Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

27 травня - Міжнародний день розсіяного склерозу

Міжнародний день розсіяного склерозу відзначається щорічно 27 травня з ініціативи Міжнародної федерації товариств розсіяного склерозу. Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Метою заходів, що проводяться в цей день, є інформування населення та громадськості про ознаки, поширеність та складність лікування цього захворювання, об’єднання зусиль національних та міжнародних організацій, зокрема, пацієнтських, у пошуку джерел фінансування та розв’язання проблем хворих на розсіяний склероз.

Розсіяний склероз - це складне хронічне аутоімунне захворювання нервової системи з ураженням головного і спинного мозку, а саме мієлінової оболонки нервових волокон. Захворювання характеризується утворенням хаотично розсіяних вогнищ демієлінізації, в яких мієлін заміщується сполучною тканиною, що призводить до серйозних неврологічних порушень.

Вперше захворювання описав у 1835 році французький лікар Жан Крювельє, а у 1868 році французький невролог Жан-Мартен Шарко підсумував ознаки розсіяного склерозу та розробив його діагностичні критерії.

Розсіяний склероз - хвороба молодого віку, найчастіше початок припадає на третє-четверте десятиліття життя, рідко - друге, п'яте. Жінки хворіють частіше, ніж чоловіки.

Факторами ризику виникнення розсіяного склерозу вважається обтяжений сімейний анамнез щодо цього захворювання, інфекції, зокрема, спричинені вірусом Епштейна-Барра, наявність інших аутоімунних хвороб, жіноча стать, вік від 20 до 40 років. Початок хвороби може бути дуже різним: як бурхливим, так і настільки непомітним, що людина протягом довгого часу навіть не підозрює про її існування.

Розсіяний склероз посідає вагоме місце серед причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя. У важких випадках хворі на розсіяний склероз втрачають здатність ходити і говорити. Діагностика розсіяного склерозу на ранніх стадіях може бути утруднена, оскільки симптоми захворювання можуть періодично з'являтися і зникати, іноді навіть на місяці.

Симптоми розсіяного склерозу можуть значно відрізнятися в залежності від локалізації пошкоджених нервових волокон. Найчастіше захворювання проявляється такими клінічними ознаками як затерпання або слабкість однієї/кількох кінцівок або нижньої частини тіла; часткова або повна втрата зору, зазвичай на одне око, що часто супроводжується болем при рухах очима (ретробульбарний неврит); двоїння в очах або розмитість контурів; поколювання або біль у різних частинах тіла; тремор, порушення координації рухів або невпевнена хода; підвищена втомлюваність; запаморочення. Рідше спостерігаються такі симптоми як нечіткість мови, м'язові спазми чи спонтанні паралічі, по мірі прогресування захворювання можуть додаватися зміни у розумовій діяльності.

Вчасно розпочате фахове лікування розсіяного склерозу дає можливість запобігти загостренням, полегшити симптоми та сповільнити прогресування хвороби.

Довідково:

За даними, наведеними головним позаштатним спеціалістом департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з неврології Яношем Саноцьким, станом на початок 2017 року у Львівській області на обліку перебуває 1840 хворих на розсіяний склероз. Поширеність захворювання становить 76,1 випадку на 100 тисяч населення (для порівняння: за даними минулого року поширеність становила 74,2 випадку на 100 тисяч населення).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ