Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

31 липня – п’ята річниця смерті Ірини Калинець

Сьогодні, 31 липня, минає п’ять років відтоді, як внаслідок тяжкої і тривалої недуги, на 72-му році відійшла у вічність видатна українська письменниця, знана діячка дисидентського і правозахисного руху, обдарована художниця і відомий філолог Ірина Калинець (Стасів).

Ірина Калинець була знаною активісткою українського національного і правозахисного руху.

Серед друзів та соратників подружжя були відомі політв’язні В'ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Михайло Горинь, Стефанії Шабатури, Івана Геля та інші.

12 січня 1972 року була заарештована у Львові радянськими спецслужбами за «антирадянську агітацію та пропаганду». Заслання відбувала разом з чоловіком у селі Ундіно-Посєльє у Читинській області. Звільнили її 1981 року.

У 1990 році Ірину Калинець обрали депутатом Верховної Ради України.

З 2013 Міжнародний освітній фонд імені Ярослава Мудрого присуджує Премію імені Ірини Калинець за активну участь у громадсько-політичному житті України.

Довідка:

Ірина Стасів-Калинець (6 грудня 1940, Львів – 31 липня 2012 р., Львів) — українська поетеса, за фахом вчителька, діяч дисидентського руху, активістка українського національного і правозахисного руху, художниця, філолог. Дружина Ігоря Калинця.

1998 року за громадську діяльність її визнано «Героїнею світу» (США, Ротчестер), 2000 року — нагороджено орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ