Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

209 років тому народився Тарас Шевченко

9 березня в Україні вшановують Тараса Шевченка, який став символом боротьби за Україну.

9 березня 1814 року в селі Моринці на Черкащині народився хлопчик, якому було назначено долею стати Пророком для українців, пробудити нас від національної сплячки та прославити українську літературу, пише УНІАН

Тарас Шевченко народився в багатодітній родині кріпаків в селі Моринці на Київщині (нині це Черкаська область). З раннього дитинства він виявляв хист до поезії та малювання. У віці 11 років Тарас осиротів. Він довго шукав собі вчителя і наймався на різну тяжку роботу. Зрештою потрапив у наймитство до російського дворянина Павла Енгельгардта.

В 1831 році Енгельгардт взяв Шевченка з собою в Санкт-Петербург і віддав юнака на навчання малювання. Там він познайомився з багатьма видатними митцями та колишніми українськими кріпаками, а також написав свої перші твори. В 1838 році його друзі художник Карл Брюллов і поет Василь Жуковський викупили Шевченка з кріпацтва.

В 1838-1843 роках Шевченко навчався в Петербурзькій академії мистецтв. Цей період він називав найкращим у своєму житті. Тут він багато малював, а також створив рукопис своєї майбутньої збірки "Кобзар".

В 1843-1847 роках повернувся до України та багато подорожував багатьма містами, робив замальовки й писав патріотичні вірші. Під час подорожей Шевченко написав багато антиімперських творів, які не могли бути надруковані, але їх таємно передруковували й вчили напам'ять. В 1845 році він написав свій знаменитий "Заповіт".

В 1947 році Шевченка заарештували за "мрії про можливість Україні існувати як окремій державі", виказані у його збірці "Кобзар". Після цього Шевченко 10 років провів в арештах і засланнях, і продовжив писати та малювати попри сувору заборону.

Після звільнення йому було заборонено відвідувати Україну. В 1859 йому нарешті дозволили приїхати в Україну, але знову заарештували в тому ж році. У 1860 році вийшла остання збірка Шевченка "І виріс я на чужині...", де він висловив свої погляди на життя. У 1861 році він помер в Петербурзі, а перепоховали його в Каневі на Чернечій горі згідно з його заповітом.

Чотири роки тому Гал-інфо запустило культурний проєкт #Шевченко_205.  Журналісти запропонували відомим львівським археологам зачитати свої улюблені вірші Кобзаря. 

У проєкті взяли участь археологи Історико-культурного заповідника ʺДавній Пліснеськʺ та працівники Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка. 

Серед учасників археолог "Давнього Пліснеська" Андрій Филипчук ("Сірий"), який у лютому цього року загинув за країну. Чоловік залишався відданий своїм життєвим принципам: "Бог, Україна, сім’я" та заповідям пророка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ