Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

70 народних депутатів прогуляли онлайн-засідання комітетів, - КВУ

Комітет виборців проаналізував показники відвідування засідань комітетів Верховної Ради України за період 2-16 лютого 2022 р. Початково в цей час народні депутати мали працювати у пленарному режимі, однак згодом засідання ВР було замінено на роботу в комітетах.
Верховна рада України

За даними КВУ 71 народний депутат був відсутній на засіданнях комітетів. При цьому варто відзначити, що частина засідань комітетів відбувалася у форматі відеоконференцій (онлайн) або ж депутатам, які не могли бути фізично присутні на місці, була надана можливість долучитися до роботи дистанційно.

Ймовірно, частина народних депутатів могли пропустити засідання через те, що не перебували на той момент в Україні. До прикладу, ЗМІ повідомляли, що за кордоном перебували Ю. Льовочкіна (пропустила засідання Комітету з питань зовнішньої політики 8, 15 та 16 лютого), В. Новинський (пропустив засідання Комітету з прав людини 16 лютого), Н. Королевська (пропустила засідання Комітету з питань соцполітики 9 лютого), В. Столар (пропустив засідання Комітет з питань аграрної політики 2 та 16 лютого), І. Кива (пропустив засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності 16 лютого). 

Колишній член фракції "Слуга Народу" О. Юрченко, якого підозрюють в отриманні хабаря, був відсутній 8 лютого на засіданні Комітету з питань енергетики (за даними ЗМІ депутат міг перебувати на той час на відпочинку в Домініканській республіці). Член фракції "Слуга Народу" Сергій Кузьміних, якого підозрюють в отриманні хабаря, пропустив 2 лютого засідання Комітету з питань здоров’я нації. Голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія не був присутній на закритому засіданні Комітету з питань нацбезпеки 1 лютого. 
Серед інших відомих політиків, які проігнорували роботу в Комітетах: І. Палиця, О. Дубінський, Ю. Тимошенко, О. Довгий, В. Медведчук.

Серед комітетів із найнижчими показниками відвідування – Комітети з питань соціальної політики, енергетики, зовнішньої політики. Натомість найвищі показники відвідуваності у Комітетах ВР з питань цифрової трансформації, правової політики та освіти і науки. 

"Головним аргументом щодо відмови від роботи в сесійному форматі на користь роботи в комітетах було зростання захворюваності серед депутатів. Адже засідання комітетів, на відміну від пленарних засідань ВР, можуть проводитися у дистанційному форматі. Однак навіть за таких умов значна частина депутатів фактично прогуляли роботу. У деяких комітетах були відсутні 25-35% депутатів. Це при тому, що для роботи в Комітеті було достатньо взяти смартфон та мати доступ до мережі Інтернет, навіть перебуваючи на відпочинку", – зазначив голова КВУ Олексій Кошель. 

Дані наведені з урахуванням офіційної інформації із вебсайтів комітетів Верховної Ради. Кількість депутатів, які пропустили засідання комітетів, може бути дещо більшою, оскільки інформація щодо відвідування за окремими парламентськими комітетами станом на 17 лютого не оприлюднена.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ