Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Справа Василини» вже в суді: чи сяде депутат у в'язницю?

Йдеться про справу проти колишнього голови Грядівської сільської ради Михайла Василини, який є чинним депутатом Львівської райради від партії «Європейська солідарність» та якого обвинувачують у масштабних махінаціях із землею.
Михайло Василина, депутат Львівської районної ради від "Європейської солідарності".

Обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні після завершення слідства було передано до Жовківського районного суду Львівської області. Станом на даний час відбулося підготовче судове засідання. Розгляд справи по суті суд розпочне 28 серпня 2023 року. 

Нагадаємо: цим кримінальним провадженням займався відділ розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУ НП у Львівській області.

Слідство тримало понад двох років. Однак про підозру у махінаціях із землею її головному фігуранту - ексголові Гряди та двом землевпорядникам правоохоронці  повідомили лише в лютому 2023 року -  за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Мова – про «дерибан» земель Інституту біології тварин НААН України неподалік Львова,  головними «бенефіціарами»  якого стали сам «фігурант», його близькі родичі,  партнери по бізнесу.

Як повідомляло у попередніх публікаціях Гал-інфо, за даними майнового реєстру, Василина Михайло Ярославович станом на даний час  володіє правом власності на чотири земельні ділянки. Його дружина Василина Галина Василівна володіє правом власності щонайменше на шість земельних ділянок. Дочка - Василина Олена Михайлівна – однією земельною ділянкою. За керівником «фірми дружини Василини» Білоусом Віталієм Віталійовичем (йдеться про директора ПП «Центр європейського розвитку») зареєстровано сім земельних ділянок.

Йдеться, як правило, про земельні ділянки, кадастрові номери яких фігурують у вищеназваній кримінальній справі, та  які раніше, до «дерибану»,  були землями, що знаходилися в користуванні Інституту біології тварин НААН). Право власності на частину з них було зареєстровано на підставі рішень Грядівської сільської ради, ухвалених наприкінці каденції Михайла Василини.  Інша категорія – це земельні ділянки, які також були «роздані» головою Грядівської сільради наприкінці каденції, однак не собі, не родичам, а «стороннім» місцевим жителям. Однак які надалі були скуплені «роздавачем земель», його дружиною, іншими «близькими особами»  за «смішні» ціни.

На окрему увагу заслуговує майно сина ексголови сільради - Василини Віталія Михайловича, який у період слідства був обдарований маєтком майже 250 квадратів та став власником низки земельних ділянок. Йдеться, зокрема, про шість земельних ділянок, підставою для держреєстрації яких  стали рішення Грядівської сільської ради, ухвалені у листопаді 2020 року (наприкінці каденції Михайла Василини).

Тепер щодо обвинувального акту у кримінальній справі, що був переданий до Жовківського райсуду. Окрім Михайла Василини, у ньому як обвинувачений фігурує ще одна особа -  Шведа Іван Богданович (бувший інженер-землевпорядник).

З відкритих джерел також відомо, що дану справу розглядатиме суддя Жовківського суду Володимир Мікула. Державним обвинувачем у ній є Львівська обласна прокуратура. Потерпілим - Інститут біології тварин НААН України.

Також відомо, що паралельно з цією кримінальною справою в Жовківському райсуді триватиме розгляд  ще однієї пов'язаної із Михайлом Василиною  справи. Вона була розпочата за позовом Василини та ще чотирьох осіб (позов, до речі, був поданий до суду через два дні після одержання підозри екс-головою Грядівської сільської ради). Мова – про позовну заяву до Львівської районної ради Львівської області, Львівської районної державної адміністрації та Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України - з вимогою  визнати недійсним та скасувати державний акт на право постійного користування землею за Інститутом біології тварин. Розгляд цієї цивільної справи здійснює суддя Жовківського райсуду Мар'яна Олещук.

За наявною інформацією, даний  позов стосується тих самих земель (на даний час «роздерибанених»), що фігурують у кримінальній справі проти Михайла Василини. У разі, якщо суд позовні вимоги  задовольнить і цивільна справа буде виграна, обвинувачені матимуть реальну можливість уникнути кримінальної відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ