Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією  |  Волинь

10 великих міст України долучилися до щомісячної панахиди за загиблими захисниками

5 лютого у понад 10 великих містах України відбулася панахида за полеглими захисниками, що загинули у російсько-українській війні цього лютого. Окрім, Києва, де цей захід відбувається щомісяця уже більше року, до вшанування пам’яті також долучилися такі міста: Харків, Дніпро, Полтава, Одеса, Луцьк, Чернігів, Нікополь, Кривий Ріг та ін. Про це інформує прес-служба УІНП.

Панахиди в містах були організовані спільними зусиллями представників регіональних відділів Інституту національної пам’яті, Міністерства у справах ветеранів, місцевих єпархій Православної церкви України, спілок ветеранів АТО, ветеранів «Азову», обласних військкоматів, місцевої влади тощо.

Ініціаторами панахиди за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, та молитви за перемогу українського війська є співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд.

У Києві панахида традиційно відбулася у храмі Іоанна Богослова у Михайлівському Золотоверхому монастирі.

Молитву за українських воїнів провів протоієрей Православної Церкви України Павло Мельник спільно зі священиком Георгіє Янковским.

Після богослужіння отець Павло попросив згадувати загиблих воїнів під час молитви: «Для кожного українця піст є можливістю помолитися за тих героїв, які віддали своє життя за волю України».

Насамкінець ветеран російсько-української війни, співробітник Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик перелічив усіх військовослужбовців, які загинули в бою протягомлютого, розповівши їхні історії життя та обставини загибелі, та закцентував: «Сьогодні такі ж панахиди відбуваються ще в кількох великих українських містах. Такого всеукраїнського масштабу спільна молитва за нашими воїнами досягла вперше. Інститут національної пам’яті має надію, що надалі географія проведення богослужінь буде тільки зростати»

Після завершення богослужіння громадськість і ветерани українського війська традиційно запалили лампадки біля Стіни пам’яті загиблих за Україну на Михайлівській площі.

Фотографії: Аліна Карбан

Як пройшли панахиди в інших містах:

Харків 

Полтава

Чернігів

Дніпро

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ