Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Дрогобицьку онколікарню хочуть перевести до Стебника. Колектив обурений

Дрогобицьку міську лікарню № 3 (онкодиспансер) хочуть реорганізувалти і перевести до Стебника. Колектив лікарні вважає, що це означає, фактично, ліквідацію лікарні та знищення онкологічної служби не тільки м.Дрогобича та району, а і навколишньої зони- Трускавця, Борислава, Самбора, Ст. Самбора, тобто колишньої Дрогобицької області. Про це йдеться у зверненні до громадськості, розміщеному на сайті «Дрогобич інфо», яке розповсюдили працівники лікарні.

Як йдеться у зверненні, онковідділ на 20 ліжок був створений в 1948р. на базі Дрогобицької обласної лікарні. У 1952р. був реорганізований в Дрогобицький обласний онкологічний диспансер на 100 ліжок: з них 60- онкохірургія, 40 – онкогінекологія, в т.ч. 20 – радіологічних. Після територіальної реформи 1959 року (ліквідація області) диспансер отримав статус міжрайонного, у якому проіснував до 2001року і в попередні роки був реформований в номерну міську онколікарню №3 на 60 ліжок (стаціонар, поліклініка, лабораторія, кабінет рентгенотерапії). Територія, ку обслуговує лікарня, складає 1213 кв.км і простягається з півночі на південь 48 км, з сходу на захід 60км. Відстань від обласного центру біля 100км. Половина території вкрита лісовими масивами, протікають річки Стрий, Бистриця, Тисмениця. На території району розміщені 76 населених пункти. З них два селища міського типу Підбуж та Меденичі. По географії лікованих хворих, по звітних даних за 2010р. "Дрогобицька зона" складає 88%, ліковані хворі по м.Дрогобичу – 45%.

Медики стверджують, що Дрогобицька міська лікарня № 3 розташована в найбільш сприятливій зоні координації взаємозв’язку зі всіма медичними установами міста та іншими населеними пунктами, оскільки Дрогобич має розвинену транспортну мережу(автомобільний та залізничний транспорт). Це дає змогу своєчасно проводити діагностику та лікування онкологічних захворювань, консультацію хворих в інших установах та проведення інших необхідних діагностичних обстежень. Значна медична допомога онкохворим надається на дому лікарями - онкологами та патронажними медсестрами, яка тісно пов’язана із дільничною службою. Лікарня розміщена у будинку, який у ХІХ ст. був побудований лікарем Козловським, як лікарня для громади м.Дрогобича та району.

При розрахунках забезпеченість онкологічними ліжками складає – 2, 52 на 10 000 населення. Обласний показник - по Україні – 2, 7 (по даних Бюлетеня раку за 2008р).

В ДМЛ № 3 (онкодиспансер) функціонують наступні структурні підрозділи та лікувально-діагностичні кабінети – поліклініка на 50 відвідувань в зміну, стаціонарне відділення – 60 онкологічних ліжок, рентген-діагностичний кабінет, мамографічний кабінет, рентгентерапевтичний кабінет (наявні 3 апарати для короткофокусної, півглибокої та глибокої рентгентерапії), клінічна та цитологічна лабораторії, патогістологічна лабораторія, яка підпорядкована ЛОПАБ, ендоскопічний кабінет, харчоблок (в якому готується їжа і для інфекційного відділення на 40 ліжок Дрогобицької дитячої лікарні), пральня, котельня, морг, два гаражі. На балансі установи знаходиться три будівлі загальною площею 2147 м кв., стан будівель відносно задовільний, потребують ремонту.

В лікарні наявні два кабінети рентгенотерапії, які відповідають ГОСТам радіаційної безпеки. Монтаж наявних апаратів на новому місці неможливий.

Штат лікарні укомплектований згідно наказу № 33 від 23.02.2000р. по крайньому мінімуму. Штатна чисельність становить - 95, 75, в т.ч. лікарів стаціонару 5, 5 посади, з них - вища категорія(80%).

По звітних даних за 2010р. всього по установі виконано операцій – 995, з них по стаціонару 533, з анестезіологічним забезпеченням 329, оперативна активність (до всіх вибувших) – 32, 6.

Річний кошторис за 2010р. складає 2 млн.502тис.590грн. – фонд зарплати складає 83% до кошторису, потреба в бюджеті на 2011р. при умові 100% фінансування зарплати – 2млн.874тис.грн., при затвердженому бюджеті – 2млн.464тис.грн. (затверджено 80% від потреби фонду зарплати).

ВОЗ виконавчих органів Дрогобицької міської Ради розміщене в м.Дрогобичі. На території міста розміщено 13 медичних установ, в районі 5 дільничих лікарень, 10 лікарських амбулаторій, 46 ФАПів. Між медичними установами працює стійкий телефонний зв’язок, в лікарні наявна інтернет-мережа на 4 робочих місця. Радіус медичного обслуговування населення 120 км і 80 км, транспортна доступність 1, 5-2 год.

З 1998р. в лікарні функціонує популяційний та лікарняний канцер-реєстри, які щороку оновлюються.

В листопаді 2010р. була перевірка комісії МОЗу, яка перевіряла стандарти надання спецілізованої онкодопомоги – у висновках комісії зауважень до роботи установи не було. Рекомендовано покращити матеріально-технічну базу.

Адміністрація міста в зв'язку з проблемами міського бюджету наполягає на переводі лікарні у Стебницьку міську лікарню, при цьому нібито звільняться якісь кошти, а головне, будова та територія навколо неї, яка, на нашу думку, є ласим шматком для майбутньої приватизації.

При переведенні Дрогобицької міської лікарні № 3 в Стебницьку міську лікарню втрачається статус лікарні, як юридичної особи, що суперечить статті 49 діючої Конституції України.

Що таке Стебник? Стебник – депресивне місто, розміщене в екологічно небезпечній зоні. Саме місто розміщене на пустотах, які утворилися в результаті активного видобування калійної солі. Ці пустоти неодноразово давали просідання ґрунту, що становить небезпеку для самих мешканців міста і що неодноразово обговорювалося на всіх рівнях влади, включаючи Верховну Раду. Стебницька міська лікарня була побудована, як мед.санчастина калійного комбінату і ним повністю утримувалася доти, поки він існував. А він припинив своє існування майже 20 років тому, і лікарня фінансується на кошти місцевого бюджету, так само як і наша. Підготовка приміщень для переводу ДМЛ №3 також буде вимагати чималих матеріальних витрат та часу.

Стебник є транспортним тупиком, який з'єднаний з Дрогобичем єдиною дорогою, яка малопрохідна влітку і практично непрохідна взимку.

Також виникає питання про переведення не тільки хірургічних ліжок, але й лабораторної служби (клінічної, цитологічної, патогістологічної лабораторій), відділення променевої терапії та діагностики, що вимагатиме значних капіталовкладень.

При переводі планується амбулаторну службу залишити у м.Дрогобичі(де?), що означає порушення або навіть і втрату зв'язку між поліклінікою та стаціонаром.

На реконструкцію кабінетів рентгентерапевтичних і рентгендіагностичних апаратів були залучені великі кошти і ці кабінети відповідають нормам радіаційної безпеки. Без променевого устаткування онкологічна допомога хворим буде неефективною.

Необхідно демонтувати лабораторні апарати, обладнання та приведення їх до нормативів використання (клінічна, цитологічна) лабораторії. Все це приведе до значного погіршення організації проведення досліджень та погіршення умов для онкологічних хворих та хворих, яким необхідне уточнення діагнозу.

«На який взаємозв’язок можна розраховувати при такому віддаленні спеціалістів-онкологів від онкохворих і лікувально-профілактичних закладів м.Дрогобича? На кого ляже відповідальність за цих знедолених онкологічних хворих, яким не буде своєчасно надана медична допомога?», – обурюються медики.

Вони просять детально проаналізувати і вирахувати скільки додаткових матеріальних витрат необхідно на монтаж в непридатних приміщеннях існуючого і необхідного устаткування. Скільки це займе часу і коштів, чи залишаться ці апарати придатними для користування, і чи буде економічно виправданий такий перевід?

Найактуальнішою соціальною проблемою постає онкологічна захворюваність, яка з року в рік зростає. Насторожує те, що злоякісні пухлини стали більше уражати молодий, працездатний, вік людей. Масові профілактичні огляди населення не те що обмежені, але майже припинились. Діагностика страждає через її дороговизну та недостатність коштів у населення.

«Шановна громада м. Дрогобича! Весь колектив впевнений і сподівається на Ваше розуміння, підтримку та допомогу стосовно доцільності переводу ДМЛ №3 з м.Дрогобича у Стебницьку міську лікарню. Вдячні будемо ми і наші хворі за Ваше позитивне рішення, щодо нашого звернення», – йдеться у зверненні.

«Дрогобич інфо»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ