Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Кандидатам на посаду міського голови Львова команда «Старт!»

Усім відомо, що вибори міського голови Львова мають відбутися у 2015 році. Разом з тим, знаємо інше – кампанія починається тоді, коли закінчується попередня. Наші ж політики та господарники не такі грошовиті, щоб починати кампанію одразу, але нині – за два роки до закінчення терміну чинного міського голови – саме час почати сходження висхідною рейтингів народної довіри.

Про те, що виборча кампанія у Львові стартувала, свідчать зміни в публічному та медійному просторі. Зрозуміло, що остаточні рішення буде прийнято ближче до дати виборів, отож, для когось – це фальш-страт, але спробуємо оглянути потенційних кандидаті на міського голову Львова станом на сьогодні.

Андрій Садовий

Незважаючи на те, що Андрій Садовий вже давно вийшов за рамки міської політики і є активним гравцем загальнонаціональної політичної ліги, він відмовився від участі у виборах народних депутатів. Зрозуміло, що цей вчинок засвідчив його намір та готовність брати участь у наступних виборах міського голови Львова.

Про старт його виборчої кампанії свідчить одразу кілька фактів.

1. Створення партії «Самопоміч», яка повинна висунути Андрія Садового та потрапити до міської ради, щоб у майбутньому уникнути теперішніх проблем зі «Свободою».

2. Проведення Форуму місцевого самоврядування – це не лише піар, але й спроба підсилити повноваження місцевого самоврядування, показати силу свого впливу.

3. Зміна голів районних адміністрацій. Усі ЗМІ написали про нового голову Галицької адміністрації, та мало хто звернув увагу, що досвідчена та віддана Ірина Маруняк – опинилася на Сихові, там, де мешкає основний електорат Андрія Садового.

Окрім того, Андрій Садовий вже обрав для себе теми, на які орієнтуватиметься в процесі виборчої боротьби. Незмінний акцент на духовні цінності та боротьбу з дитячим алкоголізмом.

Наразі проти Садового діє фактор, за допомогою якого він свого часу переміг, – стан доріг, який у Львові є вкрай незадовільним. Однак додатковий бонус Садовому допомогла заробити негода у Львові, адже успішне подолання наслідків стихії приписують саме міському голові, який на фоні подій у Києві виявився надзвичайно успішним. Популістське фото Садового, який лопатою відкидає в центрі міста сніг, облетіло Інтернет і додало йому позитивного сприйняття.

Окрім того, Андрій Садовий намагається посилити свій зв'язок із громадою щотижневими відеозверненнями до львів’ян, у яких він доповідає про свою роботу.

Кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщини»

За цей статус буде боротьба. Одним із найймовірніших кандидатів може стати Павло Качур, екс-народний депутат, має досвід роботи в Львівській міській раді, активно підтримував кандидата від Об’єднаної опозиції у Львові на парламентських виборах.

Кандидат від ВО «Свобода»

Наразі невідомо, яку позицію займе Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Знаємо, що у «Свободі», зважаючи на велику кількість прихильників партії у Львові, є амбіція не йти одним фронтом із об’єднанню опозицією, а висунути свого кандидата, який буде мати всі шанси на перемогу.

Наразі найімовірнішим кандидатом є чинний народний депутат Юрій Михальчишин. На минулих виборах міського голови він здобув досить високу підтримку і посів третє місце. Тоді його випередив чинний міський голова та регіонал Петро Писарчук.

Сам Михальчишин не так давно зробив заяву про те, що він готовий пожертвувати депутатським мандатом заради крісла міського голови Львова.

В одному з інтерв’ю, відповідаючи на запитання, чи готовий він особисто в майбутньому балотуватися на посаду міського голови Львова, Михальчишин відповів: «Зараз така постановка є несвоєчасною, але гадаю, що у підсумку, після завершення роботи комісії і адекватної оцінки стану львівської господарки , зокрема системи життєзабезпечення міста, нам доведеться говорити про певні антикризові заходи для виведення Львова з боргової та фінансової кризи. За наявності довіри львів’ян і політично волі ВО «Свобода», я, як дисциплінований партієць, міг би розглянути таку можливість».

У своєму рішенні Михальчишин буде опиратись на позицію партії, проте сьогодні як народний депутат він проводить зустрічі з виборцями, прийоми громадян та активно продовжує вивчати господарку Львова.

Рейтинг «Свободи» сам по собі досить високий. Однак партія може шукати й інших кандидатів на посаду міського голови. Також відомо, що у ці «двері» стукає досить багато потенційних охочих скористатись рейтингом «Свободи».

Партія регіонів

Кілька років поспіль Партія регіонів веде активну боротьбу за посаду міського голови. Найконкурентним опонентом Садовому завжди був Петро Писарчук, який має досить високий рівень довіри львів’ян, але через свою партійну належність не може здобути перемоги у місті. Тепер кандидатом від Партії регіонів також почали називати Богдана Хруставчука, який намагався на парламентських виборах випередити свободівку Ірину Фаріон. Хруставчук активно включився у виборчий процес на проміжних виборах до Львівської обласної ради.

Богдан Хруставчук активно критикує і Садового, і депутатський корпус Львівської міської ради та періодично з’являється у ЗМІ із гострими заявами та звинуваченнями щодо важливих у місті проблем. Зокрема, не так давно Хруставчук заявив, що підозрює, наче скандальний Снопківський парк під забудову потрібен не тільки Садовому, а й окремим депутатам-свободівцям.

Участь у проміжних виборах до Львівської обласної ради – це змога для Богдана Хруставчука ще раз нагадати львів’янам про себе.

Кандидат від УДАРу

Дмитро Добродомов, який торік програв вибори до парламенту, може знову спробувати себе тепер як кандидат на посаду міського голови під брендом партії «УДАР». Старт його кампанії можна пов’язувати з виходом оновленого проекту «Народний контроль», а також з опитуваннями, які з’явилися в соцмережах і засвідчують про високі рейтинги Добродомова.

Варто зазначити, що «Народний контроль» –це не просто телепередача, вона передбачає роздачу листівок (а це піар не лише передачі), залучення лідерів думки, інтерактив. Дмитро Добродомов був досить активним кандидатом на виборах до Верховної Ради України, очевидно отримав багато запалу та азарту, бачить сили для подальших політичних дій. Безсумніву, на користь Добродомова зіграє медіа-ресурс, який може скласти конкуренція медіа-холдингу Садового.

Решта

Серед інших, хто може претендувати на цей статус, вже тепер називають ім’я чинного нардепа від ВО «Батьківщина» Степана Кубіва. Про його амбіції не раз говорили в середовищі експертів та політиків, однак сам Кубів стримано коментує такі можливості. З огляду на те, що нині він народний депутат, а здобути бренд кандидата від опозиції буде багато охочих, тому його участь у цих виборахвсе ж дуже сумнівна.

Разом з тим, до участі у виборах готуються чинний депутат Львівської міської ради від партії «Україна Соборна» Володимир Гірняк та депутат Львівської обласної ради від НРУ, екс-міський голова Львова Василь Куйбіда. Обидва політики часто з’являються в львівських медіа, переважно з критикою чинного міського голови. Можна припустити, що обидва спробують здобути статус єдиного опозиційного кандидата. Наразі ж ці політики, які вже мають досвід у мерських виборах, намагаються перестрахувати себе: саме із цим пов’язана активність «України Соборної» та НРУ у проміжних виборах до Львівської обласної ради.

Серед потенційних кандидатів на міського голову і Роман Федишин, директор ринку «Шувар», депутат Львівської міської ради. Він брав участь в парламентських виборах, суб’єктом його висування була Аграрна партія України. Однак, не без того, що суб’єктом висування на міського голову для Роман Федишинможе стати й інша партія.

Нагадаємо, що існує ймовірність того, що теперішній міський голова Львова Андрій Садовий попрощається з посадою завчасно. Про це неодноразово зазначали і експерти, і самі депутати різних рівнів. Про те, що Андрія Садового таки спробують відправити у відставку свідчить той факт, що у парламенті створюють Тимчасову слідчу комісію, котра вивчатиме господарську діяльність Садового та його команди.

В комісію увійдуть представники усіх парламентських фракцій. Очолить її опонент Андрія Садового, свободівець Юрій Михальчишин. За словами Михальчишина, кінцевою метою роботи комісії є встановлення певних фактів і їхня правова оцінка, «які повинні слугувати дорожньою картою для подальшої роботи компетентних органів – прокуратури і суду».

Він також додав, що про політичні наслідки, мабуть, треба буде говорити після широкого обговорення та оприлюднення результатів роботи комісії, зокрема і на громадських слуханнях у Львові, які «Свобода» проведе та організує після завершення роботи ТСК.

Гал-інфо.

Фото - provolyn.com.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ