Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

100% гарантії депозитів заспокоїть заможних вкладників

Повна гарантія повернення банківських коштів фізичних осіб під час війни – це не подарунок заможним українцям, а світова практика.

«З минулого тижня всі вкладники – фізичні особи мають 100-відсоткову гарантію Фонду гарантування, що є ще одним надзвичайно потужним меседжем, що банківська система стабільна і контрольована. Країна готова взяти на себе ці ризики і піти на цей досить сміливий крок. Ця 100-відсоткова гарантія є кращою світовою практикою. Такі гарантії надавалися багатьма країнами під час кризи», – заявила директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

Світлана Рекрут впевнена, що це заспокоїть усіх вкладників. «Всі вкладники можуть бути спокійні, що під час війни їхні кошти захищені, і вони не будуть думати, щоб бігти в банк, забирати», – каже вона.

До 13 квітня максимальна гарантія на одного вкладника в одному банку становила 200 тис. грн, після – покриває всі кошти фізосіб в банках. Після війни ліміт становитиме 600 тис. грн. «Це рішення є дуже позитивним для банківської системи і стабільності. Воно додасть нам всім більше впевненості в подальшій роботі», – підкреслює заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький.

Клієнтам не доведеться користуватися багатьма банками. «Це позитивний сигнал для всіх клієнтів, що дійсно 100% гарантується. Тому що була тенденція, що більшість вкладів люди розміщували в межах суми гарантій. Вони дивилися на ставку і ризики. Якщо вирішували, що банку не можуть довірити всі свої кошти, то обирали два – три – п’ять банків, розбивали суму на частини, які гарантуються. Зараз 100-відсоткове гарантування, і тепер вже будуть виникати питання до сервісу банку, іміджу, продуктів. Розбивати вже не буде такої потреби», – вважає голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ