Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

15 кращих новорічних пісень

Слідом за топом кращих новорічних фільмів інформаційна агенція Гал-інфо підготувала список з 15 класичних новорічних пісень, що відомі у всьому світі. Зазначаємо, що цей перелік не є топом. Пісні у ньому розташовані у довільному порядку.

Топ-12 новорічних фільмів для перегляду на свята

Легендарна пісня шведської групи АВВА є однією з найвідоміших у світі. Випущена в далекому 1980 році, вона підкорила вершини хіт-парадів по всьому світу, породила декілька cover-версій, одна з яких зайняла п’яте місце по популярності у Аргентині. Цікавим фактом є те, що первинна назва пісні була «Тато, не напивайся на Різдво», проте врешті решт її змінили.

Оригінальний твір було написано ще в Джеймсом Лордом П'єрпойнтом (1822-1893) у 1857 році та вперше опубліковано восени того ж року під назвою «The One Horse Open Sleigh». Згодом пісня, що присвячувалася Дню Подяки стала міжнародним різдвяним хітом.

Пісна була написана і вперше виконана у 1945 році, одразу потрапила на вершини чартів того часу. Класична джазова композиція виконувалася такими майстрами як Елла Фіцджеральд, Френк Сінатра і Вон Монро. Навіть попри «вік» композиції, вона все ще є впізнаваною з перших нот для мешканця будь якої країни. В Україні існують два переклади цього шедевру.

Запальна та атмосферна композиція від вічно молодої Мераї Кері. Пісня була синглом четвертого студійного альбому виконавиці, що повністю присвячений її улюбленому святу – Різдву. Володарка гучного голосу із самовіддачею розповідає історію, що все, чого вона хоче на свято – іншу людину поруч. Як результат такої відвертості – всесвітня популярність, перші позиції чартів та присвоєння пісні ім’я «одного з обов’язкових атрибутів Різдва» за версією журналу Forbs.

Цей трек став популярним не тільки за теплу і затишну атмосферу, яку він несе, багато хто знає його по інтернет-мемам! Саме так! Чи робить це хіт 1957 року ще більшим хітом? Питання спірне. Але чи заслуговує він на своє місце у даному параді? Абсолютно так.

Одна з найвідоміших пісень дуету Wham у рік свого виходу зайняла друге місце у топах Об’єднаного Королівства. Усе в композиції: від слів до мелодії – усе це пронизане романтикою, теплом та духом Різдва. Саме за це вона і западає в душу багатьом при першому ж прослуховуванні. А чого тільки вартий дивовижний голос Джорджа Майкла…

Безперечно, одна з найвідоміших українських мелодій у світі, що свого часу принесла Миколаєві Леонтовичу звання композитора із світовим ім’ям. Хоча текст пісні позичений з традиційної народної щедрівки, що виконувалися по весні, пісню приурочують саме до свята різдва. Після першого закордонного її виконання, пісня здобула настільки високу популярність, що у 1936 році було написано англомовну версію, яку і сьогодні можна почути у кожному різдвяному плей-листі.

Ця композиція була написана як саундтрек до фільму «Один дома 2» Стівом Ван Зандтом. З того часу вона міцно закріпилася у списку найвідоміших новорічних пісень

Пісня, що була написана Петом Баллардом в 1954 році відома багатьом по милозвучній мелодії приспіву, що виконується декількома дівчинами. Героїня твору просить Пісочного Чоловіка подарувати їй сон про її коханого. Через декілька місяців після виходу автор тексту переписав слова, назвавши їх «Mr. Santa». Так пісня про кохання стала ще й різдвяним синглом.

Одна з найвідоміших новорічних ліричних композицій у світі. Пісня була написана у 1944 році спеціально для фільму «Зустрінь мене в Сент-Луїзі». На сьогодні мега-хіт нараховує більше 70 різних варіантів виконання.

Дана композиція стала популярною завдяки фільму «Реальна любов», до якого вона була офіційним саундтреком. Запальне виконання Біллі Мека і веселий мотив музики – ці фактори зробили пісню одною з найвідоміших у світі. 

«Найстарша» пісня цього переліку була створена наприкінці 16 століття у Південно-Східній Англії. Гімн на пошану народження Христа за 5 століть не втратив своєї актуальності, а його святкова мелодія знайома майже кожному.

Різдвяний сингл 1963 року, що вперше був виконаний співаком Енді Вільямсом, включає у себе розповіді про усі ті події, що відбуваються на зимові свята: зустрічі із сім’єю та друзями, їзда на санях та проведення вечірок.  На думку самого виконавця пісня є одним з 10 найкращих різдвяних хітів всіх часів.

Єдина пісня з переліку, якій було присвоєно винагороду «Оскар» як кращому саундтреку фільму 1949 році. У самому тексті твору нема приписки до нового року чи Різдва, проте зимова тематика одразу ж принесла композиції славу саме святкового треку.

Ми не могли обділити своєю увагою один з найвідоміших і широко поширених у різних мовах по всьому світу різдвяних співів. «Тиха ніч» — християнська різдвяна пісня, створена в Австрії в 1818 композитором і церковним органістом Францем Грубером. Належить до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Микита Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ