Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

21 вересня – Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера

21 вересня з ініціативи Міжнародної організації з боротьби з хворобою Альцгеймера відзначається щорічний Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера. Повідомила прес-служба департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Хвороба Альцгеймера - це захворювання головного мозку дегенеративного характеру, що виявляється у формі прогресуючого зниження інтелекту. Захворювання, симптоми якого вперше в 1906 році були описані Алоїсом Альцгеймером, німецьким психіатром, являє собою одну з найбільш поширених форм деменції (набутого слабоумства) і характеризується поступовою втратою розумових здібностей - пам'яті, мови, логічного мислення.

Хвороба Альцгеймера – одна з серйозних проблем сучасної охорони здоров'я, оскільки населення стрімко старіє. За оцінками фахівців, страждають від цієї хвороби близько 4 % населення розвинених країн у віці понад 65 років, а серед людей старше 80 років вона зустрічається у кожного третього.

Однак слід зазначити, що рання форма хвороби може початися вже після 40 років, і, найчастіше, в таких випадках вона носить спадковий характер. Найбільш ранній вік початку захворювання був зафіксований у 28-річного пацієнта. За деякими даними, жінки в 6-10 разів частіше ніж чоловіки страждають від цього захворювання.

Пацієнти відчувають проблеми, пов'язані з тимчасовою і просторовою орієнтацією, підбором слів під час розмови, що значно ускладнює спілкування, а також сприяє негативним особистісним змінам.

Поступове прогресування симптомів деменції призводить до абсолютної втрати хворим здатності до самообслуговування. Тривалість процесу розпаду психіки може тривати протягом декількох років, що призводить не тільки до страждань самого хворого, але також родини і близького оточення.

На сьогоднішній день лікування, що дозволяло б повністю подолати хворобу Альцгеймера, не розроблено. Однак існує ряд препаратів, використання яких дає можливість сповільнити прогресування захворювання, а також послабити симптоматику. До таких препаратів належать ліки для поліпшення розумових здібностей і пам'яті, а також ліки для усунення тривоги та депресії. Слід також відзначити важливість постійного догляду за такими хворими. Додатковими методами, що використовуються в лікуванні, є арт-терапія, іпотерапія, музикотерапія.

Довідка.

За словами головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з неврології Яноша Саноцького, у Львівській області зареєстровано понад 600 пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Однак слід зазначити, що частина хворих знаходиться  на обліку у психіатрів, по мірі наростання психіатричної симптоматики на пізніх стадіях захворювання. Щороку діагностується близько 80-85 нових випадків цієї патології.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ