швидкістю поширюється на виконавчу владу України. Особливо вражені інфекцією правоохоронні органи. Епідемія сліпоти й глухоти, хамства та насильства. Вони не бачать, кого б’ють, не чують стогони тих, кого добивають. Тринадцятий день мільйони українців протестують проти садизму підрозділів «Беркуту» щодо студентів та інших мирних громадян. З українцями солідаризується Європа, увесь демократичний цивілізований світ. Але загіпнотизована влада, яку навіть язик не повертається назвати нашою, продовжує вмикати«народознищувальну машину».

Іти з такими осліплими й оглухлими, і як виявилось, тупими, але наглими проводирями,можна лише до краю прірви. Доведені до відчаю люди, самовіддано взялися за реалізацію статті 5 Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Ніхто не може узурпувати державну владу». НІХТО: чітко й зрозуміло! Українською державою, більшістю органів влади зараз шахрайським способом заволоділа олігархічно-кланова група, з якою народ, реалізуючи природне право на власну гідність, на спротив окупації та мирне повстання, розпочав ненасильницьку боротьбу.

І головною зброєю у цій боротьбі, окрім прагнення до свободи та нормального людського життя, є правдива й оперативна інформація про всі події, що відбуваються в країні. Новини з барикад і майданів є для мільйонів українців живильною енергією, каталізатором ще більшого спротиву режимові. Це чудово розуміють «опричники та яничари президента». Саме тому з усією люттю та цинізмом накинулись вони на працівників засобів масової інформації.

Насильство, залякування, жорстокий фізичний і моральний тиск, прихована заборона на професію, погром редакцій, викрадення та псування їхнього майна – ось неповний набір методів т.зв. правоохоронних органів. 1 грудня під час штурму спецпідрозділів на вулиці Банковій у Києві постраждало щонайменше 50 українських та іноземних журналістів. А в останні дні влада взагалі оголосила працівникам ЗМІ безпрецедентний терор. Лише на Львівщині викрадено, а пізніше ув’язнено фотожурналіста Олега Панаса ,розпочались незаконні відвідування видавництв і друкарень у пошуках міфічних листівок, органи прокуратури вимагають від телеканалів ZIK, «24» та багатьох інших надавати відзняті відео-та фотоматеріали, із журналістами проводять «виховні» бесіди працівники прокуратури та СБУ. У багатьох редакцій вимагають надати дані про авторів публікацій, джерела інформації, файли текстів і сюжетів тощо.

Хочу зазначити, що відповідно до норм європейського та українського законодавства більшість таких вимог є НЕЗАКОННИМИ!

Перестаньмо нарікати на владу чи «бути в шоці», а почати врешті відповідати на їхні дії взаємністю. Завдавати удару у відповідь не фізично, бо для цього є УПА, загони самооборони та симпатики руху Коліївщини, а інтелектуально, вишукано й інтелігентно використати юридично вбивчі інструменти й форми «лікувальної шокотерапії». Твердо переконаний, що тисячі інформаційних запитів, звернень чи заяв ефективніше паралізують роботу будь-якого органу влади, аніж годинний пікет сотень обурених демонстрантів. Маємо перестати на тупу силу відповідати силою. Кидатись під кийки ефектно, але, на жаль, не ефективно, бо проти кийка повинен використовуватись, як мінімум, лом. Це перевірено історією революційних протистоянь багатьох народів із власними королями, президентами чи прем’єрами. До речі, ці «слуги народу» завжди програвали своєму народові. Але, напевно, Віктор Янукович не зовсім старанно відвідував у школі уроки історії й не відає про наслідки свого авантюрного протистояння з нацією.

Хочу нагадати всім своїм колегам-журналістам і попередити працівників відповідних органів та структур, що відповідно до пункту 11 статті 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право на збереження таємниці авторства та джерел інформації, за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду.

Згідно зі статтею 171 Кримінального кодексу України умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Крім цього, переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою, - карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Як назвати «полювання» за фотожурналістом Олегом Панасом, що влаштували кілька днів тому на вулицях міста з благословення обласного очільника львівської міліції Олександра Рудяка? Інакше як викраденням, наглим переслідуванням журналіста за виконання ним службових обов’язків це назвати важко! І за цим фактом міліція повинна відкрити кримінальне провадження, а прокуратура зобов’язана розпочати досудове розслідування! Прошу ці мої слова вважати офіційною заявою про вчинення кримінального правопорушення до компетентних органів як заступника голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України.

До речі, при викраденні Олега Панаса також порушено норми статті 11 КПК України, а саме не була забезпечена повага до людської гідності, журналіста утримували у жахливих умовах, принижуючи його гідність.

Спілка журналістів уважно моніторить усі порушення, які здійснюють юридично неграмотні та безвідповідальні працівники правоохоронних органів щодо працівників ЗМІ. Кожен такий факт незаконного тиску отримає належну правову оцінку та громадський осуд. Закликаю усіх свідомих службовців органів влади та правоохоронних структур:«Не порушуйте закон! Не йдіть на «угоду з дияволом»! Не заплямуйте своє сумління антизаконними діями та вчинками!» Бо отримана винагорода за злодійську службу не врятує від долі та Божого суду.

Пропоную перестати «плакатись» на владу, а змусити її виконувати вимоги власних громадян. Усе геніальне є простим, лише мусимо реалізувати цей план.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповідь на запит на інформацію має бути надана заявнику не пізніше п'яти робочих днів із дня отримання запиту. Переконаний, що десятки львівських редакцій і сотні колег-журналістів готові будуть упродовж визначеного терміну подавати до облдержадміністрації, УМВС, прокуратури щодня по два-три запити. На день виходить щонайменше 300 запитів, за тиждень – 1500.За невчасну та неповну відповідь на запит передбачена серйозна адміністративна відповідальність: штраф від 425 до1360 грн. І тоді влада зрозуміє, що означає тиснути на журналістів та не поважати свій народ.

Як заступник голови ЛОО НСЖУ готовий взяти на себе координацію цієї акції. До речі, до написання запитів можуть долучитися й кілька тисяч активних львівських студентів й особисто завітати в канцелярії відповідних органів для їх реєстрації. Але чи вистачить тоді чиновникам паперу, ресурсів і нервів для підготовки відповідей на законні звернення платників податків? І тоді вже «в шоці» будуть очільники державних установ, а не народ.

P.S. Беру на себе зобов’язання щодня готувати по десять запитів. Досвід у цьому, а найголовніше, бажання, маю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ