Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

АМКУ визнав "Газпром" монополістом

Антимонопольний комітет України (АМКУ) під час розслідування встановив, що "Газпром" має монопольне становище на ринку послуг із транзиту природного газу територією України і протягом 2009-2015 років постійно порушував умови контракту з НАК "Нафтогаз України". Про це йдеться у попередніх висновках антимонопольного відомства, оголошених у четвер, 24 грудня, у Києві.

Як зазначається, "Газпром" ігнорував будь-які звернення щодо приведення умов співпраці (обсягів транзиту і вартості транзиту) до економічно обґрунтованих. "Ми дуже очікуємо представників "Газпрому" на наступні слухання у справі щодо можливого зловживання монопольним становищем", - сказав чільник АМКУ Юрій Терентьєв. Він уточнив, що це попередні висновки розслідування, наступне слухання призначено на 14 січня 2016 року.

За словами голови комітету, наприкінці листопада АМКУ надіслав попередні висновки розслідування "Нафтогазу" і "Газпрому". На це подання НАК повідомив, що погоджується з висновками, тоді як "Газпром" не надав жодної відповіді.

"Орієнтовно розгляд справи (з 14 січня) може тривати від кількох тижнів до 2-3 місяців", - зазначив Терентьєв, пояснивши, що цей термін залежатиме від співпраці "Газпрому" з АМКУ.

"Можливі наслідки: зобов'язання щодо приведення діяльності до відповідальної конкуренції на ринку, існує можливість накладення штрафу", - сказав голова АМК.

Він додав, що законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обігу, пов'язаного з порушенням. "Вартість послуг із транзиту у 2011 році становила $3 млрд, 2012 – $2,9 млрд, 2013 – $2,8 млрд, у 2014 – $1,8 млрд. Це і є пов'язаний з порушеннями обіг", – уточнив Терентьєв.

Керівник АМКУ зазначив, що "Нафтогаз" оцінює розмір збитків у суму до $6 млрд.

Нагадаємо, у травні цього року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив керівництву АМКУ зробити все необхідне для притягнення до відповідальності російський "Газпром" за порушення антимонопольного законодавства України і монополізм на українському ринку газу. 

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ