Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

12 жовтня - Всесвітній день захисту зору

Кожного другого четверга у жовтні відзначається Всесвітній день захисту зору, коли люди повинні замислитись про можливості профілактики сліпоти та проблем, пов’язаних із зором, адже три чверті випадків таких захворювань можуть бути попереджені або вилікувані.

За даними головного позаштатного спеціаліста департаменту охорони здоров’я з офтальмології Олександри Павлів, станом на початок 2017 року  загальна поширеність офтальмологічної патології становить 120,87 випадків на 10 тисяч населення, захворюваність (вперше встановлений діагноз) – 49,13 на 10 тисяч населення. Всього протягом минулого року зареєстровано 99832 випадків офтальмологічних захворювань. Зокрема, глаукому вперше діагностовано у 726 осіб, захворювання рогівки - у 3479, захворювання кришталика – у 6570, діабетичну ретинопатію – у 1455, новоутвори ока – у 148 (в тому числі злоякісні - 18 випадків), травми ока – у 7619 осіб (в тому числі опіки – 307 випадків). На диспансерному обліку з приводу діабетичної ретинопатії в області знаходиться 7796 пацієнтів, з них протягом 2016 року було прооперовано в стаціонарах 875 хворих. Під диспансерним наглядом знаходиться 8772 хворих на глаукому, з них 408 було прооперовано протягом минулого року.

Зір – одна з фізіологічних функцій сенсорної системи, за допомогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. 

В сучасному світі значне навантаження на очі створює вплив комп’ютерів, телевізорів, різних електронних пристроїв, без яких більшість людей не уявляє свого життя.

Відчуття сухості ока, почервоніння очей, сльозотеча та інші дискомфортні стани, які частіше посилюються під кінець робочого дня, можуть бути наслідком недосипання, сухого повітря в приміщенні, перенапруження або й більш серйозного захворювання очей. 

Як зберегти зір?

1) Не паліть!

Ця погана звичка вражає не тільки легені, але і впливає на якість зору, зокрема, внаслідок паління підвищується внутрішньоочний тиск

2) Слідкуйте за правильним розташуванням монітора при роботі за комп’ютером.

3) Давайте відпочинок очам.

Якщо ваша робота пов'язана з комп'ютером або читанням, хоча б раз на годину давайте очам відпочити кілька хвилин.

4) Захищайте очі від яскравого сонячного світла.

Одягайте якісні сонцезахисні окуляри, не економте на своєму зорі, купуючи дешеві окуляри, які не лише не захищають очі, а навпаки, шкодять.

5) Контролюйте рівень артеріального тиску

Багато захворювань очей безпосередньо пов'язані з артеріальною гіпертензією.

6) Частіше вживайте в їжу чорницю, зелень, овочі та фрукти, багаті на вітаміни.

7) Одягайте спеціальні захисні окуляри при роботі, щоб запобігти пошкодженням рогівки (наприклад, під час зварювальних чи інших небезпечних робіт).

Прості правила допоможуть зберегти зір на довгі роки. В разі появи будь-яких ознак захворювань очей, негайно звертайтеся до лікаря-офтальмолога.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ