Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

77% біженців на Львівщині взагалі не оплачують своє проживання

Найбільше вимушено переміщених осіб (ВПО) прибули до Львова у березні і майже половина із них планує перебувати на Львівщині до можливості повернутися додому.

Наскільки ВПО задоволені умовами проживання та які потреби мають, – на замовлення Ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” Дослідницька агенція Fama дослідила проблеми та потреби переселенців, які проживають у Львові та області.

Львівська область стала ключовим українським регіоном, що надав прихисток вимушеним внутрішнім переселенцям (ВПО), які покинули свої домівки через вторгнення Росії в Україну. За загальними оцінками, від початку війни Львів і Львівщина прихистили близько 450-500 тис. ВПО.

Щоб зрозуміти потреби переселенців та те, наскільки їм відповідає підтримка, яку надають органи влади, гуманітарні організації та волонтерські ініціативи, Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля” за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження” розпочав проєкт “Експрес-картування потреб ВПО у Львівській області”:

“У якийсь момент після початку війни ми зрозуміли, що саме Львів стає епіцентром переселення людей із небезпечних регіонів, – розповідає Наталія Андрусевич, директорка РАЦ “Суспільство і довкілля”. – Більше того, він приваблює багато соціально активних людей, які не сидітимуть без діла. Саме тому ми вирішили, що не можна залишатись осторонь, що потрібно зробити якийсь свій внесок, щоб переселенцям було тут комфортно”.

Перший етап проєкту – дослідження потреб ВПО – на замовлення РАЦ “Суспільство і довкілля” реалізовує Дослідницька агенція Fama:

“10 мільйонів українців покинули свій рідний дім через війну росії з Україною. Хтось поїхав у сусідню область, хтось – за океани. Нам потрібно зрозуміти, як вони почуваються та який реальний запит вони мають, аби допомога, яку їм надають на різних рівнях (від волонтерів, влади та світу) була максимально корисною та такою, що справді спростить їм життя,” — говорить керівниця Дослідницької агенції Fama Мар’яна Малачівська.

У дослідженні з’ясували, що найбільше вимушено переміщених осіб (ВПО) прибули до Львова у березні – це 59% опитаних. Найчастіше люди зупинялися у Львівському районі – а саме у Львові, Винниках, Брюховичах, Жовкві. Таких – 42% опитаних. 

Серед респондентів-ВПО жінок на Львівщині — 73%, чоловіків —  27%. 49% ВПО, які тимчасово зупинилися у Львівській області  мають дітей дошкільного та / або шкільного віку. 10% із тих, хто втік від війни до Львова та області, мають інвалідність.

75% із тих переселенців, хто мав роботу, відчули зміни у своїй зайнятості з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Більшість із них втратили роботу.

У кожного четвертого ВПО, який переселився на Львівщину,  житло знищене або пошкоджене. Станом на квітень чверть опитаних (25%) ВПО досі не визначились, що робити далі і не мають планів на  майбутнє. 17% планують повернутись у населений пункт, де проживали до повномасштабного вторгнення РФ. 40% планують перебувати на Львівщині до можливості повернутися додому. 10% планують залишитися жити на Львівщині у довгостроковій перспективі.

На момент опитування 58% респондентів проживали у спеціальних шелтерах: це школи, гуртожитки, гуманітарні штаби, доми молитв, лікарні, санаторії тощо. Натомість 21% ВПО на Львівщині поселились у помешканнях друзів, родичів чи волонтерів, 10% респондентів орендували приміщення на довготривалий період, 4% – на короткий термін. У хостелах та готелях проживало 2% респондентів, у власному помешканні – 1%.

Водночас 77% опитаних ВПО відповіли, що не оплачують своє проживання взагалі, 14% оплачують житло частково, 9% – повну суму. 83% опитаних переселенців задоволені умовами свого проживання на Львівщині.

Серед матеріальних потреб внутрішніх переселенців найбільш важливими виявилися медичні послуги, фінансова підтримка та забезпечення продуктами харчування. Серед професійних потреб – продовжити навчання дітей, своє власне таі робота за фахом. Можливості перенесення або відкриття нового бізнесу, а також перекваліфікація, були важливими для меншої кількості опитаних.

Серед нематеріальних потреб опитані вважали найбільш важливим наявність інформації про доступну допомогу. Трішки менше пріоритету надають інтеграції у місцеву громаду, доступу до церкви, психологічній підтримці та доступу до гуртків, навчальних курсів, спортивних секцій тощо. 

Про громадські ініціативи, організовані переселенцями, знають лише 11% опитаних (35% із них залучені до громадської активності). Про громадські ініціативи, організовані місцевими мешканцями для переселенців, знають лише 12% опитаних ВПО (33% із них залучені до ініціатив). 

Наступним етапом проєкту буде аналіз результатів дослідження і співставлення виявлених потреби з підтримкою, яку надають органи влади, гуманітарні організації та волонтерські ініціативи. Після цього команда РАЦ “Суспільство і довкілля” розробить рекомендації, що зробити, щоб потреби і дії відповідали одне одному.

ДОВІДКА

Дослідження проведено в рамках проєкту  Ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” “Експрес-картування потреб ВПО у Львівській області» за підтримки Європейського Союзу  та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety Дослідницькою агенцією Fama.

Опитування проводилось методом “face-to-face” інтерв’ю у період з 16 по 20 квітня 2022 року. Загалом було опитано 433 ВПО, які зупинились у населених пунктах Львівської області, віком від 18 років. Максимальна теоретична похибка репрезентативності вибірки становить 5%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ