Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині проживає майже 2000 осіб із розсіяним склерозом

На Львівщині проживає майже 2000 осіб із розсіяним склерозом. Більше про захворювання розповіли у Львівській ОВА.
Фото з відкритих джерел

27 травня у світі відзначається Міжнародний день боротьби із розсіяним склерозом, хронічним захворюванням центральної нервової системи. Сьогодні у Львівській ОВА провели брифінг, протягом якого звернули увагу на важливість поінформованості громадян про цю недугу. 

Директорка Департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська зазначила, що розсіяний склероз уражає людей молодого віку. Якщо взяти жінок, то це вік від 20 до 35 років. Серед чоловіків – від 35 до 45 років.

“Відтак середній вік розсіяного склерозу становить 29-33 роки. Це працездатне населення, молоде населення. Це розквіт будь-якої діяльності: життєвої, професійної, соціальної”, - зазначила спікерка. 

Станом на 2022 рік, на обліку у Львівській області перебували 1698 пацієнтів із розсіяним склерозом, із яких вперше діагностовано недугу у 115-ти. Натомість у 2023 році - вперше захворювання виявили у 178 осіб. За словами Наталії Літвінської таке зростання чисельності пацієнтів зумовлено, як покращенням діагностики, так і тенденцією цієї недуги до зростання. 

Під час брифінгу керівниця Львівського обласного центру вивчення проблем розсіяного склерозу та інших демієлінізуючих захворювань Тетяна Негрич зазначила, що хвороба може також торкатися і дітей. Наймолодшому пацієнту їхнього центру 8 років. 

Спікерка також окреслила головні симптоми розсіяного склерозу, як-от: втрата зору, розлади ходьби та координації та навіть головний біль, який часто буває у багатьох людей. А тому при появі перших симптомів слід обов’язково звертатись до лікарів. 

“Це є діагнозом виключення, і ми його тільки ставимо при ретельному клініко-радіологічному обстеженні, тобто виконанні не тільки неврологічного огляду, але й МРТ-обстежень, а деколи і специфічних біохімічних аналізів”, - зазначила Тетяна Негрич.

Керівниця розповіла, що Львівська область стала другою областю України, де за кошти обласного бюджету забезпечується лікування певної кількості молодих пацієнтів новими високоефективними препаратами.

До брифінгу Львівської ОВА також долучилась пацієнтка Львівської обласної клінічної лікарні Олена Солило. “Найголовніше при цій хворобі - не опускати руки, триматися, бути завжди на висоті. Незважаючи на те, який ти вік маєш, із цим діагнозом можна жити. І в якому би стані не був, ти розумієш, що та хвороба така, що вона призводить до чогось гіршого кожного разу, і ти дивишся за собою. Але ти маєш з тим змиритися… Із цим живуть і з цим можна жити”, - поділилась Олена Солило. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ