Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

42 мільйони гривень збитків від махінацій на енергетичній митниці

Правоохоронці викрили схему, яку організували посадовці Енергетичної митниці ДФС України та комерційні структури-імпортери скрапленого газу. Сума збитків сягнула 42 мільйонів гривень. За документами газ завозився для соціально-побутових потреб населення, а фактично реалізовувався на заправних станціях. Про це повідомив Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Отож, слідчим управлінням Головного управління Нацполіції у Харківській області було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) та ч.2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Слідчі слідчого управління поліції Харківської області та оперативники Управління захисту економіки в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури провели комплекс слідчо-оперативних заходів. Правоохоронці встановили, що посадові особи митниці, митного посту, а також комерційні структури та митні брокери були задіяні у схемі зловживань.

Так, комерційні структури розробили злочинну схему по імпорту скрапленого газу з території Російської Федерації. Завозився він начебто для соціально-побутових потреб населення, а реалізовувався на заправних станціях.

За певні «відкати» через митних брокерів посадовці Енергетичної митниці та митного посту дозволяли імпортерам проходити спрощену процедуру розмитнення. Зокрема, не відбиралися зразки імпортованого газу. Митне оформлення вантажів відбувалось у неробочий час, без сертифікатів якості на партію товарів. Сума «відкату» складала один долар США за одну тонну імпортованого скрапленого газу. Гроші перераховувалися на банківські картки посадовців митниці.

На даний час сума збитків становить понад 42 мільйони гривень.

Через митний пост Енергетичної митниці ДФС України, на якому тривають обшуки, імпортується найбільший обсяг скрапленого газу в порівнянні з іншими митними постами України.

За попередніми даними, упродовж 2015 року та по теперішній час на митну територію України з території Російської Федерації імпортовано скрапленого газу на суму понад 612 мільйонів гривень – нібито для соціально-побутових потреб.

Наразі слідчі слідчого управління поліції Харківщини спільно з представниками прокуратури Харківської області та оперативниками Департаменту захисту економіки разом з УЗЕ у Харківській області та експертами НДКЦ за участю бійців спецпідрозділу КОРД проводять санкціоновані обшуки на Енергетичній митниці ДФС України, її структурних підрозділах, на території митного посту та в офісах комерційних структур. Крім того, обшуки тривають і за місцем проживання фігурантів справи.

Обшуки проходять у Харківській області та у Києві.

На даний час вирішується питання щодо затримання фігурантів справи-учасників злочинної схеми в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ