Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Буковині рятують «лебедине озеро»

У Буковинському селі Чортория рятують "лебедине озеро". Щороку тут зимують лебеді-шипуни. Вони мають прилетіти сюди з дня на день. Тільки зупинитися їм поки ніде. Водоймище, яке не замерзало навіть у найлютіші морози, пересохло, коли під час паводку велика вода прорвала дамбу. Зараз озеро усіма силами намагаються відновити.

Останні років двадцять лебеді-шипуни прилітали зимувати на озеро в селі Чортория. Воно єдине в радіусі ста кілометрів не покривалося льодом навіть у сильні морози. Але цьогоріч білим красеням летіти нікуди. Влітку під час повені прорвало дамбу, вода пішла, тепер озеро зникло.

Олексій Плешко, житель села Чортория: «Не знаю, прилітали сюда вони на зиму, тепер ця вода прорвалася, тепер не мають куди прилітати, та й не знаю, чи будуть цієї зими. А так вони вже роки зимували тут».

Екологи запевняють: від повені постраждали всі 5 озер орнітологічного заказника, але найбільше "лебедине". Його дно - під метровим шаром бруду, каменів, піску і гілок.

Володимир Солодкий, заступник начальника управління охорони навколишнього середовища в Чернівецькій області: «Якщо тут не буде води, то відповідно, їм взагалі не буде де мешкати. Тобто, становище буде їхнє катастрфічне. Якщо вони прилетять і не буде місця, де їм проживати, вчасно і почнуться морози, то відповідно, це грозить їм загибеллю».

Місцеві жителі вже бачили 3 пари лебедів. Решта, - а птахів тут зазвичай зимує майже півтори сотні, - прилетять в середині жовтня. Щоб їм було де перезимувати, працівники управління водного господарства закінчують будівництво дамби і розчищають теплі підземні ключі, що наповнюють озеро. Розраховують впоратися до терміну.

Ян Дзюба, начальник Дністровсько-Прутського управління водних ресурсів:
«Якщо буде потреба, ми в 2 рази збільшимо техніку, яка працює на цьому ставі, і за 2-3 тижні ми можемо відновити повністю. Розчистити ложе цього ставу і почати набирати воду».

Всі роботи на "лебединому озері" поки що здійснюються в борг. 50 тисяч гривень, виділених з природоохоронного фонду області, дотепер не надійшли.

Навіть якщо дамбу встигнуть звести, а підземні джерела наповнять колишнє озеро, лебедям все одно доведеться не солодко. Адже разом з водою зникла вся риба та водорості.
Тому їсти птахам буде нічого, особливо взимку. Голова сільради Іван Загарія вже думає - де взяти корм для білих красенів.

Іван Загарія, голова сільради села Чортория: «Я хвилююся за них, звичайно, ми поділимося із лебедями, я думаю, що центнер кукурудзи я віддам також для лебедів».

Але екологи запевняють – тепер найголовніше, щоб лебедям було куди летіти, а корм - знайдуть. Тут вже почали збирати по всій окрузі зерно, кукурудзу і навіть прострочені макарони, передають Подробности-ТВ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ