Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

12-річна дитина з Львівщини захворіла правцем

29 червня до львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ госпіталізували 12-річного хлопчика з Яворівського району Львівщини. Лікарі діагностували правець.

Про це повідомило видання Еспресо.

До лікарні дитину госпіталізували 29 червня з симптомами, які характерні для правця – у нього посмикувалися м’язи нижніх кінцівок. За 20 днів до цього хлопчик упав і подряпав коліна. Через рани інфекція і потрапила в організм.

«За словами матері, хлопчик не мав щеплення від правця. З семи випадків правця серед дітей, які ми фіксували за останні роки, два випадки – з Яворівського району», — каже заступниця головного лікаря ОХМАТДИТу Олександра Бурда.

За її словами, найчастіше це захворювання лікарі діагностують саме влітку, коли діти бігають, падають, отримують різного роду травми через які і потрапляє в організм інфекція.

Хлопчик знаходиться на лікуванні в травматологічному відділенні лікарні й перебуває під постійним наглядом лікарів. Наразі у нього не важка форма правця, але як поведеться хвороба далі, спрогнозувати важко.

Як зазначається на сайті Міністерства охорони здоров’я України, правець — це гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правцем можна інфікуватись при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин, або в результаті травмування гострими предметами чи уламками деревини. Від людини до людини правець не передається. 

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я. Обробка рани антисептиками не може знешкодити бактерії. 

Захиститися від цієї хвороби можна лише вакцинацією. Діти мають отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Нагадаємо, згідно з результатами глобального дослідження The Wellcome Trust, половина українців не вірить у ефективність вакцинації. Це один із найнижчих рівнів довіри до щеплень в світі.

Глобальне дослідження щодо ставлення до щеплень охопило понад 140 тисяч людей зі 140 країн світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ