Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Хто претендує на сім вільних мандатів Львівської обласної ради? Частина 2

В рамках спільного проекту Львівської обласної організації «Комітет виборців України» та Інформаційної агенції «Гал-інфо» «У країні - вибори» журналісти та експерти спробували підрахувати шанси на перемогу у семи вільних округах Львівщини.

Продовження. Початок тут.

Округ №34 (Кам'янка-Бузький р-н)

У 2010 році на окрузі кандидували:

1. Скіб'як Андрій Юліанович Партія Промисловців і підприємців України
2. Блавацький Михайло Васильович Свобода – народний депутат
3. Федина Софія Романівна Конгрес Українських Націоналістів
4. Кук Богдан Богданович Українська Народна Партія
5. Полякова Ольга Петрівна Наша Україна
6. Маліновський Володимир Степанович Пора
7. Бобир Віталій Олексійович Сильна Україна
8. Онисько Володимир Петрович За Україну
9. Юрчук Юрій Анатолійович Партія Регіонів
10. Собуцька Ірина Анатоліївна Українська Партія

У цьому окрузі в 2010 році із результатом 4 233 голосів переміг свободівець Михайло Блавацький, який цього року став народним депутатом за партійним списком «Свободи».

На другому місці був Віталій Бобир із результатом 3 399 голосів виборців. Також на окрузі балотувалася співачка Софія Федина, яка набрала 2 631 голосів та Володимир Онисько - 1 499 голосів.

Тут також балотувався екс-депутат обласної ради Богдан Кук, який набрав лише 715 голосів, голова виконкому ЛОО ГП "Пора" Володимир Маліновський – 375 голосів.

Кам`янко-Бузький район на парламентських виборах входив до ОВО №119.

Округ № 47 (Сколівський р-н)

1. Комарницький Михайло Степанович, Наша Україна
2. Котик Павло Ігорович, Українська Народна Партія
3. Маїк Степан Іванович, Партія Відродження
4. Грушецький Петро Ярославович, Конгрес Українських Націоналістів
5. Герман Богдан Петрович, Партія регіонів
6. Тягнибок Андрій Ярославович, Свобода – народний депутат
7. Малех Петро Іванович, Християнсько-Демократичний Союз
8. Сидорович Михайло Васильович, Республіканська Християнська партія
9. Колошко Володимир Олексійович, Українська соціал-демократична партія
10. Бабич Ігор Миколайович, Партія Зелених України
11. Зайцева Тетяна Юріївна, Україна Соборна
12. Доскіч Ілона Вікторівна, Пора
13. Мохнацький Олег Михайлович, ВО Батьківщина
14. Винірський Олег Єміліянович, Батьківщина

На цьому окрузі у 2010 році переміг молодший брат лідера ВО «Свободи» Андрій Тягнибок із результатом 3 416 голосів. Він же цьогоріч на парламентських виборах у ОВО №125 переміг із результатом 37 968 голосів.

У 2010 році другу позицію зайняв Петро Малех, екс-депутат облради (фракція БЮТ), директор ЗАТ «Фірма «Львів-Петроль» (одне з найбільших підприємств на регіональному ринку нафтопродуктів) із результатом 1 691 голосів. Павло Котик – 1 635 голосів. Михайло Комарницький, директор видавництва «Літопис», – 1 579 голосів.

Володимир Колошко, екс-депутат облради від ПОРИ тоді отримав 1 483 голосів виборців.

Від ВО «Батьківщина» в окрузі мав балотуватися екс-депутат облради, член Комісії з питань освіти та науки, на той час директор СШ №18 м. Львова Олег Мохнацький.

Додамо, що навряд чи таким політичним важковаговикам, як Андрій Лопушанський (Конгрес українських націоналістів, на останніх парламентських отримав підтримку 29 384 виборців) та  Ігор Пукшин (самовисування, 21 055 голосів підтримки на тих же виборах) потрібен статус депутата Львівської обласної ради, хоча остаточно скидати їх з рахунків не можна. При цьому не виключено, що Дмитро Шикітка від "УДАРу», який на парламентських виборах-2012 набрав 2 121 голосів, спробує себе на проміжних виборах, аби поповнити лави фракції УДАР. Від ПР на окрузі йшов Василь Щекун. Його результат - 1 428 голосів.

Згідно з результатами голосування у ОВО № 125, де за списками партій з результатом 40.49% (43 242 голосів) перемогло ВО «Батьківщина», в окрузі № 47 непогані шанси отримає саме представник цієї партії. "Свобода" отримала 38.10% підтримки, а це 40 687 голосів.

"УДАР" - 10.22%, 10 919 голосів. Партія регіонів отримала 4.72%, 5 043 голосів.

На цей округ дуже претендує «Свобода», можливо за квотою партії піде хтось із середовища колишньої «Нашої України», наприклад Михайло Комарницький.

Округ № 58, (Яворівський р-н, найбільш чисельний сільський округ у Львівській області)

1. Дацько Роман Михайлович Фронт Змін
2. Мірка Андрій Миколайович Європейська партія України
3. Давид Ольга Володимирівна Українська Народна Партія
4. Горох Надія Яківна Єдиний Центр
5. Савченко Андрій Аркадійович Народна Партія
6. Новосядло Степан Федорович Наша Україна
7. Пазиняк Василь Стипанович Партія захісників Вітчизни – народний депутат
8. Романюк Микола Степанович Партія регіонів
9. Західний Василь Романович Українська Платформа
10. Пушкар Олександр Іванович Україна Соборна
11. Ющик Микола Васильович Пора
12. Помірчий Руслан Степанович Свобода
13. Мацьків Василь Петрович Нова політика

На окрузі у 2010 році переміг Василь Пазиняк з результатом 9 469 голосів.

Екс-голова Яворівської РДА від Нашої України Степан Новосядло набрав 5 128 голосів. Регіонал Микола Романюк - 2 844 голосів. Андрій Савченко (НП) - 2 377 голосів.

Львівська журналістка, яка очолює прес-служба Апеляційного суду Ольга Давид (УНП), отримала тоді 1 324 голоси. Голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько («Фронт змін») -  1 591 голосів. Свободівець, приватний підприємець, виготовлення та реалізація меблево-столярних виробів, Руслан Помірчий здобув 1 260 голосів.

За результатами парламентських виборів, на ОВО № 122, до якого входив Яворівський район, перемогла партія "Батьківщина" з результатом 41.08%, а це 49 177 голосів. Друге місце посіла "Свобода" - 36.11%, 43 232 голосів. УДАР отримав 14.20%, 16 998 голосів. Партія регіонів набрала 2.97%, а це 3 565 голосів виборців.

Як стало відомо, на довибори дуже прагне піти голова Яворівської районної організації ВО «Батьківщина» Іван Стецькович, який колись очолював фракцію у Львівській облраді. На цей округ так само претендує ВО «Свобода», яка останнім часом мобілізовує свої сили в окрузі.

Окрім того, безробітними залишилися Тарас Стецьків та Володимир В`язівський, які можуть спробувати себе на проміжних виборах до Львівської обласної ради навіть в контектсі створення нових політичних партій. Активні «нашоукраїнці» можуть потрапити до Зарваницької ініціативи, або Української платформи «Собор».

Також не виключено, що на проміжних виборах пробуватиме себе Микола Кміть, адже ситуація з Моршинським заводом показала, що йому потрібні важелі впливу, і шукатиме він їх не на боці влади.

Замість висновку

За результатами парламентських виборів, можна припустити, що ВО «Свобода» має шанс перемогти в одному окрузі  - №2, де партія здобула перше місце і де по мажоритарці пройшла Ірина Фаріон. У всіх решта шести округах реальні шанси мають кандидати від ВО «Батьківщина». Це означає, що фракція «Свободи» із 41 може втратити чотирьох депутатів і складатись із 37. Натомість в раді може з’явитись нова фракція – ВО «Батьківщина», яка складатиметься із шести депутатів. Однак, все залежатиме від того яких кандидатів запропонують ці політичні сили.

Незважаючи на те, що політичні сили, які ще зовсім недавно декларували свою публічність та відкритість, нині не дуже публічні щодо своїх планів на проміжні вибори до обласної ради. Очевидно, почався процес переговорів. Обрання Петра Колодія головою Львівської обласної ради – лише один з кроків у цихперемовинах.

Загалом зміни у складі Львівської обласної ради не суттєво вплинуть на її роботу. Це по-перше пов’язано з базовими принципами, які закладені в законі «Про місцеве самоврядування України» - повноваження ради не змінюються. Отож, з огляду на досвід роботи Львівської обласної ради, виборцям і далі слід очікувати низки політичних заяв від ради, що відображатимуть регіональну реакцію на загальнонаціональну політику, а також можна спрогнозувати посилення протистояння – Львівська ОДА – рада. Триватимуть і спроби лобіювання приватні інтереси депутатів та груп, що стоять за ними.

І насамкінець хочеться нагадати, що це скликання обласної ради вже прийняли ряд декларативних документів щодо публічності фінансових потоків на рівні області, контролю за їх використанням з боку чиновників. Закінчення року – саме час аби виконувати свої ж обіцянки.

Оксана Дащаківська, виконавчий директор ЛОГО КВУ,

Соломія Саврук, ЛОГО КВУ,

Анна Новик, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ