Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кількасот мільйонів гривень потрібно аби відбудувати історичну частину Харківської міськради

1 березня у будівлю Харківської міської ради на вулиці Сумській поцілили дві російські ракети. Внаслідок цього злочину росії тоді, на жаль, загинуло 29 осіб. Значні руйнування отримала і сама історична будівля, яка є пам'яткою культури.

Як інформують в Мінкультури, після обстрілу з будівлі вивезли все, що залишилося вцілілим — значну частину архіву та деяку оргтехніку. Для відновлення історичної будівлі необхідно близько 200 мільйонів гривень. На жаль, такої суми немає у Харківської області, тож об'явлено збір коштів до якого може долучитись кожен. 

Про історичну будівлю.

Харківська міська рада та інші центральні муніципальні органи влади розташовані на Майдані Конституції — центральній площі Харкова, яка виникла одночасно із заснуванням міста. Майже кожна будівля на площі є пам’яткою історії та архітектури.

Майдан Конституції — знакове для харків’ян місце. Це справжнє серце міста, від якого розходяться основні артерії Харкова, а також місце політичних та культурних зборів. Саме тут 2014 року під час Революції гідності відбувався харківський Євромайдан.

Першу будівлю, яка була розташована на місці Харківської міської ради, побудували у 1885 році за проєктом архітектора Михалівського для міської думи, але вона була значно меншою та замість теперішньої башти була двоповерхова будівля.

Вигляд, близький до сучасного, будівля міської ради отримала у 1932 році після реконструкції, що виконали архітектори Троценко та Пушкарьов. 

Під час Другої світової війни центральна частина будівлі була повністю зруйнована, тому реконструкція 1947-1950 років — це, по суті, нова будівля, якій архітектори Пети, Чеботарева, Костенко та інженер Харламов надали сучасний вигляд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ