Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

АМУ проти скасування акцизного податку з реалізації тютюнових виробів

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо підтримки інтересів місцевого самоврядування та недопущення скасування акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів.

Скасувати цей акцизний податок намагається Федерація роботодавців України, яка звернулася з відповідною пропозицією до уряду. Крім того, у Парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів» (№ 10154-1 від 20.03.2019), яким, зокрема, також пропонується скасування норми справляння роздрібного акцизу з тютюну.

АМУ вважає вказані ініціативи порушенням статті 142 Конституції України, пункту 1 статті 27 Бюджетного кодексу України, статті 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки вони не містять механізму компенсації місцевим бюджетам втрат акцизного податку або джерел додаткових надходжень для досягнення їх збалансованості. А втрати місцевих бюджетів через скасування роздрібного акцизу з тютюну складуть понад 2,4 млрд грн та призведуть до їх розбалансування через відсутність компенсатора таких втрат.

Відтак Асоціація міст України категорично проти зазначених вище ініціатив та не підтримує їх, вважаючи, що просування запропонованих ініціатив може покласти початок зведенню нанівець усіх докладених зусиль до впровадження децентралізаційної реформи та привести до її згортання.

У 2017 році Асоціація міст України зверталась до Уряду з проханням не допустити прийняття законопроекту, розробленого Мінфіном, яким також пропонувалось скасувати акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів як окремий вид податку. Тоді завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України, а також діям АМУ, такі ініціативи не були реалізовані. АМУ сподівається, що ця позиція Глави Уряду залишиться незмінною. Крім того, АМУ продовжуватиме відстоювати інтереси місцевого самоврядування, зокрема, у питанні збереження зарахування до місцевих бюджетів податку з  роздрібної реалізації тютюну.

Як зазначила консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Ярослава Пишник, за минулий рік до бюджетів ОМС надійшло 129 млн цього податку. За підрахунками фіскальної служби його надійшло лише 50% від реалізованих цигарок, оскільки його важко адмініструвати і контролювати.

«Але навіть ці мільйони – це також вагомий внесок в бюджети цих ОМС. Тим більше, що органи місцевого самоврядування постійно контролюють надходження цього податку, проводячи перевірки суб’єктів підприємництва та роз’яснювальну роботу з ними. Якщо цей податок відмінять, то бюджети ОМС зазнають чималих втрат», -- зазначила Ярослава Пишник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ