Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

26 років тому Україна встановила дипломатичні відносини з Росією

Цього дня, 14 лютого 1992 року, після розвалу СРСР, були встановлено дипломатичні відносини між самостійними державами Україною та Російською Федерацією.
Фото з 24tv.ua.

Кордон з Російською Федерацією проходить на північному сході та сході України. Він вважається найдовшим у Європі.

У 1997  році президент Росії Борис Єльцин та президент України Леонід Кучма підписали Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Дію цього договору ще на 10 років продовжили у 2008 році.

Однак, за оцінками експертів, ці відносини ніколи не були рівноправними. Росія завжди намагалася встановити приховане домінування над Україною. Відтак «партнер» часто намагався вплинути на формування політичних еліт в Україні та економічну ситуацію. Наприклад, Росія декларуючи «дружбу і любов» продавала Україні газ за завищеними цінами і часто навіть вдавалася до шантажу.

У 2013 році Росія запровадила проти Україну торговельну експортну блокаду з метою змусити державну владу відмовитись від підписання договору про асоціацію з ЄС.

Стосунки між двома країнами стали критичними коли у 2014 році. Російська Федерація почала агресивну пропаганду та очорнення учасників подій на Майдані, які переросли у Революцію Гідності. Згодом Росія не лише відверто підтримала злочинний режим екс-президента України Віктора Януковича, але й прихистила у себе політика-втікача переховуючи його від правосуддя.

У березня 2014 року Російська Федерація із застосуванням армії окупувала Крим.

Тоді ж у березні у Верховній Раді зареєстровано законопроект про розрив дипломатичних відносин з Росією.

З початку збройного конфлікту на Донбасі Росія усіляко підтримувала та сприяла сепаратистам та терористам, підтримувала їх грошима та зброєю. Російські війська беруть активну участь у війні на Донбасі на боці самопроголошених республік. Окрім того, російські війська у серпні 2014 року обстрілювали з артилерії українських військових зі своєї сторони кордону.

У 2015 Верховна Рада своєю постановою класифікувала дії Росії у Криму та Донбасі як агресію відносно України. У новій військовій доктрині України, яку прийняли цього ж року, Російська Федерація була оголошена військовим супротивником.

Україні припинила військово-технічну співпрацю з Росією. З 1 січня 2018 року Україна запровадила біометричний контроль при перетині кордону.

На сьогодні Росія проводжує агресивну пропагадну та нав’язує своїм громадянам ненависть до України та Українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ