Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Андрій Гречило презентував книгу про національну символіку

27 червня у Львівському палаці мистецтв відбулась презентація книги Андрія Гречила “Відродження української національної символіки”.

Фото Гал-інфо

Відомий український історик і громадський діяч, голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило презентував книгу “Відродження української національної символіки”. Подію організували Українське Фотографічне Товариство (УФОТО), Львівський Фотомузей, Видавничий дім журналу «Пам’ятки України» та Львівський палац мистецтв. 

Під час презентації Андрій Гречило передусім детально окреслив етапи легалізації символіки пострадянських країн Європи, зокрема Литви, Латвії, Естонії та України. Зокрема, автор книги звернув увагу на те, що у країнах Балтії, наприклад, процес затвердження національних прапорів був значно швидшим, у тому числі через не такий тривалий час перебування держав під контролем радянського союзу. 

Натомість розвиток української символіки був стрімким у період 80-90-их років XX століття, перед здобуттям Україною незалежності, а також у перші роки після її проголошення. Андрій Гречило пояснив, що передусім важливим було визначення та розвиток громадської думки щодо визначення національних символів, зокрема прапора та герба України. Детальніше співавтор книги також розповів про підбірку матеріалів та документів, які представлено у книзі, а також підґрунтя вибору саме цих публікацій та ілюстрацій до них. 

Андрій Гречило, фото Гал-інфо

Перша частина книги містить публікацїї, у яких висвітлено об’єктивний погляд на українську національну символіку, розповідає Андрій Гречила. Також у книзі представлено офіційні стенограми засідань Верховної Ради, упродовж яких ухвалювали відповідні рішення про легалізацію синьо-жовтого прапора, тризуба тощо, а також самі постанови, затверджені урядом. 

“Другу частину збірки складають вже різні статті, які з’явилися в цей період, період 1990-х років і після 2000-го, які розширюють наші погляди на національну символіку. Йдеться також про територіальну символіку, місцеву”, - зазначив співавтор книги. Важливо, що серед інших упорядників книги є також Андрій Бережина та Алла Малієнко. 

Книга “Відродження української національної символіки” вийшла двома тиражами. Зокрема, перші 1000 примірників книги було реалізовано напередодні повномасштабної російської агресії в грудні 2021 року. Тоді Міністерство культури та інформаційної політики України розіслало збірку бібліотекам усіх областей.

Юрій Атаманюк, фото Гал-інфо

На початку цього року вийшов додатковий, комерційний тираж збірки – 300 примірників. Їх надрукував Видавничий дім журналу “Пам’ятки України”, який активно долучився до створення збірки в цілому. Під час зустрічі виступив також представник видавництва, власний кореспондент журналу Юрій Атаманюк.

"Ця книжка може лікувати наші душі, які були пошкоджені ворогом. З наших українських душ століттями вихолощували все національне. Нам нав'язували стереотипи про те, що українці нічого не мають: культури, мистецтва. Так само вони не мають символіки. Нашу символіку у різних книжках та журналах, усюди де вона траплялась, її знищували. Якщо якась символіка не була знищена, виходила з-під ворожого контролю і її розповсюджували таємно серед людей, то нав'язували стереотипи, що вона з ознаками фашизму, нацизму і всього-всього найгіршого, що може бути. І, на жаль, багато людей в це повірили. Вони просякнуті цією пропагандою. І цю проблему треба вирішувати, а тому ця книжка показує історичну правду про те, яка була наша символіка”, - розповів Юрій Атаманюк. 

Андрій Гречило відзначив роль журналу “Пам’ятки України” у створенні збірки, адже саме у 1989 році у цьому виданні публікували об’єктивні матеріали про українську національну символіку. Це, на думку упорядника книги, мало значний вплив на українців у центральних, східних та південних областях. 

Андрій Гречило, фото Гал-інфо

“Тобто для регіонів, які вже не мали такої історичної пам'яті про національну символіку, як у Західній Україні, адже зрозуміло, що Західна Україна була приєднана до Союзу в 1939 році. І ще багато людей, очевидно, все пам'ятали, зокрема, як використовувалися українські національні символи у міжвоєнний період… Журнал мав позитивний вплив на процес інформування, і “Пам’ятки України” свою цеглину у цій справі однозначно доклали”, - розповів Андрій Гречило. 

Як зазначають організатори презентації, книга за змістом, культурою графічного оформлення й численністю рідкісних ілюстрацій здобула заслужене визнання і вже стала бібліографічною рідкістю та предметом колекціонування. Важливо, що автори статей, які представлено у збірці, не лише аналізують традиції етнічної української символіки, але й розвінчують провокаційні вигадки, які поширює росія.  

Раніше Гал-інфо повідомляло, що львів’ян запрошують на лекцію “Жінки та інші монстри (у грецькому міфі)”, яка відбудеться 16 липня у Львівському палаці мистецтв. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ