Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Асоціація міст України вимагає ветувати закон, що стимулює незаконне будівництво

Понад 42 тисячі голосів набрала петиція на сайті Офісу Президента України, в якій вимагають ветувати проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності», №5655 від 11.06.2021.

Асоціація міст України звернулася до Президента про застосування ним права вето щодо цього законопроєкту.

Представники місцевого самоврядування сподіваються на підтримку Глави держави та збереження в Україні всіх надбань децентралізації, досягнутих за минулі роки.

Найперше проти цієї реформи виступив міський голова Львова Андрій Садовий, який очолює Львівське Регіональне відділення АМУ та просив «не вкурлювати місцеве самоврядування і не викручувати йому руки», вчора з відповідним зверненням до гаранта звернулись депутати Стрийської міської ради Львівщини Загалом же петицію про вето підписали представники майже всіх міських, сільських та селищних рад Львівщини.

"Стрийська міська рада Львівської області ухвалила рішення про звернення до президента України щодо накладення вето на законопроєкт 5655. Контроль за виконанням рішення покладено депутатами на постійну комісію Стрийської міської ради  з питань прав людини, законності та депутатської етики", - пише сайт АМУ.

У зверненні вказується, що законопроєкт неодноразово піддавався конструктивній та об’єктивній критиці представниками місцевого самоврядування.

"Законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим, хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування. Контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом. Вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовників з місцевого бюджету. Порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде. Ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва. Знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю", — зазначають в Стрийській міськраді.

Нагадаємо, петиція про застосування вето щодо 5655 на офіційному сайті Президента України отримала 42 090 голосів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ