Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

3D-технології допоможуть безпечно зняти ЧАЕС з експлуатації

Уряд Королівства Норвегія схвалив продовження проекту “Центр візуалізації зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС”.

Уряд Королівства Норвегія схвалив продовження проекту “Центр візуалізації зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС”. Про це повідомляє Євроінтеграційний портал.

ЦВЗЕ впроваджує сучасні технології віртуальної реальності, 3D моделювання та візуалізації для підвищення ефективності та безпеки проведення робіт на етапах зняття ЧАЕС з експлуатації.

“До прикладу, за допомогою ЦВЗЕ можна вирахувати дози опромінення персоналу при перевезенні відпрацьованого ядерного палива. Це допоможе правильно розташувати захисне екранування та розрахувати безпечний час виконання роботи”, — зазначили на сайті Чорнобильської АЕС.

Спеціалісти ЧАЕС, які навчались в межах проекту, візуалізують інформацію через детальну 3D модель об'єкту, де відбуватиметься робота. Модель містить у собі точне розташування обладнання, персоналу та інструментів у приміщенні. Згодом на основі обстежень у модель вносять картограму радіаційного забруднення. Модель готова до обрахунків.

Крім того, Центр дозволяє моделювати позаштатні та аварійні ситуації і заздалегідь готувати план реагування на них.

Також ЦВЗЕ використовують при проведенні періодичних інженерних і радіаційних обстежень, виконанні демонтажних робіт, зберігання та передачі інформації про об'єкти ЧАЕС. Її зможуть використати покоління фахівців, які працюватимуть на наступних і завершальних етапах зняття об'єкту з експлуатації, для інформування громадськості, а також для навчання персоналу.

Проект реалізують Чорнобильська АЕС та Інститут енергетичних технологій Норвегії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ