Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

100 тис. грн передбачено у 2021 році на підтримку регіонального книговидання Волині

Рішення про підтримку видання кількох книг волинських авторів прийняли члени Експертної ради з питань видавничої справи при обласній державній адміністрації в ході чергового засідання, що відбулося 26 травня 2021 року. Про це повідомили 27 травня Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Як поінформував присутніх голова Експертної ради з питань книговидавничої справи при обласній державній адміністрації, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик, у 2021 році на реалізацію розділу книговидання Регіональної програми культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області передбачено 100 тис. грн з обласного бюджету.

"Члени Експертної ради з питань видавничої справи при обласній державній адміністрації у 2020 році оцінювали 11 творів волинських авторів, – повідомив Анатолій Костик. – За підсумками рейтингового голосування членами Експертної ради щодо поданих видань найбільше балів отримали твори "Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в селі Колодяжне. Путівник. Ковель, 2019" (1 місце –117 балів), "Потомок Ілька Муровця" Йосипа Струцюка (2 місце – 104 бали) та "Спецпідрозділ "Світязь" в Антитерористичній операції на Донбасі (2014-2018 рр.): історичний нарис. Богдана Зека (3 місце – 95 балів)".

Своєю чергою, начальниця управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара зазначила, що видання, яке за підсумками рейтингової оцінки зайняло перше місце, уже видане у 2020 році за власні кошти ініціаторів подання з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Відтак, члени Експертної ради з питань книговидавничої справи при обласній державній адміністрації проголосували за видання у цьому році інших двох книг, зазначених вище.

Слід зазначити, що серед питань порядку денного – розгляд звернення заслуженого журналіста України Михайла Юхти щодо підтримки його видання книги «Долю обрав сам». Як зазначив автор, книга написана на основі власного дослідження дисидентського руху 60-х років минулого століття. Присутні відзначили, що книга заслуговує на увагу, однак, проголосували за дотримання Регламенту роботи Експертної ради, який передбачає виділення фінансування на видання книг відповідно до рейтингової оцінки.

Посеред іншого, розглянули учасники засідання й звернення Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" щодо фінансової підтримки у 2021 році видання "Інваспорт" Волині: неможливе стає можливим".

Як поінформував присутніх начальник Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" Віктор Галан-Влащук, у книзі йдеться про волинян-паралімпійців.

"Ця книга – міні-енциклопедія паралімпійського спорту на території Волині, – зауважив Віктор Галан-Влащук. – Більшість з цих людей – не просто спортсмени. Це люди з активною громадською позицією, серед них чимало видатних громадян, нагороджених державними відзнаками".

Відтак, за результатами обговорення члени Експертної ради вирішили внести зміни до Регіональної програми культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області, звернувшись для цього до депутатського корпусу обласної ради щодо додаткового фінансування цього видання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ