Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

5 положень Основного закону, які порушуються найчастіше

Кожне покоління українських політиків намагається змінити Конституцію. Вони кажуть, що це в інтересах держави, але дбають лише про свої приватні інтереси. Партія “Наш край” нагадала про 5 статей Конституції України, які найчастіше порушуються владою.

Українська Конституція сильна та справедлива. Але чиновники та політики часто не дуже сумлінно послуговуються Основним законом.

Соціальна політика. Стаття 1 каже, що “Україна соціальна держава”, стаття 22, що “При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод”. А на ділі уряди щороку скорочують пільги. Останній приклад – так звана монетизація пільг на проїзд, коли замість права безкоштовно пересуватися міським транспортом, люди отримали 30 поїздок на місяць. Минулого року Міністерство соціальної політики почало по новому рахувати внутрішньо переміщених осіб та штучно скорочувати їхню кількість. Тоді правозахисники заявили, що для підтвердження статусу ВПО були впроваджені антиконституційні законодавчі акти та постанови, так ще й перевірки для цього підтвердження проводяться з порушеннями прав людини. 

Стаття 46 каже, що “Громадяни мають право на соціальний захист... у старості”. А пенсійна реформа тільки підвищила пенсійний вік, а не захистила пенсіонерів.

Охорона здоров’я. Стаття 3 каже, що “Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. А стаття 49 каже, що “Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування”. Ці статті постійно порушуються урядами, особливо МОЗом та Мінсоцполітики. Медицина стала фактично платною й при цьому найвідсталішою в Європі, а соціальна допомога перетворилася на подачки. Медична реформа тільки перерозподіляє кошти, а не закуповує нове обладнання та підвищує фаховий рівень медиків.

Освіта. Стаття 53 нам каже, що “Кожен має право на освіту”, а також що “Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах”. А в нас все стало за гроші – від садочка до інституту! Тут внеси в фонд, тут заплати за підручники, а тут скиньтесь на пластикові вікна, щоб ваші діти не хворіли. Нові правила Міносвіти змусили першокласників, які живуть не за місцем реєстрації, вчитися далеко від дому.

Національне багатство. Стаття 13 каже нам, що “Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу”. Але Уряд та “Нафтогаз” продають українцям український газ не за собівартістю, а постійно піднімають тариф та хочуть продавати газ за закордонними цінами.

Стаття 14 каже, що “Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави”. Але політки не тільки не впорядковують земельний кадастр та не захищають українську землю, вони готові почати її продаж іноземцям без будь-яких соціальних та економічних зобов’язань. 

Судова система. У статті 8 йдеться про те, що “В Україні визнається і діє принцип верховенства права”. А у нас діє тільки право сильного та заможного! У нас суди майже не виносять виправдувальних вироків, прокуратура досі функціонує як репресивна машина. Та й самі політики вже тричі змінювали Конституцію під свої політичні потреби, а не заради правової необхідності.

Ще не висохли підписи під українською Конституцією 1996 року, як розпочалися розмови про необхідність її переписати. 

Свого часу це назвали «політичною реформою», потім «конституційною реформою», «скасуванням реформи» тощо. Громадяни вже заплуталися, яка форма правління нині діє – президентсько-парламентська чи парламентсько-президентська.

На сьогодні кілька політичних сил, як владних, так і опозиційних заявили, що розроблять або нову Конституцію, або зміни до неї.

Інші країни мають різний досвід ухвалення Конституції. Наприклад, Сан-Марино живе за Конституцією 1600 року. Конституція Ісландії написана громадянами, які обрані навмання. В Ізраїлі конституція досі в процесі розробки. А Великобританія її не має взагалі. Але різність конституційних традицій не заважає згаданим країнам успішно розвиватися. Головний секрет успіху – усі поважають Конституцію та діє верховенство закону. А якщо ти політик – то до тебе особлива увага та вимоги!

Українська влада повинна навчитися виконувати Конституцію. Тоді повернеться довіра до судів, державних органів влади та політиків. Лише після цього можна говорити про можливість удосконалення Конституції. Зміни заради самих змін принесуть лише чергове розчарування громадян.

"Наш край" теж виступає за модернізацію Конституції. Потрібне чітке розмежування повноважень між Президентом та Урядом, прописати права та обов’язки об’єднаних територіальних громад та інших регіональних влад, доробити судову реформу, ліквідувати депутатську недоторканність. Але, насамперед, чиновники та політики мають продемонструвати повагу до чинного Основного закону. Партія закликає політиків та чиновників почати жити за Конституцією. А зміни вносити вже після того, як конституційні положення будуть безумовно виконуватися.

Основний закон поважається тоді, коли безумовно виконується всіма.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ