Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На підтримку аграріїв на деокупованих територіях виділили майже 800 млн грн

У 2024 році передбачена безповоротна фінансова допомога українським аграріям на деокупованих територіях. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Фото - ЛОДА

Державну та міжнародну допомогу аграріям обговорили учасники круглого столу «18 місяців війни. Збитки агросектору та перспективи відновлення галузі». Захід організовано Всеукраїнською аграрною радою за підтримки Програми USAID АГРО.

У засіданні взяли участь перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, Голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, народні депутати, представники громадських аграрних спілок, бізнес-асоціацій.

Як зазначив Тарас Висоцький, на сьогодні підтримка фермерів включає безпосереднє фінансування та ресурсну допомогу насінням, добривами і тд. Найбільш дієвою для фермерів є фінансова підтримка з розрахунку на гектар. Така допомога планується з наступного року за кошти Європейського Союзу.

«В проєкті Держбюджету на 2024 рік заплановані виплати на підтримку аграріїв на деокупованих територіях – майже 800 млн гривень. Це 20 млн євро, наданих Україні ЄС. Це безповоротна допомога для сільгосппідприємців», - зазначив Тарас Висоцький.

Він відзначив, що оформити таку допомогу фермери можуть через Державний аграрний реєстр. Основна умова - зареєстровані права власності або оренди на землю.

Крім того, перший заступник Міністра повідомив, що в проєкті Державного бюджету 2024 року передбачено 2 млрд гривень компенсації за послуги з розмінування с/г земель.

Також набрали чинності зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9», які передбачають спецумови фінансування для підприємців з деокупованих територій. Зокрема, чітко визначені категорії деокупованих територій, щоб зробити кредити для аграріїв більш доступними.

«Оновлені пільгові умови за програмою «Доступні кредити 5-7-9» передбачають ставку 1% річних протягом перших двох років і 3%, починаючи з третього року кредитування. Решта компенсується з держбюджету. Фактично - це безкоштовний кредит, який допоможе аграріям на деокупованих територіях відновити своє виробництво», - наголосив Тарас Висоцький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ