Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Аграрії Львівщини активно нарощують посівні площі під олійними культурами

Аграрії Львівщини активно нарощують посівні площі під олійними культурами на фоні скорочення посівів під зерновими. У порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення росії на територію України, загальна посівна площа під зерновими та зернобобовими у Львівській області скоротилась на 4%.

Про це повідомили в департаменті агропромислового комплексу Львівської ОВА з посиланням на дані головного управління статистики у Львівській області.

«Зміна посівних площ відбувається під впливом зміни ринкової кон’юнктури. Падіння цін на кукурудзу та деякі інші культури відбулось через проблеми із логістикою при одночасному зростанню собівартості продукції через подорожчання ресурсів. Аграрії зараз роблять акцент на культурах, ціни на які гарантують маржу, цим обумовлене зростання площ під соєю та ріпаком», - коментує ситуацію Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Лідером за темпами зростання посівних площ останні 4 роки залишається гречка, її посіви з 2020 року збільшились в 2,5 рази. Попре це, гречка залишається нішевою культурою для Львівщини, її частка в загальній площі посівів не перевищує 2%. 

На другому місці за темпами зростання посівів знаходиться соя, площі під цієї культурою почали збільшуватись ще до повномасштабного вторгнення. У 2023 році за даними статистики під соєю в області засіяно понад 116 тис. га, що складає 28 % від загальної площі в на 43% більше, ніж у 2020 році.

Площі під кукурудзою, на яку в загальних посівах припадає 17% також залишаються більшим, ніж у 2020 році, але кукурудза разом із пшеницею, житом, вівсом та ячменем увійшла в перелік культур, площі під якими зменшились у 2023 році.

Натомість площі під ріпаком помітно зросли саме у 2023 році, після впевненого падіння з 2021 року. Станом на сьогодні ріпак займає понад 13% в загальній площі посівів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ