Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Андрухович отримав чеську премію імені Вацлава Буріана

Українського письменника Юрія Андруховича відзначили чеською премією імені Вацлава Буріана. Про це повідомляється на офіційному сайті нагороди.
Юрій Андрухович

Церемонія вручення відбулася 28 вересня у чеському місті Оломоук. Премію письменникові вручили за культурний внесок у центральноєвропейський діалог, - передає Читомо.

Премію в категорії ʺПоезіяʺ присудили німецькому поетові Максові Чоллеку. Премію від глядачів отримала Юлія Федорчук (Польща).

По завершенні ʺпоетичної частиниʺ вечора, ʺукраїнський романіст, поет, журналіст, рокер та активістʺ, як зазначено в офіційному представленні Юрія Андруховича, письменник мав дискусію з польським богемістом, перекладачем та журналістом, першим лауреатом премії за культурний внесок (2016 року) Александром Качуровським.

ʺЯкось я навіть назвав його “вартовий українець”, бажаючи підкреслити важливість ролі, яку він відіграє не лише як видатний художник слова, але і як речник української незалежності. Однак це визначення вже не актуальне, бо Андрухович виховав – також і в дослівному сенсі цього слова, про що свідчать літературні успіхи його доньки Софії, – ціле покоління наступників: талановитих прозаїків, поетів, публіцистів і редакторів. Тому є митцем і реалізованою особистістю. Може дивитися в минуле з гордістю, а в майбутнє – з надієюʺ, – наголосив той.

Вечір завершився концертом ʺЛітографіїʺ Андруховича з польським гуртом Karbido.

Щорічна премія Вацлава Буріана була заснована 2016 року в пам’ять про видатного чеського журналіста, перекладача та поета з Оломоуца. Премію вручають у двох категоріях: за поезію та за культурний внесок у центральноєвропейський діалог.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Наталя Іваничук отримала премію імені Романа Гамади.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ