Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

Багатьом хворобам ми можемо запобігти. У Всесвітній день здоров’я МОЗ України нагадав про прості речі, які захищають від хвороб і подовжують життя.

Здоровий сон

Щонайменше 7 годин сну щоночі допоможуть уникнути діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску, збільшення ваги та ожиріння, порушення імунної системи, погіршення психічного здоров'я, депресії. Зверніть увагу, молодь та люди з хронічними захворюваннями мають спати 8-10 годин на добу, а діти різного віку - від 9 до 17 годин.

Правильне харчування

Дотримуйтесь простих правил, які дозволять зберегти здоров’я і жити довше:

- контролюйте калорійність їжі та ваги;

- споживання корисні продукти із різних груп (овочі і бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки; нежирне м’ясо та птиця, риба, яйця, горіхи та насіння; молоко, йогурт, сир, переважно із помірним вмістом жиру);

- вживайте менше солі, цукру та жирів;

- дотримуйтесь оптимального режиму харчування (сніданок протягом першого часу після підйому, обід та вечеря не пізніше трьох годин до сну; інтервал між основними прийомами їжі не перевищує три з половиною – чотири години; протягом дня один-два перекуси).

Крім того, рекомендуємо пити достатньо рідини. Норма рідини в день для дорослої людини - 4% від загальної маси тіла, тобто 2800 – 3000 мл/день при вазі 70-75 кг.

Активне життя

Лише 30 хвилин фізичних вправ в день суттєво зменшать ризик інсульту, діабету та раку, продовжать тривалість та якість життя, покращать настрій і самооцінку.

Навіть поза межами тренувань будьте активними: піднімайтесь сходами, гуляйте у парку тощо. До речі, навіть прибарання - це фізична активність. Якщо ви працюєте сидячи, то робіть перерви і пятихвилинні розминки впродовж робочого дня.

Без сигаретного диму

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися.

Вакцинуйтесь самі та вакцинуйте своїх дітей

Вакцинація – найдієвіший спосіб попередити інфекційні захворювання. Вакцини, що входять до національного календаря щеплень, закуповуються за державний кошт і надаються безоплатно. Ми також закуповуємо вакцину від дифтерії та правця для дорослих.

Не вірте міфам про вакцинацію - дбайте про своє здоров'я.

Не займайтеся самолікуванням

Телереклама, поради друзів, родичів чи провізорів - це погані приписи для вашого здоров’я. Такі ліки можуть не лише не допомогти, але й нашкодити. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад на форумах – зверніться до лікаря!

Оберіть свого лікаря

Розпочалась національна кампанія з вибору лікаря - терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Фахівець, якому ви довірите своє здоров’я, буде не лише вирішувати проблеми зі здоров’ям, а й консультуватиме щодо профілактики захворювань, допомагатиме позбутись шкідливих звичок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ