Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

25 червня - Всесвітній день вітіліго

З 2011 року 25 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день вітіліго. Понад 100 мільйонів людей, хворих на вітіліго, страждають від соціальних упереджень та важкого психологічного тягаря, стають жертвами дискримінації через це захворювання. День 25 червня було обрано на відзначення пам’яті про видатного співака Майкла Джексона, який страждав на цю недугу до самої смерті у 2009 році. Повідомила прес-служба ЛОДА.

Основна мета заходів, що проводяться з ініціативи Фонду Досліджень Вітіліго (VR Foundation), полягає в підвищенні поінформованості щодо захворювання, покращенні заходів профілактики та лікування, поліпшенні якості життя хворих, зборі коштів для ґрунтовних досліджень патології.

Як повідомила експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з дерматовенерології Орися Сизон, на цей час у Львівській області на обліку перебуває 868 осіб, хворих на вітіліго. Найбільше зареєстровано пацієнтів у Бродівському, Жидачівському районах та місті Львові.  Відзначається переважання хворих чоловічої статі у всіх вікових групах.

Вітіліго - набута вогнищева депігментація шкіри без видимих трофічних і запальних явищ. При вітіліго меланоцити (клітини, які синтезують пігмент у шкірі) руйнуються, і на шкірі з’являються білі плями на різних частинах тіла (обличчя, губи, руки, ноги). Подібні ураження також можуть з’являтися на слизових оболонках (внутрішня поверхня рота і носа), сітківці ока. Волосся, яке росте на уражених ділянках, іноді стає білим. Суб'єктивних відчуттів (крім психологічного дискомфорту) при вітіліго немає. Хвороба може розпочатися в будь-якому віці, але в 70 % випадків — до 20 років.

Причина розвитку даного захворювання достеменно невідома. Найбільш поширеною є точка зору, що вітіліго є аутоімунним захворюванням,. Імунна система виробляє білки (цитокіни), які при вітіліго діють на меланоцити, внаслідок чого останні перестають продукувати меланін.  Є докази того, що сонячні опіки або емоційний стрес можуть бути пусковим механізмом для початку захворювання. Люди з іншими аутоімунними хворобами мають більше шансів захворіти на вітіліго. Діти батьків, які хворіють на вітіліго, є більш схильними до розвитку захворювання, тобто має місце генетична схильність

Не існує можливості передбачити перебіг цього захворювання. У деяких людей депігментовані плями не розповсюджуються, інколи зникають, а в інших прогресують, поширюються на інші ділянки тіла. Деякі люди скаржаться на розвиток нових депігментацій після фізичного або емоційного навантаження.

Основною метою лікування вітіліго є покращення зовнішнього вигляду шкіри. Триває пошук методів лікування, зокрема, використовується вузькоспектральна фототерапія (UVB 311nm), призначаються кортикостероїди, інгібітори кальциневрину тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ