Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

17 червня у Львові відбудеться зустріч-дискусія «URBAN FEMININE»

У п’ятницю, 17 червня, о 18:00 у арт-кав'ярні «Квартира 35» відбудеться зустріч-дискусія «URBAN FEMININE» за участі письменниць Мар'яни Савки, Жанни Слоньовської та Оксани Луцишиної. Мова піде про роль жінки у великому місті: як вистояти серед тиску політичних реалій, суспільних норм та хижацьких законів мегаполіса? Вхід вільний.

Тема «жінки та міста» однаково близька усім тьорм учасницям дискусії. Якщо говорити про дві книжкові новинки «Видавництва Старого Лева» - романи Жанни «Дім з вітражем» та «Любовне життя» Оксани Луцишиної, - місто постає у них якщо не головним героєм, то основним каталізатором, що впливає на життя мешканців. Зустріч з Жанною Слоньовською є нагодою поговорити про історії жінок, вписаних в історію міст, де таємниці, драми та любовні пережиття героїнь трансформуються і розростаються разом з урбаністичним тілом міста. «Дім з вітражем» - книга, у якій місто є головним героєм, - зауважує Жанна. – Це місто, з якого верства за верствою, знімають Історію, чи радше історії - ті, які до цього було прийнято тримати в окремих шухлядках з міцними замками. З іншого боку - це книга про чотирьох жінок... Жінок, які так сильно ненавидять одна одну, що всі довкола називають почуття, яке їх поєднює, любов’ю».

Натомість у «Любовному житті» Оксани Луцишиної немає історії - це роман, що вібувається з сучасними жінками у сучасному мегаполісі з усіма його принадами та недоліками. Якщо у книзі Слоньовської жінки знаходилися нехай в екстримальних умовах, проте на своїй території , то тут - маленька жінка у незнайомому місті. «Це роман про жінку, як шукає дім у чужому місті, в якому вона не вкорінена, - розповідає Оксана. - Пошук дому - завжди драматична тема у сучасному світі, де переміщення з різних причин – заробітчанство, війни, та і просто пошук можливостей - стало ледве не знаком доби. Як навчитися впускати у себе чуже місто, аби воно не зруйнувало тебе, і навчитися любити його і його людей – про це я намагалася написати у цій книзі».

Жанна Слоньовська - українсько-польська письменниця, журналіст, перекладач. Львів'янка, живе та працює у Кракові. Дебютний роман «Дім з вітражем» авторка писала чотири роки. Книга вийшла у 2015 році в Польщі. У 2015 році твір отримав перемогу в конкурсі за кращий роман польського видавництва «Znak», у 2016-му книгу номіновано на польську літературну премію Nike та на найвищу літературну нагороду Центральної Європи – Angelus.

Оксана Луцишина — письменниця, літературознавець. Народилася в Ужгороді, мешкає в США. Викладає слов’ян­ські літератури у Техаському університеті. Автор романів «Сонце так рідко заходить», «Любовне життя», збірки оповідань «Не червоніючи», книг поезії «Усвідомлена ніч», «Орфей Великий». Переможець літературних конкурсів «Гранослов» і «Привітання життя», лауреат премії «Благовіст».

Мар’яна Савка - поетеса, письменниця, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева». Автор дванадцяти книг. Перекладач, громадський діяч, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, віце-президент літературної премії «Великий Їжак». Окрім літературної діяльності, за плечима поетеси монографічне дослідження української еміграційної преси на теренах Чехословаччини. Творчість перекладена польською, англійською, білоруською, російською, литовською мовами.

Арт-кав'ярня «Квартира 35» вул. Вірменська, 35. Вхід вільний


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ