Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

30 березня у Львові відкриється виставка творів іконопису «Від Тайної вечері до Воскресіння»

30 березня у Львівському національному музеї ім. Андрея Шептицького відбудеться урочисте відкриття виставки творів іконопису ХV – ХVІІІ ст. «Від Тайної вечері до Воскресіння», з нагоди спільного (одночасного) святкування Церквою Східною і Західною Воскресіння Христового. Про це сьогодні, 23 березня, повідомили організатори.

 

Ця виставка продовжує добру традицію, що практикується в  Національному музеї упродовж останніх років – презентувати напередодні найбільшого   християнського свята – Воскресіння Господнього відреставровані твори і водночас у такий спосіб звітувати перед громадськістю про свою працю, спрямовану на збереження, вивчення і популяризацію музейних цінностей.

Пропонована експозиція презентує п’ять тематичних груп пам’яток із фондів музею, об’єднаних темою Страстей і Воскресіння Господнього. Вони відображають основні події  Страсного тижня – від Тайної вечері, Розп’яття, покладення Спасителя до гробу до тріумфу Воскресіння та символіко-богословського осмислення Євхаристії, вираженого в сакральній традиції алегоричним зображенням Христа-Виноградаря («Спас- Виноградна Лоза»).

Увазі глядача буде представлено найцікавіші з мистецького погляду зразки кожної тематичної групи. Переважна більшість пам’яток раніше не виставлялись.  Так вперше експонується «Розп’яття з пристоячими» кінця ХV ст. з церкви у Чорноріках, що є найдавнішою збережненою українською іконою такого іконографічного типу,   рівно ж як і зразки українських плащаниць ХVІІ - початку ХІХ ст.

Відкриття виставки відбудеться 30 березня о 16.00 у Львівському національному музеї ім. Андрея Шептицького за адресою пр. Свободи, 20.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ